Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι θα έχει στον ΟΗΕ ο Γιώργος Γεραπετρίτης: Εμπεδώνεται η διπλωματική συναντίληψη των δύο χωρών

FILE PHOTO: FM George Gerapetritis with his Egyprtin counterpaer Sameh Shoukry. Photo via Twitter@GreeceMFA




Διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό Σάμεχ Σούκρι του θα έχει σήμερα Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της 78ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ θα συμμετάσχει και στις Τριμερείς Συναντήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Η ελληνική διπλωματία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, στη δημιουργία συνεργειών με τις χώρες της περιφέρειάς μας και δη, της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής για τη διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Στην Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία συνδέονται στενά με την Αίγυπτο, τη προσέγγιση και τις σχέσεις της οποίας με την ΕΕ διευκολύνουν και προωθούν, καθώς θεωρούν την Αίγυπτο παράγοντα κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Μια σημαντική πρωτοβουλία είναι και η τριμερής συνεργασία με την Ιορδανία, με τομείς προτεραιότητας τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ενέργεια, το εμπόριο, την γεωργία και ασφάλεια τροφίμων, την υδατική διαχείριση, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διμερή του συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres.

  • Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου χαρακτηρίζονται άριστες καθώς οι δύο χώρες παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον.

Κύρια έκφανση του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας είναι η Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (2020), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα στηρίζει τον διαμεσολαβητικό ρόλο Αιγύπτου στο Μεσανατολικό, ενώ στόχος της χώρας μας είναι να εδραιώσει τον περιφερειακό της ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα στηρίζει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, Ελλάδας-Αιγύπτου «GREGY Interconnetctor».

Το καλώδιο θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ΕΕ, παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ελληνική αυτή επένδυση στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι πάρα πολύ σημαντική.

Ουσιαστικά, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

«Μπαλωθιές» και πικρές μαντινάδες στον ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει αυτός ο κατήφορος λέει η Αχτσιόγλου, «με αγνόησες όταν σου έστειλα τις προτάσεις μου» απαντά ο Κασσελάκης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: