Πέρα από τη λογική: 5.300 οι νεκροί στη Λιβύη, 10.000 ακόμη αγνοούνται – Η κατάρρευση των φραγμάτων ήταν σαν ατομική βόμβα [videos]

Η στιγμή που έρχεται το νερό με τρομακτική ορμή Sreen Shot via twitter.com/search?q=%23LibyaFlood&src=typeahead_click




Η κατάσταση στη Ντέρνα, το λιμάνι της Λιβύης, όπου έσπασαν δύο φράγματα το Σαββατοκύριακο, έχει περιγραφεί ως «καταστροφική πέρα ​​από κάθε κατανόηση», καθώς ο Ερυθρός Σταυρός και οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 5.300, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπού-Λαμούσα, εκπρόσωπος της διοίκησης που ελέγχει την ανατολική Λιβύη σε κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αργά την Τρίτη. Ο Ταρίκ αλ-Καράζ, άλλος εκπρόσωπος της ανατολικής κυβέρνησης, είπε ότι ολόκληρη γειτονιές είχαν παρασυρθεί, με πολλά πτώματα να παρασυρθούν στη θάλασσα.

Εκατοντάδες πτώματα συσσωρεύτηκαν σε νεκροταφεία με λίγους επιζώντες να μπορούν να τα αναγνωρίσουν, σύμφωνα με τον Kharraz, ο οποίος είπε ότι ανέμενε ο αριθμός των νεκρών να ξεπεράσει τα 10.000 άτομα – αριθμός που αναφέρεται επίσης από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου.

Ο Rami Elshaheibi, υπεύθυνος επικοινωνίας της Λιβύης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Derna ήταν «καταστροφική πέρα ​​από κάθε κατανόηση».

Ο Hichem Chkiouat, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, είπε ότι πολλοί από τους νεκρούς παρέμειναν εκεί που τους άφησε το νερό: «Τα σώματα βρίσκονται παντού – στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια», είπε ο Chkiouat τηλεφωνικά στο Reuters μετά από μια επίσκεψη στο πόλη. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει».

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια και να ουρλιάζουν καθώς λασπωμένο νερό κατέκλυσε τα σπίτια τους. Άλλο βίντεο κατέγραψε χείμαρρους να παρασύρουν αυτοκίνητα σε δρόμους, που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια.

Η Sondos Shuwaib, μια τοπική μπλόγκερ, είπε ότι βρισκόταν στο σπίτι της όταν ξαφνικά βρέθηκε να σκίζεται από τα νερά της πλημμύρας. Σε μια τρομακτική αφήγηση της καταστροφής που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, περιέγραψε ότι είδε παιδιά και μωρά να παγιδεύονται στο ρεύμα. «Υπήρχαν πτώματα δίπλα μου, πτώματα από πάνω μου και πτώματα από κάτω μου», έγραψε.

Ο Shuwaib τελικά ξεβράστηκε σε ρηχά νερά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη», έγραψε. «Μερικές φορές ευχαριστώ τον Θεό για την επιβίωσή μου – αλλά όταν θυμάμαι ότι η οικογένειά μου λείπει… εύχομαι να είχα πεθάνει μαζί τους».

Το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είπε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί χωρίς καμία προοπτική να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Η ομάδα μας στη Λιβύη αναφέρει μια καταστροφική κατάσταση για ορισμένες από τις πιο φτωχές κοινότητες κατά μήκος της βόρειας ακτής. Ολόκληρα χωριά έχουν κατακλυστεί από τις πλημμύρες και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφερε.

Απελπισμένοι πολίτες έκαναν έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους συγγενείς. Πολλοί ήταν θυμωμένοι με τον αργό ρυθμό της προσπάθειας βοήθειας και την αποτυχία των τοπικών αρχών να προειδοποιήσουν ότι τα φράγματα κινδύνευαν να σκάσουν.

Οι μηχανικοί είχαν προηγουμένως εκδώσει γενικευμένες προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο διάρρηξης των φραγμάτων και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς τους.

Ο Anas El-Gomati, ο ιδρυτής του thinktank Sadeq με έδρα τη Λιβύη, είπε ότι θα ήταν απαραίτητη μια πολιτική έρευνα. «Η Βόρεια Αφρική δεν έχει ανοσία στην κλιματική αλλαγή, αλλά αυτό αφορά επίσης τη διαφθορά και την ανικανότητα. Στο Μαρόκο ίσως είχατε δευτερόλεπτα ή λεπτά όταν μετακινήθηκαν οι τεκτονικές πλάκες, αλλά εδώ στη Λιβύη υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις για αυτόν τον τυφώνα… ωστόσο δεν έγινε εκκένωση της Derna – και τώρα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης είναι κάτω από το νερό».

Μια αναφορά του 2022 σε ένα ακαδημαϊκό περιοδικό είχε προειδοποιήσει ότι εάν επαναλαμβανόταν μια πλημμύρα ισοδύναμη με μια πλημμύρα το 1959, «θα ήταν πιθανό να προκαλέσει την κατάρρευση ενός από τα δύο φράγματα, καθιστώντας τους κατοίκους της κοιλάδας και της πόλης Derna ευάλωτους λόγω υψηλό κίνδυνο πλημμύρας».

Μια χώρα σε εμφύλιο και εγκατάλειψη

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει διχαστεί από πολιτικές εσωτερικές διαμάχες, διαφθορά και εξωτερική παρέμβαση μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε και αργότερα οδήγησε στον θάνατο του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Οι προσπάθειες που εκτείνονται πριν από μια δεκαετία για να σχηματιστεί μια ενοποιημένη λειτουργική κυβέρνηση απέτυχαν και αντ ‘αυτού δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από τις δικές τους πολιτοφυλακές εδρεύουν στην Τρίπολη στα δυτικά και στο Τομπρούκ στα ανατολικά.

Οι επενδύσεις σε δρόμους και δημόσιες υπηρεσίες έχουν μειωθεί και υπήρξε ελάχιστη ρύθμιση των ιδιωτικών κτιρίων.

Η Ντέρνα ελεγχόταν για αρκετά χρόνια από ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες μέχρι που καταλήφθηκε το 2019 από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, τον πολέμαρχο επικεφαλής ενός στρατού στα ανατολικά.

Από τότε, η ανατολική κυβέρνηση είναι καχύποπτη για την πόλη και παραγκωνίζει τους κατοίκους της, δήλωσε ο Jalel Harchaoui, συνεργάτης στο Royal United Services Institute για μελέτες άμυνας και ασφάλειας.

Ένα αεροπλάνο έκτακτης ανάγκης ιατρικών προμηθειών που μετέφερε 14 τόνους προμηθειών, φάρμακα, εξοπλισμό, σακούλες και 87 ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κατευθυνόταν προς τη Βεγγάζη για να υποστηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, Abdul Hamid. Dbeibeh, είπε την Τρίτη.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ανθρώπους να εκλιπαρούν για βοήθεια και να ουρλιάζουν καθώς λασπωμένο νερό κατέκλυσε τα σπίτια τους. Άλλο βίντεο κατέγραψε χείμαρρους να παρασύρουν αυτοκίνητα σε δρόμους, που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια.

Η πλημμύρα που προκάλεσε η καταιγίδα Ντάνιελ οδήγησε σε πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη Ντέρνα. Ολόκληρες γειτονιές στην όχθη ενός φουσκωμένου ποταμού είχαν ρημάξει και ξεβραστεί.

Ένας κάτοικος, ο Hudhayfah al-Hasadi, είπε στην Al-Hurra: «Τα βάθη ορισμένων από τις κοιλάδες στις οποίες συγκεντρώνεται νερό φτάνουν περίπου τα 400 μέτρα. Επομένως, όταν το φράγμα κατέρρευσε, το νερό απελευθερώθηκε σαν ατομική βόμβα και οκτώ γέφυρες και κτίρια κατοικιών κατέρρευσαν εντελώς».

Ένας εκπρόσωπος της Λιβυκής Αρχής Έκτακτης Ανάγκης, Οσάμα Αλί, είπε: «Όλο το νερό κατευθύνθηκε σε μια περιοχή κοντά στη Ντέρνα, η οποία είναι μια ορεινή παράκτια περιοχή… Σπίτια στις κοιλάδες που βρίσκονταν στη γραμμή πλημμύρας παρασύρθηκαν από ισχυρά ρεύματα λασπώδους νερού που μετέφερε οχήματα και συντρίμμια».

Και πρόσθεσε: «Δεν μελετήθηκαν καλά οι καιρικές συνθήκες, η στάθμη του θαλασσινού νερού, η βροχόπτωση και η ταχύτητα του ανέμου και δεν υπήρξε εκκένωση των οικογενειών που θα μπορούσαν να βρεθούν στο μονοπάτι της καταιγίδας και στις κοιλάδες».

Υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το εάν είχαν υποβληθεί αιτήματα για εκκένωση της πόλης το Σαββατοκύριακο και αν ναι γιατί το σχέδιο απορρίφθηκε.

Με πληροφορίες από TheGuardian

Αρχισε να δέχεται βοήθεια η Λιβύη μετά τις αρχικές αντιρρήσεις: ΗΠΑ και Γαλλία στέλνουν ένα νοσοκομείο εκστρατείας και ομάδες αρωγής [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: