Ολένα Ζελένσκα στο BBC: «Χρειάζομαι τον σύζυγό μου, όχι μια ιστορική προσωπικότητα, δίπλα μου – Ο γιος μου έχασε τον πατέρα του»

File Photo epa10812137 Ukrainian First Lady Olena Zelenska during a visit to the children’s ward at the Rigshospitalet National Hospital in Copenhagen in Copenhagen, Denmark, 21 August 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelensky and his wife Olena Zelenska are in Denmark on a two-day visit. EPA/IDA MARIE ODGAARD DENMARK OUT




Σε μια εξαιρετικά προσωπική συνέντευξη, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Olena Zelenska είπε στο BBC και τους Yalda Hakim & Mattea Bubalo για τον συναισθηματικό αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος στην οικογένειά της.

«Αυτό μπορεί να είναι λίγο εγωιστικό, αλλά χρειάζομαι τον σύζυγό μου, όχι μια ιστορική προσωπικότητα, δίπλα μου», είπε.

Μίλησε επίσης για την έλλειψη χρόνου της οικογένειας μαζί.

«Αλλά παραμένουμε δυνατοί, έχουμε δύναμη τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Και είμαι σίγουρη ότι θα το διαχειριστούμε μαζί», πρόσθεσε.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Olena Zelenska πέρασε μήνες κρυμμένη σε μυστικές τοποθεσίες με τα παιδιά της.

Περιέγραψε τη συναισθηματική της κατάσταση στην αρχή της εισβολής ως «μια συνεχή αίσθηση αδρεναλίνης». Καθώς περνούσε ο καιρός, διαπίστωσε ότι ήταν «αναγκαίο» να ηρεμήσει και να αρχίσει να ζει τη ζωή στις «υπάρχουσες συνθήκες».

Αφού βγήκε από το κρυφτό πέρυσι, ο πόλεμος έβαλε την πρώην σεναριογράφο στο προσκήνιο και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να συναντήσει ηγέτες και να δώσει ομιλίες.

«Δεν μένουμε μαζί με τον άντρα μου, η οικογένεια είναι χωρισμένη». Η Olena Zelenska είπε στο BBC, «Έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε ο ένας τον άλλον, αλλά όχι τόσο συχνά όσο θα θέλαμε. Στον γιο μου λείπει ο πατέρας του».

Ωστόσο, η αβεβαιότητα του να ζήσει στον πόλεμο είχε συναισθηματικό κόστος για τα παιδιά της, είπε.

«Με πονάει να βλέπω τα παιδιά μου να μην προγραμματίζουν τίποτα. Σε τέτοια ηλικία, νέοι. Η κόρη μου είναι 19. Ονειρεύονται ταξίδια, νέες αισθήσεις, συναισθήματα. Δεν έχει τέτοια ευκαιρία.

«Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στο τι μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου, υπάρχουν και με κάποιο τρόπο προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα σε αυτούς».

Η πρώτη κυρία και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ήταν αγαπημένοι του γυμνασίου που συνέχισαν να συνεργάζονται σε έναν κωμικό θίασο και ένα τηλεοπτικό στούντιο – αυτός ως ηθοποιός και εκείνη ως σεναριογράφος.

Τώρα, σκέφτεται ότι ποτέ δεν ονειρευόταν ο σύζυγός της να γίνει η «ιστορική φιγούρα» που είναι σήμερα, λέγοντας ότι της είχε λείψει και ότι τον χρειαζόταν για να σταθεί στο πλευρό της ως σύζυγός της.

Παρά αυτό που είπε μπορεί να είναι μια «εγωιστική» λαχτάρα, η Olena Zelenska είπε ότι ο πρόεδρος, «έχει πραγματικά την ενέργεια, τη δύναμη της θέλησης, την έμπνευση και το πείσμα να περάσει από αυτόν τον πόλεμο».

«Πιστεύω σε αυτόν. Και τον υποστηρίζω. Ξέρω ότι έχει αρκετή δύναμη. Για όποιον άλλον ξέρω, νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολη αυτή η κατάσταση. Είναι πραγματικά πολύ δυνατός και ανθεκτικός άνθρωπος. Και αυτή η ανθεκτικότητα είναι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι αυτή τη στιγμή».

Η πρόσφατη δουλειά της ως πρώτη κυρία επικεντρώθηκε στο να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου και ετοιμάζεται να συνδιοργανώσει μια σύνοδο κορυφής στο Κίεβο που θα επικεντρωθεί στην ψυχική υγεία και την ανθεκτικότητα. Ο Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας Stephen Fry – ένας εξέχων ακτιβιστής για θέματα ψυχικής υγείας – είναι ο άλλος συμπαρουσιαστής.

«Ελπίζω πραγματικά ότι μπορώ να εμπνεύσω κάποιον, να δώσω σε κάποιον ελπίδα ή συμβουλές ή να αποδείξω με το δικό μου παράδειγμα ότι ζούμε, εργαζόμαστε, προχωράμε», είπε η Olena Zelenska.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι τους περιμένει. Άλλωστε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στον 21ο αιώνα, ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα εξαπολυόταν στη μέση της Ευρώπης, ότι θα ήταν τόσο σκληρός. Ένας αιματηρός πόλεμος. Άρα, Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ήμουν σε αυτόν τον ρόλο αυτή τη στιγμή».

Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το αύριο ή να έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον, εξήγησε – αλλά έχουν ελπίδα.

«Έχουμε τεράστιες ελπίδες για τη νίκη, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Και αυτή η μακρά αναμονή, το συνεχές άγχος, έχει τον φόρο της.»

Με πληροφορίες από BBC

Ο πρόεδρος της Εσθονίας καλεί την πρωθυπουργό να παραιτηθεί: Για τις οικονομικές δοσοληψίες του συζύγου της με τη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: