Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» της τέχνης βρήκε πολύτιμο πίνακα του Βαν Γκογκ: Είχε κλαπεί σε μεγάλη διάρρηξη ολλανδικού μουσείου στην διάρκεια της πανδημίας [videos]

O Άρθουρ Μπραντ κρατώντας τον ανακτηθέντα πίνακα του Βαν Γκογκ. Photo vi Twitter@Arthur Brand




Ολλανδός ντετέκτιβ με ειδίκευση στα έργα τέχνης εντόπισε έναν πολύτιμο πίνακα του Βαν Γκογκ που είχε κλαπεί από μουσείο κάποια νυχτα κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωναϊό πριν από τρεισήμισι χρόνια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Άρθουρ Μπραντ μετέφερε τον χαμένο πίνακα “The Parsonage Garden at Nuenen in Spring”,  ζωγραφισμένο το 1884 και αξίας 3-6 εκατομμυρίων ευρώ,  στο σπίτι του στο Άμστερνταμ χθες Δευτέρα, μέσα σε μια μπλε τσάντα Ikea .

Ο Μπραντ, γνωστός ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης» επειδή έχει εντοπίσει μια σειρά χαμένα έργα τέχνης μεγάλης σημασίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όταν επιβεβαίωσε πως ο πίνακας ήταν ο κλεμμένος Βαν Γκογκ ήταν «μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής μου».

«Ο Άρθουρ Μπράντ, σε συνεργασία με την ολλανδική αστυνομία, έλυσε αυτό το ζήτημα», επιβεβαίωσε ο Ρίτσαρντ Μπρονσβικ,  της ολλανδικής αστυνομικής μονάδας εγκλημάτων τέχνης. «Είναι σίγουρα ο πραγματικός [Βαν Γκονγκ], δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Ο Μπραντ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συχνές εκκλήσεις του ίδιου και της ολλανδικής αστυνομίας για να παράδοση του κλεμμένου έργου τέχνης τελικά απέδωσαν όταν ένας άνδρας, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε για τη δική του ασφάλεια, έδωσε στον Μπραντ τον πίνακα σε μια μπλε τσάντα Ikea. Ο πίνακας είχε μπει μέσα σε μαξιλαροθήκη και από πάνω υπήρχε νάιλον περιτύλιγμα συσκευασίας με φούσκες.

Ένα βίντεο κλιπ που έδωσε ο ίδιος ο Μπραντ τον δείχνει να ξεπακετάρει τον πίνακα στο σαλόνι του και να μένει άφωνος και  έκπληκτος όταν συνειδητοποιεί περί τίνος πρόκειται.  «Δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε.




  • Ο πίνακας είχε κλαπεί  από το Μουσείο Singer Laren κοντά στο Άμστερνταμ στις 30 Μαρτίου 2020 σε μια ληστεία που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Η ολλανδική αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο λίγο μετά τη διάρρηξη που έδειχνε  έναν κλέφτη να σπάει μια γυάλινη πόρτα μέσα στη νύχτα και στη συνέχεια να φεύγει τρέχοντας με τον πίνακα κάτω από το δεξί του μπράτσο.

Τον Απρίλιο του 2021, η αστυνομία συνέλαβε για την κλοπή έναν άνδρα που κατονομαζόταν στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ως Nils M . Αργότερα καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση.  Καταδικάστηκε επίσης για την κλοπή ενός άλλου αριστουργήματος σε άλλη διάρρηξη, του Φρανς Χαλς, που ονομάζεται Two Laughing Boys.

«Μετά από μερικούς μήνες άκουσα από μια πηγή στον κόσμο του εγκλήματος ότι είχε αγοράσει τον Βαν Γκογκ», είπε ο Μπραντ, ο οποίος έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για τις σημαντικές ανακτήσεις κλεμμένων έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των χάλκινων αγαλμάτων «Τα άλογα του Χίτλερ», έναν πίνακα του Πικάσο και ένα δαχτυλίδι που κάποτε ανήκε στον Όσκαρ Ουάιλντ.

Αυτός ο άνδρας, που κατονομάστηκε από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ως Peter Roy K, βρισκόταν ήδη στη φυλακή για άλλη υπόθεση  που αφορούσε μεγάλης κλίμακας εισαγωγή και εξαγωγή κοκαΐνης, είπε ο Μπραντ. Ο έγκλειστος  ήθελε να χρησιμοποιήσει τον πίνακα ως εγγύηση για να διαπραγματευτεί τη μείωση της ποινής του.

Ο Μπραντ επιβεβαίωσε την ταυτότητα του Peter Roy K, τονίζοντας ότι είχε πει στο παρελθόν ότι «δεν θα γίνει συμφωνία για μείωση ποινής».

Το μέρος, ωστόσο, που βρισκόταν το κλεμμένο έργο του Βαν Γκογκ, παρέμενε μυστήριο μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, όταν ένας άνδρας επικοινώνησε με τον Μπραντ λέγοντας ότι ήθελε να το επιστρέψει.

Μετά από κάποια διαπραγμάτευση, ο Μπραντ έπεισε τον άνδρα – που δεν είχε «καμία σχέση με την κλοπή», σύμφωνα με τον ντετέκτιβ τέχνης – να παραδώσει το έργο τέχνης.

«Ο άντρας μου είπε: «Θέλω να επιστρέψω τον Βαν Γκογκ. Προκάλεσε τεράστιο πονοκέφαλο», επειδή δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, είπε ο Μπραντ. «Σε μια επιχείρηση που έγινε σε στενό συντονισμό με την ολλανδική αστυνομία, πήραμε πίσω τον πίνακα», πρόσθεσε.

Ο πίνακας, που χρονολογείται σχετικά νωρίς στην σταδιοδρομία του Βαν Γκογκ, πριν ο μεγάλος καλλιτέχνης ξεκινήσει τα εμβληματικά του μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα, παραδόθηκε στον διευθυντή του Μουσείου Γκρόνινγκερ, το οποίο τον είχε δανείσει  στο Μουσείο Singer Laren.

Με πληροφορίες από The Guardian

Υμνοι του Ιταλικού Τύπου για το θρίαμβο Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Βενετίας: «Κέρδισε ο ατίθασος Έλληνας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: