Ήταν μία διπλωματική παράσταση η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας; Γεραπετρίτης και Φιντάν παρέμειναν στις αρχές τους, σε ήπιους τόνους…

FILE PHOTO: epa10841743 Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (L) and Greek Foreign Minister George Gerapetritis (R) attend a press conference after their meeting in Ankara, Turkey, 05 September 2023. EPA, NECATI SAVAS




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας στην Άγκυρα φέρνει μαζί της νέες και παλιές ισορροπίες και ανισορροπίες σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση ή σύνολη σχέση των δυο χωρών.

Επί της ουσίας, αποτέλεσε τον πρόδρομο για την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το προωθημένο μήνυμα της συνεργασίας και της κατανόησης δια μέσου των ενθουσιασμένων δημοσιογραφικών πληροφοριών για το καλό κλίμα της συνάντησης αποτελεί σημείο αναφοράς για τους στόχους των δυο χωρών, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο πλαίσιο των ευρύτερων διεθνών σχέσεων.

Η υποδοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τον Χακάν Φιντάν έλαβε χώρα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, καθότι ακόμα μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές.

  • Ήταν κάτι που άλλωστε αναφέρθηκε στις δηλώσεις των δυο υπουργών συνδυάζοντας τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη βοήθεια που μπορεί να λάβει η μια χώρα από την άλλη.

Το ζήτημα φυσικά δεν ήταν οι περιβαλλοντικές καταστροφές, αλλά αυτό όπως και άλλα θέματα, υψηλής και χαμηλής πολιτικής, συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης με σκοπό την αξιολόγηση των σχέσεων των δυο χωρών.

Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν με προσεκτικό λεξιλόγιο στα ελληνοτουρκικά, χωρίς να υποχωρούν από τις θέσεις τους, ενώ για το κυπριακό περιορίστηκαν στο ισόγλωσσο, αλλά όχι ισοδύναμο «είναι γνωστές οι θέσεις μας».

Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε σε μια νέα και θετική εποχή στα ελληνοτουρκικά, κάτι που αναπαρήγαγαν τα τουρκικά μέσα επικοινωνίας, ενώ μια αντίστοιχη στάση κράτησαν και τα μέσα επικοινωνίας στην Ελλάδα με πολλές ευχές για διατήρηση του καλού κλίματος.

Φυσικά και βέβαια, η Τουρκία δεν παραιτείται των αξιώσεών της στην Κύπρο, στο Αιγαίο και αλλού. Η Γαλάζια Πατρίδα δεν αποσύρεται ούτε από το πεδίο, ούτε από το τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων.

Ομοίως και άλλων ζητημάτων που άπτονται της ελληνοτουρκικής ατζέντας. Μαρτυρείται, δηλαδή, μια πλαστή θετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο πλαίσιο μιας διπλωματικής παράστασης, η οποία απαιτεί συγκεκριμένους ρόλους και το προαναφερθέν προσεκτικό λεξιλόγιο.

Η Ελλάδα αγοράζει το καλό κλίμα, έτσι ώστε να προστατεύσει κυρίως το Αιγαίο, παραμελώντας το κυπριακό, ενώ η Τουρκία, στην ίδια λογική, παριστάνει τον ήσυχο γείτονα στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από την ΕΕ και τη Δύση για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών και της επίλυσης του μεταναστευτικού προβλήματος, του οποίου αποτελεί παραγωγός.

  • Οι δυο υπουργοί παρέμειναν στις αρχές τους, οι οποίες εκφράστηκαν με ήπιο τόνο. Ωστόσο, το κυπριακό δεν μπορεί να είναι ξέχωρο από τα ελληνοτουρκικά· κι αν είναι, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ωσάν να αποτελεί ακόμα και προϋπόθεση.

Τα ελληνοτουρκικά είναι δύσκολο να επιλυθούν, όπως ακριβώς και κάθε άλλη διένεξη, η οποία αφορά δια μέτρου αντίθετες αντιλήψεις. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Τουρκία, είτε διαπραγματεύεται είτε όχι, λειτουργεί με θεμέλιο τον αυταρχισμό.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε ή να συζητάμε με τη γείτονα. Το ζήτημα είναι να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι και να τίθενται επί τάπητος, όπως ακριβώς δεν έγινε για την αδιανόητη πρόκληση της Τουρκίας στην Πύλα, η οποία έπρεπε να αποτελέσει ξεκάθαρα την αιτία ακύρωσης ή έστω αναβολής τέτοιου είδους συναντήσεων.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός επιστήμων, ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πρώτιστο καθήκον μου να υποκλιθώ με ευλάβεια και συγκίνηση στην κυπριακή, την ελληνική και στις πολεμικές μας σημαίες: Ο Δημόκριτος Ζερβάκης αποχαιρετά την Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: