Οι φήμες δεν ήταν fake ήταν μόνο news: Ανθρώπινο χέρι έσπασε το ανάχωμα που πλημμύρισε τον Παλαμά: Η Δικαιοσύνη θα βρει τον υπεύθυνο, τα γυρίζει ο δήμαρχος Παλαμά [βίντεο]

FILE PHOTO: O Παλαμάς Καρδίτσας, την «επόμενη μέρα» της κακοκαιρίας Daniel. Photo: Hellas Journal




Οι φήμες και οι καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο πλημμύρισε ο θεσσαλικός κάμπος φαίνεται πως ήταν αληθινές.

Η παραδοχή του χειριστή χωματουργικού μηχανήματος ότι έσπασε κατόπιν εντολής το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ολοι όσοι διέψευδαν ότι έγινε κάτι τέτοιο τελικά διαψεύσθηκαν, ο Άρειος Πάγος παρενέβη και οι εμπλεκόμενοι άρχισαν να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο δήμαρχος Παλαμά προσπάθησε να ανασκευάσει βγάζοντας από το κάδρο την Περιφέρεια και υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έσωσε τα χωριά.




Το ζητούμενο πλέον είναι, να βρεθεί ποιος είναι αυτός που έδωσε την εντολή.

Αρχικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος αρνήθηκε κάθε ανάμιξη.

Στη συνέχεια όμως άλλαξε τη στάση του υιοθετώντας νέο αφήγημα: «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι «πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα» και μου ζήτησε το μηχάνημα» δήλωσε στον Alpha ο κ. Νούσιος.

Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, ο ίδιος έδωσε την έγκρισή του, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του.

«Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον «Ιανό» και στον «Διομήδη»», όταν του είχε πει να γίνει τομή στο ανάχωμα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο δήμαρχος δεν είχε εμπειρία, ο κ. Νούσιας ανέφερε ότι είτε θα έστελνε την αρμόδια υπηρεσία, είτε θα πήγαινε στο σημείο ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα, «είπε την αλήθεια.

Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα «συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό».

«Ακόμη και το ανάχωμα;». «Ακόμη και το ανάχωμα». (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη».

Ο κ. Νούσιος παραδέχθηκε μάλιστα πως τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην περιφέρεια «δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν».




Με σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Παλαμά ενώ μέχρι χθες έριχνε τις ευθύνες στην Περιφέρεια σήμερα άλλαξε τη στάση του προσπαθώντας να ανασκευάζει λέγοντας ότι: «Έγιναν ατυχείς δηλώσεις και από μένα.

Διαχειριζόμαστε τις ροές του νερού σύμφωνα με μελέτες», ενώ έβγαλε από το κάδρο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, και υποστήριξε ότι το σπάσιμο του αναχώματος έσωσε δύο χωριά και πως δεν ευθύνεται για τις πλημμύρες.

Παρόλα αυτά χθες μιλώντας στο protothema.gr και στη Λίνα Κεκέση δήλωνε:

«Η ευθύνη είναι καθαρά της Περιφέρειας. Ο εργολάβος κατονομάζει τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο, ότι από αυτόν πήρε την εντολή για να ανοίξει τομή στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, το βράδυ που ξέσπασε η κακοκαιρία Daniel.

Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή» λέει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει: «Θα πρέπει να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο δέντρο αλλά να βλέπουμε και το δάσος γιατί η ευθύνη είναι γενικότερη σε αυτή τη θεομηνία κι όχι μόνο του Δήμου και της Περιφέρειας»

Δεν έδωσε την εντολή, η ευθύνη είναι της Περιφέρειας, αλλά παραμένει το ερώτημα αν τηλεφώνησε στον κ. Νούσιο και το ζήτησε.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί σήμερα κιόλας ο Αγοραστός

Μετά τις αποκαλύψεις και την εισαγγελική παρέμβαση την παραίτηση Αγοραστού είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει – εκτός από τις δικές του – και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.

Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις».

Με πληροφορίες και από το protothema.gr

Η φύση δεν ξεχνά: Μέσα σε 2 μέρες η Κάρλα που αποξήραναν το 1962 έγινε ξανά λίμνη – Αν πλημμυρίσει θα είναι η… ταφόπλακα [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: