Οι διασώστες μάχης που έσωσαν ό, τι μπορούσαν στην «Λιβύη του χάους» περιγράφουν τα κρίσιμα λεπτά μετά το τροχαίο: Μία κατάσταση χάους…

Το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων πριν από την απογείωση του C-130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Πτυχές που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο ελληνικό επιτελείο, το υπουργείο εξωτερικών, το υπουργείο εθνικής άμυνας επιχειρείται να εμφανιστούν μέσα από την έρευνα των αρχών μετά το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας.

Μέσα από την έρευνα αυτή αναμένεται ότι θα φανεί και η έκταση των αρμοδιοτήτων που είχε η κάθε υπηρεσία ξεχωριστά, όπως και ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάστηκε η επιχείρηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων την έρευνα έχει αναλάβει Ανώτατος Αξιωματικός και όπως σημειώνεται από αξιόπιστα στρατιωτικά χείλη ναι μεν το Επιτελείο θέλει να τρέξει η ΕΔΕ, πλην όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι για να συμπληρωθεί το πολύπλοκο αυτό παζλ, θα χρειαστεί χρόνος.

Η καταγραφή των καταθέσεων από τα στελέχη που έζησαν την φρίκη του τροχαίου αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Και αυτό πρέπει να γίνει μεθοδικά εξηγούν αρμόδιες πηγές, ώστε το κάθε ένα στέλεχος να συντάξει τις δυνάμεις του και ν’ ανασύρει από τη μνήμη του λεπτομέρειες.

Δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά από τα στελέχη που παραμένουν στο νοσοκομείο, δεν είναι ακόμα έτοιμα να δώσουν καταθέσεις σε αξιωματικούς που τους έχουν επισκεφθεί.

Οι ελαφρύτερα τραυματίες έχουν περιγράψει όλα εκείνα τα οποία έζησαν αλλά και έκαναν στο πεδίο, σώζοντας τις ζωές των συναδέλφων τους. Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για κατάσταση χάους και περιέγραψαν τις τεράστιες φλόγες που τύλιξαν σε λίγα λεπτά το λεωφορείο της αποστολής.

Η εμπειρία οδηγός διάσωσης

Το μικτό τμήμα στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ, 31η ΜΕΕΔ) αποτελούμενο από άνδρες άρτια εκπαιδευμένους στην παροχή Α’ βοηθειών μάχης, αλλά και τον γιατρό του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών, παρά τα τραύματά τους έδειξαν την κρίσιμη στιγμή ότι είχαν πλήρη γνώση όλων όσων έκαναν ώστε να σωθούν ζωές σοβαρά τραυματισμένων από το τροχαίο δυστύχημα.

Τα στελέχη αυτά έχουν εκπαιδευτεί σε σειρά σχολείων, έχουν πάρει μέρος σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ασκήσεις που αφορούν τις Α’ βοήθειες μάχης και μέσα από τις πράξεις τους φάνηκε το επίπεδο των γνώσεων που έχουν καθώς και η εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Και αυτές οι μαρτυρίες λένε με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο οδηγός του 4χ4 οχήματος είχε χάσει τον έλεγχο, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο λεωφορείο της ελληνικής αποστολής με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η φωτιά η οποία πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω του εφεδρικού ντεπόζιτου που είχε με βενζίνη το αυτοκίνητο των Λίβυων.

Η Λιβύη του χάους

Οι Ελληνικές αρχές που διαρκώς έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη γειτονική Λιβύη γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η Αφρικανική χώρα παραμένει χωρισμένη, διχασμένη και δυο αντιπαρατασσόμενα μέρη διεκδικούν την διακυβέρνηση αυτού του ταλαιπωρημένου τόπου.

Ο στρατός της Ανατολικής και της Δυτικής Λιβύης είναι σε διαρκή εγρήγορση και αμφότεροι έτοιμοι πάντοτε να αντιπαρατεθούν στο πεδίο. Επιπροσθέτως παραστρατιωτικά τμήματα δεν σταματούν να «φυτρώνουν» και γνωστοί- άγνωστοι κυκλοφορούν με όπλα στα χέρια.

Το να κυκλοφορεί κανείς με στρατιωτικά οχήματα δεν θεωρείται η καλύτερη ιδέα, ουδείς χρειάζεται να τραβά τα βλέμματα…

Οι ελληνικοί διπλωματικοί δίαυλοι είχαν την πλήρη εικόνα του τι συνέβαινε στην περιοχή που είχε πληγεί από τον Daniel, ιδίως στην Derna και οι διερμηνείς, όχι μόνο τα δυο αδέλφια- παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη- θεωρητικά ήξεραν πως κινείται ο ντόπιος πληθυσμός.

Ο θάνατος των πέντε Ελλήνων και ο τραυματισμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχει προκαλέσει τη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση και παράλληλα το πινγκ -πονγκ των ευθυνών δεν σταματά.

Η τελευταία πράξη του δράματος

Την ίδια στιγμή στο Μουζάκι Καρδίτσας εκτυλίχθηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας κατά τημ νεκρώσιμη ακολουθία και την ταφή του Συνταγματάρχη ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Γεωργίου Βούλγαρη.
Παρόντες ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι τρεις Αρχηγοί των Επιτελείων, στρατού, αεροπορίας και πολεμικού ναυτικού.




Οι κάτοικοι του χωριού που έζησε και μεγάλωσε ο Συνταγματάρχης Βούλγαρης εκείνο που έλεγαν ήταν πως ο δικός τους Γιώργος, το παλικάρι των ειδικών δυνάμεων έδινε την ψυχή του για την πατρίδα, την σημαία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η τελευταία πράξη αυτού του δράματος που γράφτηκε στον δρόμο της Λιβύης, για τις δυο Αξιωματικούς του υγειονομικού που έλαβαν τιμητικά τον ανώτατο βαθμό, είναι το πρωί της Πέμπτης.

Η Υποναύαρχος Γλυκερία Μεμεκίδου κηδεύεται στην Κομοτηνή και η Υποπτέραρχος Ευαγγελία Ανδρεαδάκη στου Παπάγου στην Αθήνα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μαρτυρία για τις στιγμές φρίκης στη Λιβύη: «Οσοι είμασταν στις πίσω θέσεις σπάσαμε τα τζάμια με τις λαβές των μαχαιριών, με τα χέρια και τα πόδια»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: