Αιχμάλωτος του Πούτιν ή μελλοθάνατος με αναστολή; Μυστήρια επανεμφάνιση του αγνοούμενου καρατομημένου στρατηγού «Αρμαγεδδώνα» [videos]

H φωτογραφία του Σουροβίκιν που κυκλοφόρησε στα ρωσικά ΜΜΕ. Screenshot via YouTube@WION/https://www.youtube.com/watch?v=QJQDzm3kZ9I




Ανέλαβε τη γενική διοίκηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με τυμπανοκρουσίες καθώς και μόνο το παρατσούκλι του “Αρμαγεδδών” – λόγω των φρικαλεοτήτων του στην Συρία –  προϊδέαζε για ακραίες στρατηγικές και, κατά τον Πούτιν, εγγυόταν την νίκη.

Δεν συνέβη και αντικαταστάθηκε.

Στη συνέχεια “χάθηκε” από το προσκήνιο και επανεμφανίστηκε όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner άρχισε την ανταρσία του κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, οδεύοντας με τους μισθοφόρους του προς τη Μόσχα.

Οι φήμες ήθελαν τον Σουροβίκιν να λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ Wagner και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν εμφανίστηκε τότε σε βίντεο να ζητά από τους στασιαστές να υποχωρήσουν.

Οι αποκαλύψεις στη συνέχεια ήταν καταιγιστικές: Καθώς η ανταρσία τερματίστηκε, γινόταν γνωστό ότι ο Σουροβίκιν ήταν ενεργός υποστηρικτής της ή, έστω, βρισκόταν σε πλήρη γνώση των σχεδίων Πριγκόζιν.

Οι φήμες στη συνέχεια τον ήθελαν να συλλαμβάνεται και να κρατείται. Έπειτα έγινε γνωστό επισήμως ότι αποπέμφθηκε από την θέση του επικεφαλής των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων . Επισήμως επίσης είχε αναφερθεί ότι βρισκόταν σε “σύντομη άδεια”…

Σήμερα, πάνω από δυο μήνες μετά την εμφάνισή του εκείνη σε βίντεο που απευθυνόταν στην Wagner, επανεμφανίστηκε, όπως ανέφεραν τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Πούτιν ΜΜΕ

  • Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις χθες το βράδυ, δημοσιογράφοι ρώτησαν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για το πού βρίσκεται ο Σουροβίκιν,  σύμφωνα με την ανεξάρτητη δημοσιογράφο Farida Rustamova, αλλά εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, μια φωτογραφία του Σουροβίκιν με πολιτικά ρούχα στην οποία φαίνεται να συνοδεύεται από  τη σύζυγό του εμφανίστηκε σε ένα κανάλι εφαρμογής μηνυμάτων Telegram. 

«Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν είναι έξω», ανέφερε το κανάλι Ostorozhno Novosti. «Είναι ζωντανός, υγιής, στο σπίτι του, με την οικογένειά του, στη Μόσχα.Η φωτογραφία τραβήχτηκε σήμερα ».

Ο Σουροβίκιν είναι «σε άδεια και στη διάθεση του Υπουργείου Άμυνας»,  έγραψε ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, ο αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy, ο οποίος έχει δημοσιοποιήσει ρεπορτάζ στο παρελθόν τις συνθήκες γύρω από τον στρατηγό. Ο ραδιοφωνικός σταθμός δεν λειτουργεί με απόφαση του ρωσικού καθεστώτος.

  • Οι New York Times  λίγο αργότερα αναφέρθηκαν σε απελευθέρωση του Σουροβίκιν, επικαλούμενοι δύο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους και ένα άτομο κοντά στο υπουργείο Άμυνας.

Η ρωσική πηγή είπε στην αμερικανική εφημερίδα  ότι ο Σουροβίκιν αφέθηκε ελεύθερος «τις ημέρες μετά» τον θάνατο του Πριγκόζιν στις 23 Αυγούστου.

«Ο στρατηγός έχει διατηρήσει τον βαθμό του μέχρι στιγμής και τεχνικά εξακολουθεί να είναι αξιωματικός του στρατού, αλλά δεν έχει πλέον καμία προοπτική στην καριέρα του», γράφουν οι NYT, επικαλούμενοι μια από τις πηγές τους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν ήταν σαφές εάν ο Σουροβίκιν αντιμετώπιζε άλλες απαγορεύσεις στην κίνησή του ή άλλους περιορισμούς.

Πηγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στους The Moscow Times ότι ο Σουροβίκιν φαινομενικά «τράβηξε τον δικό του δρόμο» μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στον στρατό που διερεύνησαν ενδεχόμενη συμμετοχή του  στην ανταρσία του Πριγκόζιν.

“Οι συνάδελφοί του δεν ξέρουν απολύτως τίποτα. Είναι σαν να έφυγε και να μην δίνει δεκάρα, και να είναι καλά με όλα”, είπε η πηγή.

Το υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο δεν έχουν σχολιάσει τις αναφορές για τη σύλληψη του Σουροβίκιν. Επίσης δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την επανεμφάνισή του.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: