Δώρα, γκάτζετ και Ελλάδα: Ολόκληρο το δημοσίευμα των Νew York Times για το λόμπινγκ της Huawei* Tί αναφέρει για τον Αδωνι Γεωργιάδη

A visitor walks past the Huawei stand during the second day of the Mobile World Congress in Barcelona (MWC), in Barcelona, Spain, 01 March 2022. EPA/Enric Fontcuberta




Εσωτερικά έγγραφα της Huawei που περιήλθαν σε γνώση των ΝΥΤ αποκαλύπτουν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τις προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να επηρεάσει Ελληνες αξιωματούχους προκειμένου να πολεμήσει την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ διεθνή εκστρατεία εναντίον της.

Το δημοσίευμα των Times για το οπίο γίνεται ήδη αρκετός θόρυβος αναφέρει μεταξύ άλλων συνομιλίες στις οποίες κατονομάζεται ο Αδωνις Γεωργιάδης. Υπάρχει επίσης μάι αναφορά στις Ευα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη.

Το παραθέτουμε σχεδόν αυτούσιο:

«Τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei, της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με την πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.

Οι επαφές που προσδιορίζονταν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στην Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα «έργα πρώτης προτεραιότητας» στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να αναπτύξει στη χώρα. Οι διευθυντές της Huawei συθζητούσαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 και κρασί της εταιρείας, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα SMS και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times.

Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά μεταξύ μας», έγραψε ένας διευθυντής της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία στην οποία δόθηκε το όνομα του ελληνικού υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ο διάλογος αυτός είναι μέρος περισσότερων από 120 μηνυμάτων και περιλήψεων εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei που παρασχέθηκαν στους Times από άτομο που εργαζόταν για λογαρισμό  ευρωπαϊκής κυβέρνηση η οποία ερευθβούσε την εταιρεία.

Το υλικό, το οποίο προσδιόριζε τις εν Ελάδι επαφές ως «κυβερνητικούς αξιωματούχους», προσφέρει μια σπάνια «ματιά» στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία, σπάζοντας τα όρια των ελληνικών κανόνων που περιορίζουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς.

Στην επικοινωνία, υπάλληλοι της Huawei συζητούν να δώσουν gadgets σε ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και μετανάστευσης και την οργάνωση μεταφοράς για τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια ενός βιομηχανικού συνεδρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν οι συμφωνίες αυτές για τα έργα υπεγράφησαν.

Οι Times εξηγούν στη συνέχεια το πώς η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει συμμαχικές χώρες να αποκλείουν τη Huawei από προμήθειες εξοπλισμού και χαρακτηρίζει την ελληνική περίπτωση ως σχετικά και μόνο επιτυχημένο ως προς το αποτέλεσμα της πίεσης αυτής: Η Ελλάδα δεν έχει απαγορεύσει άμεσα τα προϊόντα της Huawei και η τελευταία πασχίζει να διατηρήσει τη θέση της στη χώρα.

Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος αναφέρει ότι η «τεχνολογία της Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στα καινούρια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας αι προσθέτει ότι δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επιρροή της συγκεκριμένης εταιρίας στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, συμφωνιών ή συμβολαίων».

  • ΟΙ ΝΥΤ περιγράφουν επίσης το ισχυρό λόμπι που έχει στήσει η Huawei στην Ευρώπη, προσλαμβάνοντας προβεβλημένους πολιτικούς και ανθρώπους της αγοράς καθώς επίσης και πραγματοποιώντας δωρεές σε φιλανθρωπίες, πανεπιστήμια κλπ.

Και ειδικά για την περίπτωση το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει:

Η Ελλάδα ήταν ένα αίνιγμα. Υπερασπίστηκε αξιόπιστα τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σήμερα κατέχει μια κινεζική κρατική εταιρεία. Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα έχει αναπροσανατολιστεί περισσότερο προς τη Δύση. Η χώρα τηρεί επίσης αντιφατική στάση έναντι της Huawei. Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά κυβέρνηση και επιχειρήσεις προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία.

Το 2020, η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Clean Networks, μια εθελοντική και μη δεσμευτική συμφωνία για την αποφυγή χρήσης τεχνολογίας από αυταρχικές κυβερνήσεις, στην οποία πρωτοστάτησε η κυβέρνηση Τραμπ. Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι ασύρματων δικτύων της Ελλάδας έχουν επίσης στραφεί περισσότερο στους ανταγωνιστές της Huawei, τις Ericsson και Nokia, για την κατασκευή νέων δικτύων 5G.

Ωστόσο, οι πωλήσεις της Huawei στην Ελλάδα αυξήθηκαν 56 τοις εκατό πέρυσι στα 258 εκατομμύρια ευρώ (273 εκατομμύρια δολάρια) και η εταιρεία παρείχε τεχνολογία στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) σε υπηρεσίες του ΕΣΥ και στο λιμάνι του Πειραιά.

Καθώς ο έλεγχος της Huawei γινόταν πιο έντονος, η εταιρεία άρχιζε να βρίσκεται σε άμυνα, όπως μαρτυρούν τα μηνύματα που περιήλθαν σε ηγνώση των Times.

Το 2020, στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζητούσαν για μια επιστολή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσαν την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei. Ο Τζάκι Τσεν, ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Τεό Ταμβακίδη, μάνατζερ στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο Ελληνίδες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ζητήστε υποστήριξη», γράφει ο κ. Τσεν σε ένα μήνυμα. «Μην δημιουργείτε προβλήματα στην Huawei σε επίπεδο ΕΕ αν είναι δυνατόν».

Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε, «νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω», αναφερόμενος στην κ. Καϊλή, την οποία περιέγραψε ως φίλη που τη γνώριζε χρόνια.

Δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τις δύο αυτές υπεύθυνους χάραξης πολιτικής (Καϊλή και Σπυράκη.  Η κ. Καϊλή συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο σκάνδαλου διαφθοράς, κατηγορούμενη για δωροδοκία από το Κατάρ.

Σε συνέντευξή του, ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι η Huawei συνεχώς «προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή».

Η κα Καϊλή και η κα Σπυράκη δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Άλλες φορές, η Huawei έσπευσε να βοηθήσει Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με την προσωπική τους τεχνολογία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Ταμβακίδης έσπευσε να βρει μια συσκευή αντικατάστασης για έναν αξιωματούχο του στον τομέα μετανάστευσης (δεν κατονομάζεται) ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί του για μια σπασμένη οθόνη σε ένα Mate X, ένα αναδιπλούμενο smartphone που πωλούνταν πάνω από 2.000 ευρώ. Η Huawei του το έδωσε ως «δώρο», αναφέρουν τα μηνύματα.

«Το χρησιμοποιεί μόνο για να βγάζει φωτογραφίες με το φορητό υπολογιστή Huawei που του δώσαμε», ανέφερε στα μηνύματα ο κ. Ταμβακίδης.

Οι ΝΥΤ εξηγούν στη συνέχεια το πλαίσο της ελληνικής νομοθεσίας μέσω σχετικών δηλώσεων του Στέφανου Λουκόπουλου, Εκτελεστικού Διευθυντής του «Vouliwatch»: «Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για άτομα του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν επίσης να δεχτούν δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες αρμοδιότητές τους, 

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μπορούν να δεχτούν ορισμένα τελετουργικά δώρα αξίας μικρότερης των 200 ευρώ, αλλά πιο ακριβά αντικείμενα πρέπει να παραδοθούν στην κυβέρνηση. Η δήλωση δώρων είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες υπουργούς βάσει νόμου του 2021, αλλά το μητρώο δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

«Η Ελλάδα έχει στα χαρτιά ένα πολύ σταθερό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας», είπε. Αλλά η διαφάνεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πρόσθεσε, και η επιβολή των νόμων είναι «πολύ προβληματική».

«Μια ειδική περίπτωση»

Το 2020 όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ήταν στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει μια συμφωνία στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στελέχη της Huawei ήθελαν να έχουν κάποιον δικό τους εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αφαιρεθύν αναφορές σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας και κινεζικών εταιρειών.

«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και τις βγάλαμε» καταγράφεται να αναφέρει σε συνάδελφό του ο κ. Ταμβακίδης μερικούς μήνες μετά τη συγκεκριμένη σύνοδο.

Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, τότε υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος είχε καθήσει δίπλα στον Μάικ Πομπέο για να υπογράψουν τη συμφωνία του 2020 για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Εάν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις προς όφελος της Huawei δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά η εταιρεία είχε σχηματίσει μια σχέση μεταξύ του για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, αλλά και δημόσιες αναφορές.

Εργαζόμενοι της Huawei συζητούσαν για το πως ο κ. Γεωργιάδης λάμβανε συσκευές από την εταιρεία, ενώ ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος.

Παράλληλα είχε ποστάρει φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία της εταιρείας αλλά και σε εκδηλώσεις της. Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 ανάμεσα στον Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, δεν περιλάμβανε, τελικά, αναφορά σε κυβερνοασφάλεια ή κινεζικές εταιρείες.

Ο Μάικ Πομπέο δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε (σσ: στους ΝΥΤ) ότι δεν είχε εμπλοκή στις λεπτομέρειες για την συμφωνία και πως δεν είχε καμία επικοινωνία με την εταιρεία. Πρόσθεσε ότι είναι παιδικός φίλος με τον κ. Ταμβακίδη και δεν έλαβε ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε «δύο ή τρεις» συσκευές για συγγενείς του με αποδείξεις. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει αντίγραφα των αποδείξεων αυτών.

«Δεν είχα και δεν έχω καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία» αναφέρει σε απαντητικό email και προσθέτει «καμία συμφωνία, επένδυση, συμβόλαιο, παραχώρηση ή πρότζεκτ δεν παραχωρήθηκε στη Huawei όσο ήμουν υπουργός».

Ο κ. Ταμβακίδης λέει ότι δεν θυμάται τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του 2020, αλλά σημείωσε ότι η Huawei ίσως να «είχε ενημερωθεί πως δεν υπήρχε τίποτα επικίνδυνο μέσα στη συμφωνία».

Δεν ανέφερε ποιος μπορεί να παρέσχε αυτήν την ενημέρωση.

Παράλληλα, δήλωσε ότι μεσολάβησε προκειμένου να προμηθευτεί ο κ. Γεωργιάδης συσκευές για ένα μέλος της οικογένειάς του, αλλά οι συσκευές δεν δόθηκα δωρεάν. Είπε ότι υπάρχουν τιμολόγια για τις αγορές, αλλά δεν έδωσε αντίγραφα. «Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μερικές φορές παίρνουν συσκευές που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη ή τις παίρνουν με έκπτωση» υποστήριξε.

Και αναφέρει ότι «δεν υπήρχε κάποια ανταλλαγή, η Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια θέματα».

Λίγο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης, πλέον υπουργός Εργασίας, εμφανίζεται ξανά σε επικοινωνίες των αξιωματούχων της Huawei.

«Ο Άδωνης χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια GT Pro, του άρεσαν πολύ»  γράφει ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Τον ίδιο μήνα ο Άδωνις φωτογραφήθηκε φορώντας κάτι που έμοιαζε με ρολόι της Huawei.

Σε μια άλλη επικοινωνία από το 2021 εργαζόμενοι της Huawei συζητούν για την αντικατάσταση ενός σπασμένου ρολογιού για τον γιο του κ. Γεωργιάδη.

«Ο Άδωνις είναι ειδική περίπτωση» γράφει σε ένα από τα μηνύματα ο κ. Ταμβακίδης.

Με πληροφορίες από New York Times

Κλιματική κρίση, κονδύλια και ενίσχυση του rescEU στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη με την Επίτροπο για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: