Ανελέητη σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζονται γιατρό, λέει ο Καρτερός – Ο Κασσελάκης ψήφισε Μητσοτάκη, καταγγέλλει ο Νίκος Φίλης – Ξημερώνει δύσκολη Δευτέρα, συμφωνούν όλοι [video]

File Photo: Στιγμιότυπο από εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕ ΜΠΕ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ




Στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις τρια 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την τελική μάχη εκλογής νέας ηγεσίας, ο εμφύλιος πόλεμος αποκτά χαρακτηριστικά ανελέητης σύγκρουσης προκαλώντας αμφιβολίες για την Δευτέρα, ανεξαρτήτως του υποψηφίου που θα εκλεγεί.

Καταγγελίες, ίντριγκες, παρεμβάσεις, βρώμικος πόλεμος στο διαδίκτυο είναι χαρακτηριστικά που οδηγούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχαρτογράφητα νερά, για την επόμενη μέρα.

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζεται σίγουρη για την επικράτηση, ενώ στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου υπάρχει αισιοδοξία για ανατροπή του αποτελέσματος που στον πρώτο γύρο διαμόρφωσε διαφορά της τάξης του 8+%.

Η επίθεση του Νίκου Φίλη

Σε αυτο το περιβάλλον μπήκαν πλέον στην άκρη οι αβρότητες και άρχισαν οι ευθείες βολές.

Ο πρώην υπουργός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αρχικά εξαπέλυσε πυρά και για τις εσωκομματικές διαδικασίες που διεξάγονται στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για για «υποκοσμιακού χαρακτήρα» επιθέσεις από λογαριασμούς του διαδικτύου που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη.

«Ξέρετε που ήταν ο Κασσελάκης όταν ο Πολάκης και ο Ξανθός έδιναν την μάχη για τους ανασφάλιστους; Στη Νέα Δημοκρατία. Ψήφιζε Μητσοτάκη και ήταν συνεργάτης του Μητσοτάκη από το 2012 έως το 2015, που ήταν κυβέρνηση ο Μητσοτάκης και προσυπέγραφε συνεπώς τις μνημονιακές πολιτικές αυτές. Το έχει γράψει ο ίδιος και μετά υποστήριζε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Πως μπορεί να επικαλείται με αξιοπιστία στον απλό πολίτη και να του λέει ότι εγώ ήμουν ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ΝΔ», είπε ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Kontra Channel.

«Υποκοσμιακού χαρακτήρα

Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη για τις επιθέσεις τους.

«Όσοι υποστηρίζουν με φανατισμό τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν αρχίσει τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους με ανοίκειους χαρακτηρισμούς και απειλές ότι θα μας κρεμάσουν στο Σύνταγμα. Διάβασα ότι πρέπει να υπάρξει αποπαρασίτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι φράση του Γκέμπελς, που αφορούσε όσους ήθελε να σκοτώσει ο Χίτλερ», είπε.

«Οι συγκεκριμένοι όπως μιλάνε είναι υποκοσμιακού χαρακτήρα και θα περίμενα να υπάρχει καταδίκη από τον Κασσελάκη, όπως η Έφη (Αχτσιόγλου) κι εμείς δώσαμε μάχη για τις ομοφοβικές επιθέσεις που δέχθηκε. Περιμέναμε να τους μαζέψουν, δεν είναι άγνωστοι, είναι γνωστοί», είπε με νόημα και πρόσθεσε ότι «αυτές οι πρακτικές δηλητηριάζουν ένα κόμμα το οποίο είναι σε βαθιά κρίση».

«Να σταματήσει η εργαλειοποίηση του ονόματος του Τσίπρα»

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βγει δημόσια και να πάρει θέση για ζητήματα που έχουν μπει στον δημόσιο διάλογο.

«Το κλίμα επιδεινώνεται και από διάφορα δήθεν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σαν αυτό που λέει ότι ζήτησαν από τον Τσίπρα να φύγει η Αχτσιόγλου, το διαβόητο SMS και δεν διαψεύδονται αμέσως από τον ίδιο τον Τσίπρα προσωπικά. Τον εμπλέκουν αυτοί οι αλητήριοι ενώ ο Αλέξης είναι απέξω. Εδώ έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση ο Αλέξης Τσίπρας να τα διαψεύσει δημόσια», είπε. Παράλληλα, ζήτησε «να σταματήσει η εργαλειοποίηση του ονόματος του Τσίπρα από τον Κασσελάκη».

«Είναι δυνατόν να δίνεις δυο ευρώ και να γίνεσαι μέλος και να ψηφίζεις; »

Αιχμές άφησε και για την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος ένα μήνα μέλος και να γίνεται υποψήφιος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές του θέσεις, ανέφερε: «Άκουσα τον Κασσελάκη να λέει όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ότι διαλύθηκε το 41% του Μητσοτάκη. Μπορεί έτσι να τα κάνουν στην Αμερική, αλλά εδώ χρειάζεται δουλειά. (…) Αυτό δεν είναι θέμα ενός Μεσσία για να γίνει όποιος και αν είναι αυτός. Ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής να γίνει αυτοδημιούργητος αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης έθεσε και ζήτημα για τα μέλη που πήγαν να ψηφίσουν.

«Ένα μεγάλο μέρος του κόμματος ψήφισε και οι υπόλοιποι πήγαν συγκυριακά. Πήγαν για τον Στέφανο. Η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόπος που στήθηκε η ιστορία ήταν ένας τρόπος ανοχύρωτου κόμματος. Είναι δυνατόν να έρθει κάποιος ένα μήνα μέλος και να έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος; Είναι δυνατόν κάποιος να γράφεται και να ψηφίζει δίνοντας 2 ευρώ;» είπε.

 




Καρτερός: Θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα

Σε νέα του παρέμβαση, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και αρθρογράφος στην εφημερίδα Αυγή, Θανάσης Καρτερός χρησιμοποιεί τη φράση «σκοτεινή εικόνα» για να σχολιάσει τον ανηλεή «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Θανάσης Καρτερός κάνει λόγο για «γνωστούς αγνώστους του διαδικτύου» που όπως γράφει «κάνουν τη δουλειά που ξέρουν. Άλλοι γιατί πληρώνονται γι’ αυτή και άλλοι γιατί είναι πρόθυμοι ηλίθιοι, που βλέπουν τον ίσκιο τους το απόγευμα και φαντασιώνονται ότι είναι opinion makers».

«Είναι κάποιος από τους υποψήφιους τοξικός; Δίνει τη μάχη του με όρους σκότους; Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που προκύπτει είναι αυτόκλητοι σωτήρες, τιμωροί, εκκαθαριστές του Διαδικτύου, που είδαν φως κι ανέβηκαν» προσθέτει και απαντά στο ερώτημα «να πάρει ο Τσίπρας θέση» με την φράση «θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα».

«Θα έπρεπε όλοι να προστατεύσουν τον Τσίπρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να προστρέχουν σ’ αυτόν για τις ασχήμιες. Η σιωπή του εξάλλου μιλάει πολύ καθαρά αν ξέρουν να ακούνε» καταλήγει στο άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός.

Όλα το άρθρο του Θανάση Καρτερού έχει ως εξής

Να πάρει θέση ο Τσίπρας: Είναι η Έφη ελέφαντας; Είναι ο Στέφανος εξαποδώ;

Ποια είναι η σκοτεινή εικόνα; Ευάριθμοι γνωστοί άγνωστοι του Διαδικτύου κάνουν τη δουλειά που ξέρουν. Άλλοι γιατί πληρώνονται γι’ αυτή και άλλοι γιατί είναι πρόθυμοι ηλίθιοι, που βλέπουν τον ίσκιο τους το απόγευμα και φαντασιώνονται ότι είναι opinion makers. Διαβολή, συκοφαντία, σενάρια άρρωστης φαντασίας. Που στις συνθήκες όμως της εκλογικής αναμέτρησης βρίσκουν ανταπόκριση σε ένα μικρό τμήμα μελών του κόμματος, έτοιμο να πιστέψει ό,τι του σερβίρουν, ακόμα και στα νεφελίμ της Έφης ή στα σεραφείμ του Κασσελάκη. Και έτσι αναπαράγονται χωρίς περίσκεψη με ένα κουμπί στο πληκτρολόγιο.

Το έχουμε υποστεί κι άλλες φορές. Με στόχο τον Τσίπρα συνήθως. Αλλά με την κάψα των εκλογών έχει φουντώσει. Του Κουτρούλη ο γάμος στο fb. Πάει το βρισίδι σύννεφο όχι μόνο για τους υποψήφιους, αλλά και του ενός για τον άλλο. Τι, όμως, φέρνει αυτό το σκοτάδι στο φως και το προβιβάζει σε κυρίαρχο πολιτικό γεγονός; Η στάση των επίδοξων σωτήρων του κόμματος, που κατέχουν στασίδι στα ΜΜΕ και πιστεύουν ότι με αυτά τα σκατά θα κάνουν εύφορο το χωράφι στο οποίο επενδύουν. Να τι κάνουν οι απέναντι. Άρα να τι είναι. Κι έφτασαν σοβαρές εφημερίδες να μετρούν τα like και share για να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.

Είναι κάποιος από τους υποψήφιους τοξικός; Δίνει τη μάχη του με όρους σκότους; Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που προκύπτει είναι αυτόκλητοι σωτήρες, τιμωροί, εκκαθαριστές του Διαδικτύου, που είδαν φως κι ανέβηκαν. Ούτε ο μεγάλος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε αυτή τη χάβρα ασχήμιας. Από πού κι ως πού λοιπόν ψιθυρίζουν, φωνάζουν, ασχημονούν ορισμένοι, να πάρει ο Τσίπρας θέση; Θέση για ποιο πράγμα; Ότι δεν είναι η Έφη ελέφαντας και ο Στέφανος εξαποδώ; Σοβαρά τώρα; Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, ότι στέλνουν σκαιά SMS ή συνεργάζονται με τη CIA θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα.

Θα έπρεπε όλοι να προστατεύσουν τον Τσίπρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να προστρέχουν σ’ αυτόν για τις ασχήμιες. Η σιωπή του εξάλλου μιλάει πολύ καθαρά αν ξέρουν να ακούνε. Όπως πολύ καθαρά μιλάει και η σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του κόμματος. Που ελπίζουμε ότι θα μιλήσουν μαζικά την Κυριακή. Ψύχραιμα και πολιτικά…

Ζαχαρίας Ζούπης: Εκτίμησή μου ότι θα νικήσει ο Κασσελάκης – Δύσκολη η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Για του πού θα κριθεί η τελική μάχη για Κασσελάκη – Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο κ. Ζαχαρίας Ζούπης – Υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσκολη.

«Η αφετηρία είναι η πρώτη Κυριακή. Ο κ. Κασελάκης πήρε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό 45%. Για πολλούς ήταν έκπληξη, για άλλους όχι. Θυμίζω ότι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το προσέγγιζαν. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η δυναμική φέρνει δυναμική. Δεν είναι τυχαίο ότι όποιες τουλάχιστον δημόσια αλλαγές στάσης, δηλαδή τοποθέτησης από στελέχη είναι υπέρ του κυρίου Κασελάκη. Άκουγα μια συζήτηση σε σχέση με τα νέα μέλη. Θυμίζω, αν δεν απατώμαι, ότι ξεκίνησε ότι είναι περίπου 40.000, τα παλιά που δεν είχαν ψηφίσει, τώρα είναι 6500. Υπάρχει και ένα τέταρτο στοιχείο. Νομίζω ότι αυτές τις μέρες, άλλη πλευρά του κυρίου Κασελάκη, τα αντανακλαστικά που δείχνει η “άλλη πλευρά” Κασσελάκη είναι υπό καθεστώς εκνευρισμού και μάλλον καθυστερημένα» είπε και συνέχισε ο κ. Ζούπης.

«Προφανώς υπάρχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίες δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι και έχουν ισχυρές ενστάσεις για το τι μέσα σε 15-20 μέρες ένας άνθρωπος που δεν ήταν γνωστός ούτε ως πρόσωπο καλά καλά, πολύ περισσότερο οι πολιτικές του θέσεις και με μια καμπάνια που εστίαζε περισσότερο στα προσωπικά χαρακτηριστικά ότι είμαι πετυχημένος, μπορώ να νικήσω το Μητσοτάκη, χωρίς να εξηγεί πώς και τα λοιπά. Όλο αυτό δημιουργεί έναν εκνευρισμό».

«Το σκηνικό δυναμώνει»

«Εγώ πιστεύω το εξής: ότι όλη αυτή η ένταση που έχει δημιουργηθεί και σε συνδυασμό με τη συνέχεια της προσοχής, όλα τα φώτα της επικαιρότητας είναι πάνω στον κύριο Κασελάκη… Εγώ νομίζω ότι το σκηνικό όπως κυλάει δυναμώνει» είπε για τον κ. Κασσελάκη και εξήγησε:

«Και αυτοί που το λένε ευλόγως ότι ποιες είναι οι πολιτικές σου προτάσεις; Ποιο είναι το σχέδιό σου; Δεν νικάς έναν αντίπαλο, είτε λέγεται Μητσοτάκης, είτε οτιδήποτε; οι ίδιοι και προ εμφάνισης του κ. Κασελάκη δεν είχαν δείξει ένα συνολικό σχέδιο που να δείχνει ότι κατανοούν το γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο συντριπτικά και τι πρέπει να αλλάξει. Αυτή η ανυπαρξία σοβαρής συζήτησης άνοιξε τον δρόμο, έδωσε εύφορο έδαφος σε μία καθαρά επικοινωνιακή καμπάνια προσωποκεντρική, όπουο κόσμος είδε, αν μη τι άλλο, μια ελπίδα».

«Εγώ νομίζω ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια δύσκολη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν εκτοξεύονται τέτοιες κουβέντες, όταν στην κουβέντα έχει μπει και ο α ή β ρόλος ακόμα και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανιζόταν ως τοτέμ μέχρι χθες, αλλά προπαντός επιμένω, όσο δεν εμφανίζεται ένα σχέδιο σε συνδυασμό με την ένταση, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει. Αυτή την υπερβολική ευφορία δυνάμεων του εγώ δεν την κατανοώ» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll

Τέλος ο κ. Ζούπης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Κασσελάκης πιθανότητα θα νικήσει και με μεγαλύτερη διαφορά από τον πρώτο γύρο αλλά επιβάλλεται να ανοίξει την πολιτική ατζέντα για να αντιπαλέψει την κυβέρνηση.

«Ξέρετε «από το ωσαννά μέχρι το σταύρωσον αυτόν πέρασαν μόλις πέντε μέρες» είπε κλείνοντας.

Νίκος Μαραντζίδης: Επώδυνη διαδικασία – Νικητής ο Πολάκης αν κερδίσει ο Κασσελάκης

Μετρώντας αντίστροφα το χρόνο μέχρι το β’ γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ένας από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές μίλησε στην ΕΡΤ για την αναμέτρηση Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, αρνούμενος να κάνει κάποια πρόβλεψη. Ωστόσο, όπως είπε «είναι πάντα ενδιαφέρουσα η μετάβαση σε ένα κόμμα μετά από ένα χαρισματικό ηγέτη» με την ένταση ανάμεσα στους υποψηφίους είναι αναμενόμενη.

«Σε τρεις μέρες έχουμε αποτελέσματα. Ξέρουμε τα δεδομένα του πρώτου γύρου. Υπάρχει ένα προβάδισμα του κ. Κασσελάκη. Υπάρχει, βέβαια, πολύς κόσμος που ψήφισε άλλους υποψηφίους. Υπάρχει ένας κόσμος που δεν πήγε στον πρώτο γύρο να πάει στο δεύτερο. Υπάρχει ένας κόσμος που ίσως να μην πάει στο β’ γύρο» ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μαραντζίδης.

 Επώδυνη η διαδικασία αλλαγής προέδρου στα κόμματα

Ερωτηθείς για το εάν πρέπει να παρέμβει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ήταν απόλυτος. «Το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, το αποφασίζει ο κ. Τσίπρας. Είναι μια διαδικασία εσωκομματικής διαδοχής. Είναι η πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται αυτή η διαδικασία, που είναι πάντα επώδυνη στα κόμματα. Μπορείτε να ανατρέξετε σε όλες τις εσωτερικές εκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» τόνισε ο πολιτικός επιστήμονας.

Σχολιάζοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις υποψηφίων αλλά και υποστηρικτών τους δήλωσε ότι μερικά από αυτά είναι κριτικές που είναι μέρος ενός προεκλογικού διαλόγου. Άλλα δεν είναι, όπως είπε αλλά αποτελούν «μέρος ενός μηχανισμού αναμφίβολα προπαγάνδας, fake news και υπονόμευσης μιας συγκεκριμένης υποψηφιότητας».

Μετά από αυτή τη διαπίστωση ο κ. Μαραντζίδης αναφέρθηκε εμμέσως στο εξώδικο που έστειλε η κ. Αχτσιόγλου σε ιστοσελίδα χαρακτηρίζοντας ως «ψευδές, συκοφαντικό, αναπόδεικτο και άκρως προσβλητικό» δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι τάχα η ίδια απέστειλε μήνυμα (sms) με το οποίο ζητούσε να παραιτηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Τσίπρας.

Η αντιμετώπιση εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου από μηχανισμούς

«Για να μην μιλάμε για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” και ο ελέφαντας στο δωμάτιο είχε να κάνει με τη δυναμική της υποψηφιότητας της κ. Αχτσιόγλου και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από κάποιους μηχανισμούς εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο κ. Μαραντζίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η ένταση συχνά συναντιέται σε εσωκομματικές διαδικασίες.

Μιλώντας για την αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μαραντζίδης τόνισε ότι ο Τσίπρας ήταν ο φυσικός ηγέτης για το κόμμα. «Τον Απρίλιο του ’23, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου, κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμος ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή ο Τσίπρας να παραιτηθεί και να ξεκινήσει μια διαδικασία διαδοχής. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία συνετέλεσαν στην παραγωγή μιας τοξικής διαδικασίας», σημείωσε επισημαίνοντας ότι «είναι πάντα ενδιαφέρουσα η μετάβαση σε ένα κόμμα μετά από ένα χαρισματικό ηγέτη»

Ο ίδιος επέκρινε την στάση στελεχών του κόμματος μετά την παραίτηση Τσίπα που έλεγαν ότι χωρίς αυτόν δεν μπορούν να ζήσουν ή ότι έπρεπε να βρούν κάποιον που να του μοιάζει. «Αυτού του είδους η μαγική σκέψη κάνει πολύ κακό στα κόμματα και στη Δημοκρατία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ήττες που υπέστη το κόμμα με αρχηγό τον κ. Τσίπρα ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης αποκάλυψε ότι στην πολιτική τα δεδομένα αποτυπώνονται αλλιώς. Ενδεικτικά είπε, ότι «η ήττα του ’19 στο ΣΥΡΙΖΑ εκλήφθηκε ως μισή νίκη. Κατά τη γνώμη μου απολύτως λανθασμένα αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι το 31,5% είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, η οποία σε μεγάλο βαθμό πιστώθηκε στον Αλέξη Τσίπρα».

Η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εντάσεις

Φτάνοντας στο σήμερα και στην 24η Σεπτεμβρίου που θα έχει αναδειχθεί ο νέος αρχηγός τόνισε ότι στην περίπτωση που κερδίσει η κ. Αχτσιόγλου είναι ένα προβεβλημένο, γνωστό στέλεχος του κόμματος με εμπειρία, με αναφορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κόμματος. «Θα υπάρχουν εντάσεις γιατί είμαστε σε μία οριακή κατάσταση» σημείωσε. ‘Οπως είπε αν η διαφορά είναι μικρή θα υπάρξει οξύτητα.

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξε ότι είναι ο «άγνωστος Χ». Ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο, αν υπάρχει περίπτωση στην ιστορία των κομμάτων, που κάποιος που δεν ήταν μέλος ενός κόμματος μέχρι την προηγούμενη μέρα, δεν είχε καμία πολιτική εμπλοκή μέχρι λίγους μήνες, δεν είχε εκπροσωπήσει πουθενά κάποιο πολιτικό κόμμα, δεν είχε καμία δράση μέσα στην πολιτική πραγματικότητα και δεν είναι και μόνιμος κάτοικος της χώρας στην οποία είναι υποψήφιος, θα γίνει πρόεδρος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο κ. Μαραντζίδης σχολιάζοντας την εμφάνιση Κασσελάκη, την καμπάνια μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψήφους που πήρε από νέα μέλη του κόμματος είπε σκωπτικά: Κόμματα με σοβαρές δομές, εμπεδωμένη παράδοση της λειτουργίας, δεν βρίσκονται σε μία κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας, όπως άλλα κόμματα που οργανωτικά και θεσμικά οι δομές τους είναι εξαιρετικά ρηχές.

Το νέο εμπεριέχει τους κινδύνους μιας αβεβαιότητας

Και όπως είπε «αυτό που τώρα ζει ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως μπορεί να το διαβάσει κανείς ως νέο, αλλά ξέρετε, το νέο εμπεριέχει τους κινδύνους μιας αβεβαιότητας, τους κινδύνους της κυριαρχίας των εντυπώσεων έναντι της ουσίας, εμπεριέχει τους κινδύνους του χάους έναντι των πρωτοκόλλων με τα οποία δρουν τα κόμματα».

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω υποστήριξε ότι «τα κόμματα εξουσίας, τα μεγάλα κόμματα στον κόσμο, κάνουν αλλαγές, αλλά οι αλλαγές αυτές πάντα εμπεριέχουν μία συνέχεια σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ακόμη και όταν οι νέες ηγεσίες μοιάζουν πολύ διαφορετικές από τις παλιές. Μπορούμε να το δούμε στην Ελλάδα ακόμη και όταν ο Σημίτης διαδέχτηκε τον Παπανδρέου, που ήταν πολύ διαφορετική. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πλευρές στο πεδίο της επικοινωνίας, στο πεδίο των εντυπώσεων και αναδεικνύει στοιχεία και ελλείψεις των υποψηφίων, το κενό που υπήρξε και μπόρεσε ο κ. Κασελάκης να προωθήσει την υποψηφιότητά του», σημείωσε.

Στα μεγάλα κόμματα οι υποψήφιοι του δεν συστήνήνονται εκ του μηδενός

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στις «Συνδέσεις» επανέλαβε ότι «στα μεγάλα σοβαρά κόμματα οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνονται όπως όταν πάμε να πάρουμε ένα λαχείο στο δρόμο, παρακαλώντας να μας τύχει να κερδίσουμε. Στα μεγάλα σοβαρά κόμματα δεν συστήνονται οι υποψήφιοι εκ του μηδενός, δεν είναι άνθρωποι χωρίς καμία εμπειρία».

Και όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να γίνει πρύτανης αν δεν έχει τελειώσει ένα πανεπιστήμιο. Έτσι και τουλάχιστον στη δική μου κουλτούρα της πολιτικής, κανείς δεν μπορεί να γίνει αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν για παράδειγμα δεν έχει μιλήσει μια φορά στη ζωή του σε ελληνικό κοινοβούλιο. Εκπλήσσομαι λίγο από αυτά τα καινοφανή που βλέπω. Μπορώ να καταλάβω ότι στη σημερινή μέρα των σόσιαλ μίντια οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μοιάζουν ξεπερασμένοι. Αυτό εξηγεί την άνοδο του λαϊκισμού. Θα συνεχίσω να είμαι οπαδός της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ακόμη κι αν το 99% στη χώρα μας πάψει να το πιστεύει αυτό».

Νικητής ο Πολάκης αν κερδίσει ο Κασσελάκης

Ο κ. Μαραντζίδης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «θα είναι ο μεγάλος νικητής αν ο κ. Κασσελάκης κερδίσει τις εκλογές. «Μερικές φορές διαβάζω τον κ. Κασσελάκη, ακούω τον κ. Κασσελάκη και διαβάζω τη σκέψη του κ. Πολάκη. Δεν είναι κακό αυτό και καμιά φορά αισθάνομαι ότι ο κ. Κασσελάκης το κρύβει επιμελώς. Δε χρειάζεται να το κρύβει αν το πιστεύει».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Αυγή, Kontra Channel

Ηλιόπουλος και Ακρίτα δεν παραιτούνται από τη Βουλή υπέρ Κασσελάκη: Μένει μόνον ο Αποστολάκης και φυσικά ακόμη 5 επιλαχόντες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: