Αν το 1923 Ελλάδα και Τουρκία κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τότε κι εμείς πρέπει να βαδίσουμε δρόμο ειρηνικής συνεργασίας: Πρωτοσέλιδο άρθρο Γεραπετρίτη στη Μιλιέτ

FILE PHOTO Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Αν το 1923 Ελλάδα και Τουρκία κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς οφείλουμε να βαδίσουμε το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στην Μιλλιέτ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης υπό τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας».

Στο άρθρο του στη τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρει ότι «η σημερινή μου επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και της απόφασής τους να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες εμπέδωσης ενός κλίματος αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας».

«Ειδικώς, η συνάντησή μας με τον Τούρκο ομόλογό μου έχει ως βασικό στόχο την προετοιμασία αφενός, της προσεχούς συνάντησης των δύο ηγετών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και αφετέρου, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του έτους», αναφέρει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρει ότι «η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή».

«Προσβλέπω στη συνάντησή μου με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Φιντάν και με την ευκαιρία αυτή απευθύνω ένα μήνυμα φιλίας στο γειτονικό λαό της Τουρκίας», καταλήγει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΓΚ
Κύπρος Λευκωσία 

Τετ α τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Άγκυρα, πρώτο βήμα «πολιτικού διαλόγου»: Οι στόχοι και η ατζέντα της συνάντησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: