Ακόμη κάτω από το νερό η Εθνική Οδός, από ένα συρματόσχοινο κρέμεται η πεζογέφυρα στα Τέμπη: Αυτοψία ΕΛΓΑ για τα νεκρά ζώα από τις πλημμύρες [videos]

FILE PHOTO Αυτοκίνητα βυθισμένα στο νερό στην περιοχή του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Τις πληγές της μετρά ακόμη η Λάρισα πολλά 24ωρα μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel. Σήμερα, μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ και μεγάλο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από το νερό.

Σταδιακά αποκαθίσταται η κατάσταση στην πόλη της Λάρισας, ενώ στη συνοικία της Νέας Σμύρνης είναι ένα σημείο όπου τα νερά έχουν λιμνάσει και δεν μπορούν να φύγουν, όπως και τις συνοικίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Θωμά.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.




Σημειώνεται πως το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 18 μέτρα, τόσο είναι το ύψος της πεζογέφυρας και το νερό περνούσε από πάνω της. Οι τελευταίες εικόνες έδειχναν πως ένα κομμάτι αυτής της γέφυρας έχει αποκοπεί, κρέμεται από ένα συρματόσχοινο και είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί τελείως και να καταστραφεί η γέφυρα.

Επιπλέον μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής αλλά και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα.




Για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά αλλά πρέπει κατόπιν να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο. Κι αυτό διότι με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι και ο εθνικός δρόμος.

Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου, ενώ ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως το να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το πώς μπορεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να φτάσει στη Λάρισα και αντίστροφα αφού από τη Θεσσαλονίκη πάει Βέροια, Γρεβενά φτάνει στην Καλαμπάκα από την Εγνατία Οδό, Τρίκαλα από εκεί Καρδίτσα και μετά στη Λάρισα. Δηλαδή μία παράκαμψη πέντε ωρών.

Έχει κίνηση γιατί είναι η μόνη εναλλακτική διαδρομή και έχει και αρκετές νταλίκες και φορτηγά. Αξίζει να σημειωθεί πως οδικά η επικοινωνία της Λάρισας με την Αθήνα δεν έχει πληγεί καθόλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορούμε να πούμε πως απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στην πόλη της Λάρισας και αυτό γιατί η στάθμη του Πηνειού έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που κάνει τις αρχές να εκτιμούν πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος ούτε νέας υπερχείλισης, αλλά ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων.

Το ανάχωμα που είχε παρουσιάσει ρωγμή και βρίσκεται κοντά στη συνοικία της Λάρισας Ιπποκράτης, στο κέντρο της πόλης αντέχει και μάλιστα οι αρχές είπαν πως δεν χρειάζεται να είναι πλέον οι κάτοικοι σε επιφυλακή, αφού όπως φαίνεται ο κίνδυνος πλέον έχει εκλείψει εντελώς.




Τα προβλήματα στη Λάρισα

Σημειώνεται πως παραμένουν για την πόλη τις Λάρισας δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Αρχικά, στις συνοικίες που είχαν πλημμυρίσει και η πρόσβαση γινόταν μόνο με πλωτά μέσα, όπως είναι η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Θωμάς, έχουν αποτραβηχτεί τα νερά όμως υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα πια.

Βέβαια συνεχίζονται οι αντλήσεις ακόμη και όλη τη νύχτα χθες όμως πρέπει να υποχωρήσουν πλήρως αφού ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τέλος στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη το ποτάμι έχει βγει έξω από την κοίτη του και ρέει παράλληλα με τον κανονικό ρου του ποταμού. Εκεί λοιπόν περνάει μέσα από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, ένα μπλοκ πολυκατοικιών αρκετά μεγάλο, και είναι και ο δρόμος που συνδέει τη Λάρισα με την Κοζάνη.

Αυτή η διαδρομή, σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου, γίνεται μόνο με τον φορτωτή που μπαίνει ο κόσμος μέσα στον κουβά του και μετακινείται, ακόμη και ασθενείς, ένα τροχαίο που έγινε και τραυματίσθηκαν κάποια παιδιά στη Γιάννουλη έτσι έφθασαν στο ασθενοφόρο στην άλλη πλευρά.

Επιπλέον, ούτε από την Αγιά μπορεί να έρθει κανείς προς τη Λάρισα, ενώ το ενθαρρυντικό είναι πως οι πλημμυροπαθείς της περιοχής τόσο από τα χωριά του δήμου Κιλελέρ, όσο και των Φαρσάλων που πλημμύρισαν από τις πρώτες μέρες και δεν είχαν να κάνουν με την υπερχείλιση του Πηνειού, δεν μένουν πια σε κάποια δομή αλλά έχουν όλοι προωθηθεί είτε σε συγγενικά σπίτια, είτε σε σπίτια που νοίκιασαν Περιφέρεια και δήμος.

Τέλος σήμερα ξεκινά η αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας από τα ειδικά κλιμάκια.

Μετά από πολλά 24ωρα παραμένουν πλημμυρισμένα από νερό και λάσπες πολλά χωριά και της Καρδίτσας.

Έχουν υποχωρήσει τα νερά σε πολλά σημεία, ενώ υπάρχουν ακόμη και γκρεμισμένα σπίτια από το «μένος» με το οποίο μπήκε στα χωριά το νερό.




Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των χωριών του Παλαμά 

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στην Αγία Τριάδα στα Καλογρυανά και στο Ριζοβούνι του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας. Ακόμα παλεύουν με την λάσπη και το νερό μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Στο 75% έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τα σπίτια του χωριού.

Σήμερα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην Αγία Τριάδα όπου ξεκίνησε η καταγραφή των νεκρών ζών που ξεπερνούν τα 1500.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και στις καλλιέργειες στο κάμπο των 9000 στρεμμάτων όπου καλλιέργειες βαμβακιού, τριφυλλιού και καλαμποκιού, παραμένουν βυθισμένα κάτω από το νερό.

Στο χωριό Αγία Τριάδα, ο μεγαλύτερος όγκος έχει υποχωρήσει πάρολα αυτά παραμένουν βυθισμένα στο νερό σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και δρόμοι σε αρκετά σημεία. Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση να περισυλλεγούν τα σκουπίδια που περιλαμβάνουν και τρόφιμα εκτός των αντικειμένων και δηλώνουν ανήσυχοι καθώς το νερό δεν είναι πόσιμο και φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν ακόμα και για καθάρισμα.

Έξω από τις κτηνοτροφικές μονάδες έχουν μαζέψει τα νεκρά ζώα που αναμένουν σε λίγη ώρα να απομακρυνθούν με φορτηγά και να οδηγηθούν για καύση.

Ολόκληρα βουνά από τις οικοσκευές τους έχουν σχηματίσει στους δρόμους του Παλαμά Καρδίτσας οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν τα σπίτια τους να γεμίζουν νερό.




Σε καταυλισμό με αντίσκηνα φιλοξενούνται οι πληγέντες της Φαρκαδόνας

Σε καταυλισμό αντίσκηνων στο Γριζάνο Τρικάλων όπου φιλοξενούνται 85 πλημμυροπαθείς από τη Φαρκαδόνα. Στήθηκαν στο γήπεδο του χωριού από τον Ελληνικό Στρατό 30 σκηνές ενώ άλλοι 100 πλημμυροπαθείς φιλοξενούνται μέσα στο χωριό.

Επιτόπου έχει έρθει και γιατρός από το κέντρο υγείας Οιχαλίας για να δει την κατάσταση υγείας των πλημμυροπαθών.

Εθελοντές από τις γύρω περιοχές, φέρνουν στον καταυλισμό απαραίτητα είδη για τους πλημμυροπαθείς. Μεταξύ τους, μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά, το σπίτι της οποίας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και δεν είναι κατοικίσημο.

Η μητέρα της οικογένειας έμεινε για δύο ημέρες αποκλεισμένη στον δεύτερο όροφο του σπιτιού, μέχρι να απεγκλωβιστεί από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης και να μεταφερθεί στον καταυλισμό.

Πηγή: ertnews

Μυστήριο με την εκτέλεση των έξι στη Λούτσα, ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες: Ενδεχομένως Τούρκοι κουρδικής καταγωγής τα θύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: