ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ξεκινούν σήμερα το ευρωπαϊκό του ταξίδι: Σε UEFA και Conference League

FILE PHOTO The UEFA Europa League trophy during the UEFA Europa League 2023/24 play-off round EPA/SALVATORE DI NOLFI




Στους ομίλους του Europa και του Conference League ξεκινούν από σήμερα Πέμπτη οι αγώνες 4 ελληνικών ομάδων. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θέλουν να ξεκινήσουν με νίκες.

ΑΕΚ: Στην Αγγλία με «οδηγό» το 2017

Με μια από τις πιο δύσκολες αποστολές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, αρχίζει η προσπάθεια της ΑΕΚ στον Β΄ όμιλο του Europa League. Εναντίον της Μπράιτον στο «Φάλμερ», η νίκη στην πρεμιέρα του Β΄ ομίλου της διοργάνωσης μοιάζει όνειρο απατηλό, αν αναλογιστεί κανείς και τις σημαντικές απουσίες για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα. Ωστόσο, οδηγός σ΄αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι που αρχίζει το βράδυ (22:00, Cosmotesports) δεν μπορεί παρά να είναι το φθινόπωρο του 2017, όταν η ΑΕΚ ολοκλήρωσε αήττητη τους αγώνες του ομίλου στην ίδια διοργάνωση και πέρασε στην επόμενη φάση. Τότε, είχε ξεκινήσει με εκτός έδρας νίκη επί της Ριέκα. Θα τα καταφέρει άραγε και τώρα;

Οι απουσίες των δύο βασικών σέντερ μπακ, Βίντα και Μουκουντί, είναι ό,τι χειρότερο απέναντι σε μία ομάδα με μεγάλη ταχύτητα και έφεση στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Διαθέσιμοι, αντίθετα, είναι οι Γκατσίνοβιτς, Γκαρσία, όμως ο βαθμός ετοιμότητάς τους δεν παραπέμπει σε 90λεπτη συμμετοχή. Ο Λιβάι πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει βασικός, αφού προέρχεται από θλάση και αύριο συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από τον τραυματισμό του στο πρώτο ματς με την Αντβέρπ (22 Αυγούστου).

Απέναντι στην πρωταθλήτρια Ελλάδας, βρίσκεται η μεγάλη έκπληξη της τελευταίας διετίας στην Premier League. Η Μπράιτον εξασφάλισε πέρσι τη συμμετοχή της στα κύπελλα Ευρώπης για πρώτη φορά στην Ιστορία της, ενώ στην τρέχουσα σεζόν έχει τέσσερις νίκες και μία ήττα στις πρώτες πέντε αγωνιστικές. Εναντίον της ΑΕΚ ίσως κάνει το ντεμπούτο του στο αρχικό σχήμα και ο Άνσου Φάτι, που έχει αποκτηθεί ως δανεικός από τη Μπαρτσελόνα και αγωνίστηκε στο τελευταίο ημίωρο το Σάββατο στη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Διαιτητής: Κρίστο Τόβερ (Εσθονία)

Πιθανές συνθέσεις:

ΜΠΡΑΪΤΟΝ (Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι): Βερτμπρούγκεν, Μίλνερ, Γουέμπστερ, Ντανκ, Εστουπινιάν, Γκρος, Γκίλμουρ, Μαρτς, Φάτι, Φέργκιουσον, Zoάο Πέδρο.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Χατζισαφί, Μοχαμαντί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα, Τσούμπερ, Πόνσε

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει υπέρβαση απέναντι στη Βιγιαρεάλ

Μετά από ένα πολύ έντονο καλοκαίρι με τις τρεις προκριματικές σειρές του Champions League, που έφεραν δύο προκρίσεις απέναντι στις Ντνίπρο και Μαρσέιγ κι έναν αποκλεισμό απ’ την Μπράγκα στις… λεπτομέρειες, ο Παναθηναϊκός ξεκινάει από απόψε (19:45, Cosmotesports 3HD) την επόμενη εφετινή, ευρωπαϊκή «αποστολή» του στον 6ο όμιλο του Europa League, φιλοξενώντας τη Βιγιαρεάλ στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.

Απέναντι στην κάτοχο του Europa League του 2021 και την ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά του Champions League του 2022, οι «πράσινοι» καλούνται να κάνουν απόψε άλλη μία υπέρβαση, «γκρεμίζοντας» δύο αρνητικές παραδόσεις.

Αυτή που θέλει τις ισπανικές ομάδες να έχουν «4 στις 4» νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Europa League, αλλά και το αρνητικό σερί 13 αγώνων σε ομίλους του Europa League χωρίς νίκη (3 ισοπαλίες και 10 ήττες από τον Νοέμβριο του 2012 κι έπειτα).

Οι παίκτες του «τριφυλλιού» θέλουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους στο ξεκίνημα των ομίλων και να αυξήσουν από νωρίς τις πιθανότητές τους για πρόκριση, κόντρα στα «κίτρινα υποβρύχια» που μπορεί να μην είναι και στην καλύτερη κατάστασή τους (έχοντας αλλάξει προπονητή προ δύο εβδομάδων), αλλά δεν παύουν να έχουν μεγάλη εμπειρία και «φανέλα» τα τελευταία χρόνια στα Κύπελλα Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την ενδεκάδα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν αναμένεται να κάνει πολλές αλλαγές σε σχέση με τον προ πέντε ημερών αγώνα με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Μία δεδομένη τροποποίηση στο βασικό σχήμα αφορά το αριστερό άκρο της άμυνας, όπου ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς θα πάρει τη θέση του τιμωρημένου Χουάνκαρ, ο οποίος αποβλήθηκε στη ρεβάνς της 29ης Αυγούστου με την Μπράγκα.

Από εκεί και πέρα προβάδισμα για τις υπόλοιπες θέσεις της ενδεκάδας έχουν οι Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Ρουμπέν, Βιλένα, Παλάσιος, Μπερνάρ, Μαντσίνι και Ιωαννίδης, ενώ θέση στο βασικό σχήμα διεκδικούν και οι Τσέριν, Σπόραρ.

Στην αποστολή επέστρεψε έπειτα από τρεις εβδομάδες και ο Τιν Γεντβάι που ξεπέρασε τον μυϊκό τραυματισμό του, ενώ θα απουσιάσει ο Γιώργος Βαγιαννίδης που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποκατάστασής του μετά τη θλάση που υπέστη στις 3 Σεπτεμβρίου στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Αναλυτικά, την αποστολή του Παναθηναϊκού για τον αγώνα με τη Βιγιαρεάλ, συγκροτούν οι Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Ξενόπουλος, Ρουμπέν, Σένκεφελντ, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Μπερνάρ, Πάλμερ-Μπράουν, Τσέριν, Μαντσίνι, Γεντβάι, Αϊτόρ, Μάγκνουσον, Σιδεράς, Μλαντένοβιτς, Κώτσιρας, Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Βιλένα και Αράο.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο 44χρονος Άγγλος Κρεγκ Πόουσον, ενώ βοηθοί του ορίστηκαν οι συμπατριώτες του Σάιμον Μπένετ, Λι Μπετς και 4ος διαιτητής ο Τζον Μπρουκς. Στο VAR ορίστηκε ο Άγγλος Ντάρεν Ίνγκλαντ και AVAR ο Πίτερ Μπανκς. Παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Ελβετός Αντρέας Σλούχτερ και UEFA Delegate ο Λευκορώσος Σεργκέι Ίλιτς.

Ο Ολυμπιακός θέλει να αποδείξει στη Φράιμπουργκ πως φέτος είναι… αλλιώς

Πέρσι «παραδόθηκε» στην ανωτερότητα της Φράιμπουργκ, σε μία πολύ κακή σεζόν στα Κύπελλα Ευρώπης και στον όμιλο του Europa League, χάνοντας με 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Φέτος όμως, όπως παραδέχθηκε κι ο προπονητής της γερμανικής ομάδας, Κρίστιαν Στράιχ, ο Ολυμπιακός είναι μία εντελώς «διαφορετική» ομάδα και το βράδυ της Πέμπτης (21/9, 22:00, Cosmotesports 5HD) οι «ερυθρόλευκοι» θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν με το… δεξί, στην πρώτη «αποστολή» τους στον 1ο όμιλο του Europa League.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει ζητήσει από τους παίκτες του να καταθέσουν δύναμη στον αγωνιστικό χώρο και να προσπαθήσουν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα από τα πρώτα λεπτά, ποντάροντας πολλά στη δυναμική που προσφέρει στον Ολυμπιακό η έδρα του.

Σε ότι αφορά τώρα την ενδεκάδα, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τον τελευταίο αγώνα των «ερυθρόλευκων» απέναντι στην ΑΕΚ, καθώς θέση στο βασικό σχήμα διεκδικούν οι Ορτέγκα (αντί του Κίνι), Ιμπόρα, Μπιέλ, αλλά και οι Γιόβετιτς και Σολμπάκεν.

Η αποστολή του Ολυμπιακού θα ανακοινωθεί λίγη ώρα πριν από τη σέντρα, καθώς ο Ισπανός τεχνικός θέλει να κρατήσει όλους τους ποδοσφαιριστές του σε εγρήγορση για τον πρώτο αγώνα τους στον όμιλο του Europa League.

Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Ολλανδός, Άλαρντ Λίντχουτ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Ρόγκιερ Χόνινγκ, Πάτρικ Ίνια και 4ο τον Άλεξ Μπος. Στο VAR θα είναι ο Ολλανδός, Κλέι Ρούπερτι και AVAR ο Έρβιν Μπλανκ.#

Πρεμιέρα στο αφιλόξενο Ελσίνκι για τον ΠΑΟΚ

Την πρωτεύουσα της Φινλανδίας επισκέπτεται ο ΠΑΟΚ στην έναρξη των υποχρεώσεών του για τον 7ο Όμιλο του UEFA Europa Conference League, καθώς φιλοξενείται από την Ελσίνκι στην «Μπολτ Αρίνα» την Πέμπτη (21/9) στις 19:45.

Οι «ασπρόμαυροι» κατάφεραν μέσα από μία εξουθενωτική διαδικασία τριών προκριματικών γύρων να βρεθούν στους ομίλους της διοργάνωσης, αποκλείοντας κατά σειρά τις Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (0-0 εντός, 1-4 εκτός), Χάιντουκ Σπλιτ (0-0 εκτός, 3-0 εντός) και Χαρτς (1-2 εκτός και 4-0 εντός). Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ευελπιστεί να επαναλάβει μία πορεία ανάλογη με αυτή προ διετίας, όταν και είχε αποκλειστεί στα προημιτελικά του Conference League από τη Μαρσέιγ.

Ωστόσο, ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν έχει πραγματοποιήσει ανάλογο ξεκίνημα και στη Super League. Τις εντός έδρας νίκες επί των Αστέρα Τρίπολης (3-0) και Κηφισιάς (2-1), διαδέχθηκαν η εκτός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ (1-0) και η πρόσφατη «λευκή» ισοπαλία στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Άρη. Ο Λουτσέσκου είναι υποχρεωμένος πλέον να κάνει ροτέισον, με τους Τόμας Κεντζιόρα, Στέφαν Σβαμπ, Χάρη Τσιγγάρα να διεκδικούν θέση στο αρχικό σχήμα ενώ στην ενδεκάδα ίσως μπει και ο νεοαποκτηθείς Κιρίλ Ντεσπόντοφ.

Από την άλλη πλευρά, η πρωταθλήτρια Φινλανδίας «υποβιβάστηκε» κατά δύο διοργανώσεις, για να βρεθεί στο δρόμο του ΠΑΟΚ. Στα προκριματικά του UEFA Champions League, αρχικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Λάρνε (1-0 εντός, 2-2 εκτός), αλλά αυτό της Μόλντε ήταν πολύ ψηλό (1-0 εντός, 2-0 εκτός). Στο UEFA Europa League δεν είχε τύχη κόντρα στην Καραμπάγκ (δύο ήττες με σκορ 2-1) ενώ στα Play Off του UEFA Europa Conference League απέκλεισε τη Φαρούλ (2-1 εκτός, 2-0 εντός).

Στο πρωτάθλημα, στην πρεμιέρα του Championship Round της Veikkausliiga, η ομάδα του Τόνι Κορκεακούνας μπήκε με το δεξί, κερδίζοντας με 2-0 την Ιντερ Τούρκου, με δυο γκολ που ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο (71’ Χασανέ Μπαντέ, 81’ Μπόγιαν Ραντούλοβιτς) κι αφού η αντίπαλός της είχε μείνει με 10 παίκτες από το 56’. Ετσι, η Ελσίνκι παρέμεινε στην κορυφή με 47 βαθμούς, τέσσερις περισσότερους από την Κουόπιο.

Διαιτητής της αναμέτρησης στην «Μπολτ Αρίνα», της οποίας ο χλοοτάπητας είναι συνθετικός, θα είναι ο Μάριαν Μπάρμπου από τη Ρουμανία.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Ελσίνκι (Τόνι Κορκεακούνας): Εστ, Σοϊρί, Τένιο, Τοϊβιο, Ραϊτάλα, Λίνγκμαν, Κανελλόπουλος, Τανάκα, Κέσκινεν, Ραντούλοβιτς, Χοστίκα.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Σβαμπ, Τσιγγάρας, Κωνσταντέλιας, Τάισον, Α. Ζίβκοβιτς, Σαμάτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποδοσφαιρικό υπερθέαμα με επτά γκολ στο Μόναχο: H Mπάγερν δίκαια 4 – 3 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: