Το Ισλαμαμπάντ μία ζωή το παίζει φιλοτουρκικά: Το μόνιμο φλερτ της Τουρκίας με το Πακιστάν πρέπει επιτέλους να “πληρωθεί” μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan received Prime Minister Shehbaz Sharif of Pakistan at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Το κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ

Μία εξέλιξη, που είναι αρνητική και γι αυτό δεν μπορεί ποσώς να υποβαθμιστεί, συνιστά αυτό που μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, υπήρξε συναίνεση μεταξύ του «υπουργού παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου και της Ομοσπονδιακή Υπουργό Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πακιστάν, Rana Tanveer Hussain, για την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δύο συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, που έγινε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Προφανώς στην εξίσωση αυτής της προσυμφωνίας μπαίνει και το γεγονός ότι σχεδόν 2.300 Πακιστανοί φοιτητές σπουδάζουν σε «πανεπιστήμια» του ψευδοκράτους.

  • Ο Ναζίμ Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε ότι είναι καθήκον τους να φέρουν τα «πανεπιστήμια των δύο χωρών πιο κοντά μέσω της συνεργασίας τους». Με ό,τι αυτό σημαίνει.

Από πλευράς του ψευδοκράτους αναφέρεται ότι «είναι έτοιμοι να υπογράψουν το μνημόνιο συνεννόησης, είτε στη Λευκωσία είτε στο Ισλαμαμπάντ, μετά την προκαταρκτική μελέτη των εμπειρογνωμόνων…».

Τούτο σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει. Τούτο σημαίνει πως υπάρχει χρόνος για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της αποσχιστικής οντότητας έσπευσε να διαφημίσει την «επιτυχία» του, αυτό προσφέρει χρόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία να κινηθεί διμερώς αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σταματήσει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Πακιστάν και του κατοχικού καθεστώτος.

Πρέπει να σημειωθεί, με βάση τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, ότι η Πακιστανή Υπουργός δήλωσε ότι θα δώσουν μια ευκαιρία στη διεύρυνση της συνεργασίας τους στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι έτοιμοι να κάνουν τα απαραίτητα βήματα.

Γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις του Πακιστάν με την κατοχική Τουρκία. Ξέρουμε ότι διαχρονικά πως όποτε αναφέρεται το ενδεχόμενο αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας, ένας είναι, βασικά, ο… συνήθης ύποπτος. Αναφέρεται κυρίως το Πακιστάν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα αναμένουμε το μοιραίο. Θα αναμένουμε την στιγμή της ανακοίνωσης της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

  • Τόσο η Τουρκία όσο και το Πακιστάν γνωρίζουν πως αυτό προφανώς και δεν είναι εύκολο να γίνει. Εάν ήταν εύκολο θα είχε γίνει προ πολλού. Δεν έγινε επειδή υπάρχουν δυσκολίες, κυρίως από την πλευρά του Πακιστάν.

Στο Ισλαμαμπάντ, ξέρουν πως μια τέτοια κίνηση θα έχει κόστος για τη χώρα. Καταρχήν σε σχέση και με άλλες μουσουλμανικές χώρες. Πρωτίστως, όμως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διατάραξη των σχέσεων Ε.Ε.- Πακιστάν θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για το Ισλαμαμπάντ. Πολιτικές και οικονομικές. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει ποσώς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έπρεπε να είχαν προσκαλέσει τον αντικατοχικό δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ στην εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου: Όχι τον ψευτο-“δήμαρχο” της κατεχόμενης πόλης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: