Στην Αθήνα η Μελόνι, δείπνο με τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου: Μεταναστευτικό, Ενέργεια και Σύμφωνο Σταθερότητας στην ατζέντα

FILE PHOTO: O Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού




Ευκαιρία για μια συνολική συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας αποτελεί το αποψινό δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, όπως επισημαίνουν πηγές.

Τονίζουν ότι η χώρα μας και η Ιταλία, είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την κ. Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθούν ακόμη θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών, τονίζεται άλλωστε η σημασία που δίνεται στο να μετατραπεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Ακόμη, θα συζητηθεί η πρόκληση του Μεταναστευτικού. Ελλάδα και Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της Μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την κ. Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά. Στη Διάσκεψη της Ρώμης είχε μεταβεί ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Οι μεταναστευτικές ροές

Όπως επίσης αναλύει η Ιταλική Il Sole 24 Ore, τα κύρια θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η αναδιαμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι μεταναστευτικές ροές.

Aπό τη σκοπιά της κυρίας Μελόνι “ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ του ΕΛΚ και της συντηρητικής ομάδας”. Αυτό, πόσο μάλλον ενόψει των Ευρωεκλογών και με έναν ποικιλόμορφο – τον Ιταλικό – κυβερνητικό συνασπισμό.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως “η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της Ιταλίας, καθώς σε πολλά θέματα οι δύο χώρες έχουν ευθυγραμμισμένα συμφέροντα. Ξεκινώντας από αυτό της μεταναστευτικής πίεσης: η Ρώμη και η Αθήνα – η τελευταία, στο κέντρο της Βαλκανικής διαδρομής – επιμένουν ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα σε κοινοτικό επίπεδο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Όπως προσθέτει η εφημερίδα La Veritá, η Μελόνι βλέπει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως “λαϊκό, αλλά κοντά στους συντηρητικούς” και η αποστολή θα έχει στόχο – μεταξύ άλλων – να “απεμπλακούν οι πόροι που υποσχέθηκαν στην Τύνιδα”.

Πηγή: ertnews

Στη Bουλή η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων: Ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στο θέμα της πρόληψης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: