Στα Τμήματα η Ελλάδα αναστενάζει: Αυγατίζουν ουρές και ευτράπελα για τις… διαβολικές νέες ταυτότητες: Ποια θα είναι τα αληθινά χαρακτηριστικά τους [video]

Oυρές έξω από Α.Τ. για νέες ταυτότητες. Screenshots από videos της ΕΡΤ και του ΑΝΤ1 via Glomex




Οι νέες ταυτότητες θα αρχίσουν να εκδίδονται τον Σεπτέμβριο, με την επίσημη παρουσίασή τους να αναμένεται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τη ίδια στιγμή όμως συνεχίζονται αμείωτα τα απίστευτα περιστατικά έξω από αστυνομικά τμήματα καθώς πολίτες σχηματίζουν ουρές για να γλιτώσουν την επέλαση του [συμπληρώστε ό,τι θέλετε]. Ακόμη και περιστατικό οικογένειας που δεν πρόλαβε να ανανεώσει το διαβατήριό της και να ταξιδέψει, επειδή οι αστυνομικοί ήταν αναγκαστικά απασχολημένοι με την ανανέωση ταυτοτήτων, φέρεται να κατεγράφη στην Κρήτη.

Πάμε όμως από την αρχή: Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης στο σχετικό ΦΕΚ, οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος τραπεζικής κάρτας, δηλαδή θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη μπροστινή πλευρά θα υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου, ενώ θα αναγράφονται και τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του εγγράφου, η εκδούσα αρχή , ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, ο οποίος δεν θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.




Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν:

  • το όνομα πατέρα και μητέρας,
  • ο τόπος γέννησης του κατόχου,
  • η ομάδα αίματος (προαιρετικά),
  • το ύψος μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας
  • και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι προσαρμοσμένες στα διεθνή πρότυπα. Άλλωστε, ήδη σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάποιο είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Πώς θα εκδίδονται οι νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες θα εκδίδονται στο αστυνομικό τμήμα, όπου μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας. Να σημειωθεί πως οι νέες ταυτότητες δεν θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού.




Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι νέες ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλονται στο αστυνομικό τμήμα με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

 




Την ίδια στιγμή οι ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα εξακολουθούν να αυγατίζουν οι ουρές όχι από «ζηλωτές» των παλαιών ταυτοτήτων  αλλά από ανθρώπους που φοβούνται ότι οι νέες εμπεριέχουν τεχνολογικά χαρακτηριστικά με αμαρτωλά χαρακτηριστικά *(τσιπάκια, «χαράγματα» και διάφορες άλλες ευφάνταστες συνωμοσιολογικές δοξασίες).

Ερτσι, μετά τα δημοσιοποιημένα (γιατί προφανώς θα υπάρχουν πολλά περισσότερα) περιστατικά σε Κοζάνη και Κρήτη, και η Χαλκίδα είδε πολίτες να σχηγματίζουν ουρές από τα ξημερώματα με αίτημα να να ανανεώσουν τις ήδη υφιστράμενες αστυνομικές τους ταυτότητες πριν έρθουν οι νέες ψηφιακές.

«Περιμένουμε από τα ξημερώματα για να μην χάσουμε την σειρά μας, ταλαιπωρούμαστε αφάνταστα» είπαν πολίτες σε δημοσιογράφο του EviaZoom που πήγε εκεί το μεσημέρι τις Τρίτης για να καταγράψει την κατάσταση

 




Συνεχίζονται επίσης οι ουρές, η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η ατελείωτη αναμονή έξω από το δικαστικό μέγαρο Ηράκλειο από πολίτες οι οποίοι σπέυδουν να αντικαταστήσουν ταυτότητες πριν υποχρεωθούν να υιοθετήσουν τις νέες «τσιπαρισμένες».

Σύμφωνα με το τoπικό site Politica, o πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Νίκος Καλομοίρης ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική καθώς ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι, μητέρες που φτάνουν με καρότσια και μικρά παιδιά στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου και πολίτες που προσέρχονται από τα χαράματα. Σε κάποιες περιπτώσεις επρόκειτο και για “ομάδες ατόμων” που όπως είπε οργανωμένα προσέρχονταν στην Αστυνομία.

Διπλάσιες οι ταυτότητες που εκδίδονται

Όπως ανέφερε ο κ.Καλομοίρης “αυτή τη στιγμή εκδίδονται 70-90 ταυτότητες καθημερινά και οι αστυνομικοί αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες για να εξυπηρετήσουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη να εκδώσουν νέες ταυτότητες. Το προηγούμενο διάστημα εκδίδονταν περίπου 30-40 ταυτότητες , σχεδόν οι μισές…”.

Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι πραγματικά χρειάζονται διαβατήρια και νέες ταυτότητες όπως για παράδειγμα όσοι δίνουν εξετάσεις ξένων γλωσσών.

Οικογένεια δεν κατάφερε να ταξιδέψει

Ο κ.Καλομοίρης μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα οικογένειας η οποία είχε ανάγκη νέων διαβατηρίων αλλά τελικά δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό και άλλαξε εισιτήρια , λόγω του μεγάλου αριθμού πολιτών που “πολιορκεί” το αστυνομικό μέγαρο και των ουρών που διαμορφώνονται για τις ταυτότητες. Το διαβατήριο μάλιστα περιλαμβάνει μια πιο χρονοβόρα διαδικασία με αποτέλεσμα η οικογένεια να αναγκαστεί να αλλάξει σχέδια.

Αστυνομικοί σε ρόλο φωτογράφου

Τέλος ο κ.Καλομοίρης αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα επέλθουν με αστυνομικούς να μπαίνουν σε ρόλο… φωτογράφου για τις νέες ταυτότητες με τις ψηφιακές φωτογραφίες, χαρακτηρίζοντας τις αρμοδιότητες αυτές “πάρεργο” και τονίζοντας ότι δεν είναι δουλειά του αστυνομικού να φωτογραφίζει πολίτες.

Απολογείται σήμερα ενώπιον του ανακριτή ο αξιωματικός της αστυνομίας που συνελήφθη για χρηματισμό και εκβιασμούς στα Χανιά [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: