Συλλαμβάνουν Αφγανές στο αεροδρόμιο: Αφού έκλεισαν τα Πανεπιστήμια για τις γυναίκες, οι Ταλιμπάν απαγορεύουν ακόμη και σπουδές με υποτροφία στο εξωτερικό [videos]

FILE PHOTO: Γενναίες Αφγανές σε διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των Ταλιμπάν στην εκπαίδευση των γυναικών. EPA/STR




«Αφού οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες, η μόνη μου ελπίδα ήταν να πάρω μια υποτροφία που θα με βοηθούσε να σπουδάσω στο εξωτερικό», λέει η 20χρονη Αφγανή φοιτήτρια Natkai.

Το όνομα της Natkai δεν είναι πραγματικό, αλλά υιοθετήθηκε για τη δική της ασφάλεια.

Η Natkai λέει ότι συνέχισε να πηγαίνει σχολείο, παρόλο που υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες να σπουδάσει ποτέ σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της.

Στη συνέχεια της χορηγήθηκε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία από τα Εμιράτα Sheikh Khalaf Ahmad Al Habtoor.

Οι υποτροφίες για γυναίκες από το Αφγανιστάν ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 αφού οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις γυναίκες από το πανεπιστήμιο.

Το BBC αναφέρει ότι συνολικά 100 Αφγανές πέτυχαν να κερδίσουν αυτές τις υποτροφίες. Ορισμένες Αφγανές φοιτήτριες που ζουν στο εξωτερικό έχουν ήδη μετοικίσει στο Ντουμπάι.

 

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η Natkai αποχαιρέτησε την οικογένειά της και ξεκίνησε για το αεροδρόμιο.
Όμως οι ελπίδες της διαψεύστηκαν σύντομα.

«Όταν οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είδαν τα εισιτήριά μας και τις φοιτητικές βίζες, είπαν ότι δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να φύγουν από το Αφγανιστάν με φοιτητικές βίζες», λέει, με τη φωνή της να σπάει.

 

Τέλος τα ταξίδια

Η Natkai είναι ένα από τα τουλάχιστον 60 κορίτσια που απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο.
Φωτογραφίες που είδε το BBC δείχνουν νεαρά κορίτσια να φορούν μαύρα χιτζάμπ ή μαντίλες στο κεφάλι να στέκονται δίπλα στις αποσκευές τους σε κατάσταση σοκ.

 

 

Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τα ατομικά ταξίδια για τις γυναίκες και τους επιτρέπουν να πάνε στο εξωτερικό μόνο με τους συζύγους τους ή έναν συγγενή άνδρα συνοδό, όπως έναν αδερφό, θείο ή πατέρα.  Είναι το γνωστό μαχράμ, δηλαδή ένας άνδρας συνοδός.
Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό.

«Τρία κορίτσια που είχαν μαχράμ βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο», λέει ο Natkai. «Αλλά αξιωματούχοι τις έβγαλαν από το αεροπλάνο». Οι υπόλοιπες κοπέλες ήταν πολύ φοβισμένες για να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Ένας νεαρός άνδρας που ονομάζουμε Shams Ahmad, συνόδευσε την αδερφή του στο αεροδρόμιο και περιέγραψε το φοβερό επεισόδιο.

“Η υποτροφία έδωσε νέα ελπίδα στην αδερφή μου αφού έκλεισαν τα πανεπιστήμια εδώ. Έφυγε από το σπίτι με ελπίδα και επέστρεψε δακρυσμένη”, λέει. «Της αφαιρέθηκαν όλα τα δικαιώματα».

Ο Ahmad λέει ότι μερικές από τις γυναίκες δανείστηκαν ακόμη και χρήματα για να πληρώσουν τη βίζα για έναν άνδρα σύντροφο που θα τις συνοδεύσει, αλλά παρόλα αυτά τις σταμάτησαν.

“Μερικά από αυτά τα κορίτσια είναι τόσο αβοήθητα και φτωχά. Δεν έχουν καν 5 δολάρια για το τέλος επαλήθευσης εγγράφων που ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών.”

Το Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι και ο Al Habtoor επιβεβαίωσαν ότι τα κορίτσια εμποδίστηκαν να φύγουν.

Ο Al Habtoor δημοσίευσε ένα βίντεο στα αγγλικά στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Σε αυτό, επικρίνει τις αρχές των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι στο Ισλάμ.

Το βίντεο περιέχει επίσης μια φωνητική σημείωση στα αγγλικά από μια Αφγανή που της απαγορεύθηκε η αναχώρηση στο αεροδρόμιο.

 

«Είμαστε αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο, αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν μας επιτρέπει να πάμε στο Ντουμπάι», λέει. “Ούτε για όσες έχουν μαχράμ το επιτρέπουν. Δεν ξέρω τι να κάνω. Παρακαλώ βοηθήστε μας.”

Διεθνής αντίδραση

Αυτή η τελευταία ενέργεια των Ταλιμπάν έχει δημιουργήσει απογοήτευση στις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στους διπλωμάτες.

«Είναι ένα σημαντικό και ανησυχητικό βήμα πέρα ​​από το εξαιρετικό επίπεδο σκληρότητας που ήδη ασκούν οι Ταλιμπάν αρνούμενοι την εκπαίδευση σε κορίτσια και γυναίκες», λέει η Heather Barr της Human Rights Watch.

«Τις κρατούν αιχμάλωτες για να εμποδίσουν και παρεμποδίζουν κι άλλους που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να σπουδάσουν».

Ο πρώην εκπρόσωπος της νεολαίας των Ηνωμένων Εθνών από το Αφγανιστάν, Shkula Zadran, δημοσίευσε ένα μήνυμα καλώντας το πανεπιστήμιο να μην εγκαταλείψει τα κορίτσια.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν εκδώσει καμία δήλωση ή διευκρίνιση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιπροεδρίας και Αρετής, Mohammad Sadiq Akif Muhajir, είπε στο BBC ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό.

Ανώτερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Zabihullah Mujahid, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, λέγοντας ότι ταξίδευε και δεν είχε καμία πληροφορία.

Ο Natkai εν τω μεταξύ βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης.

Είχε αποφοιτήσει από το λύκειο και προετοιμαζόταν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021.

Η Natkai νόμιζε ότι είχε βρει έναν τρόπο να ακολουθήσει τα όνειρά της. Λέει ότι δεν έχει τίποτα να πει στους Ταλιμπάν γιατί «δεν αποδέχονται ούτε σέβονται τις γυναίκες».

Καλεί τον κόσμο να μην εγκαταλείψει τα κορίτσια από το Αφγανιστάν ή την εκπαίδευσή τους.
“Έχασα αυτή την ευκαιρία σε μια χώρα όπου είναι έγκλημα να είσαι κορίτσι. Είμαι πολύ λυπημένη και δεν ξέρω τι να κάνω ή τι θα συμβεί στη συνέχεια.”

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Τεχνικό πρόβλημα στην εναέρια κυκλοφορία της Βρετανίας: Περιορισμοί στη ροή αεροσκαφών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: