Που είναι ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας; Η χώρα «φλέγεται» κι αυτός είναι άφαντος – Ούτε καν μια ανάρτηση στο «Χ»

File Photo Ο Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Στρατηγού Patricia SALAZAR SANCHEZ, Διευθύντριας της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL ΑΠΕ ΜΠΕ / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR




«Το καίριο ερώτημα είναι, έχουν εφαρμοστεί τα όσα έχουμε ψηφίσει;» επισήμανε ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, αναφερόμενος στα όσα προβλέπονται από τους ελληνικούς θεσμούς για την εξάλειψης της βίας που σχετίζεται με τα γήπεδα, σε συνέντευξή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα

Απαντώντας στο ρητορικό του, παραπάνω, ερώτημα, ο κ. Τσούκας σημείωσε, πως κρίνοντας τη γενικότερη κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα είναι αμφίβολο το κατά πόσο εφαρμόζονται όσα πρέπει.

«Οπότε το ερώτημα είναι γιατί. Ποιοι λογοδοτούν γι’ αυτό; Αυτό που με εντυπωσιάζει επίσης εδώ και δύο μέρες είναι ότι δεν βλέπω πουθενά τον αρχηγό της αστυνομίας. Στη Μεγάλη Βρετανία, το πρώτο πρόσωπο που βγαίνει στην επικαιρότητα και δίνει εξηγήσεις είναι ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Εδώ πέρα βλέπω συνδικαλιστές, βλέπω υπουργούς, βλέπω ένα σωρό άλλους εκτός τον κύριο υπεύθυνο. Αυτός λογοδοτεί. Έχει να μας πει κάτι;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκας.

«Θα έπρεπε να έχει λογικά, από αυτόν περιμένουμε εξηγήσεις, Διότι το παρατηρώ και σε πολλές κρίσεις. Δεν είναι μόνον αυτό. Σε πολλές κρίσεις της αστυνομίας ο εκάστοτε αρχηγός δεν εμφανίζεται» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, αυτό είναι συμπτωματικό της «υπερ-πολιτικοποίησης» του θέματος».

«Οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση είχαμε στη Βρετανία, οτιδήποτε μείζον θέμα δημόσιας τάξης πάντοτε βγαίνει μπροστά ο Αρχηγός Αστυνομίας και δίνει εξηγήσεις. Λοιπόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η παράδοση. Δεν είναι αυτό που λύνει το θέμα, αλλά το αναφέρω ως ένα σύμπτωμα μιας υπερ-πολιτικοποίησης των θεμάτων και μιας συνακόλουθα μείωσης της τεχνικής τους διάστασης. Διότι το πώς ελέγχεις χουλιγκάνους, βίαιους, νεοναζί, καθάρματα με μια λέξη, πώς ελέγχεις αυτούς τους ανθρώπους που είναι οργανωμένοι, είναι ένα θέμα τεχνικό. Δεν μπορούμε εμείς να το γνωρίζουμε στις λεπτομέρειές του. Θέλω λοιπόν τον κατεξοχήν τεχνικό αρμόδιο να μας εξηγήσει ποια ήταν η στρατηγική του. Γιατί δεν λειτούργησε, όπως σύμφωνα με το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ δεν λειτούργησε και γιατί;» επισήμανε ο κ. Τσούκας.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα κυριαρχεί, υποστήριξε και όλα τα θέματα στην Ελλάδα υπερ-πολιτικοποιούνται, καθώς όλοι στρέφουν τους προβολείς πάνω στην εκάστοτε κυβερνητική ηγεσία και οι επικεφαλής των αρμοδίων θεσμών περνάνε σχετικά απαρατήρητοι. Αυτό είναι συμπτωματικό μιας κουλτούρας υπερ-πολιτικοποίησης, τόνισε ο κ. Τσούκας, όπου οι αρμόδιοι θεσμοί δεν έχουν την ανεξαρτησία που πρέπει να έχουν για να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

«Ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Αγγλία είναι αφεντικό από μόνος του. Λογοδοτεί βεβαίως στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά όμως είναι αυθύπαρκτος παίκτης μέσα στο δημόσιο βίο της χώρας. Σε εμάς έχετε την εντύπωση ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας είναι ένας αυτόνομος παίκτης; Δεν τον βλέπω πουθενά. Επέκριναν τον κ. Μηταράκη, ο οποίος δεν μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής πολιτικά, αλλά δεν έχει καμία σημασία, έκανε όμως μια, κατά την κρίση μου, ορθή εισήγηση για έφιππη αστυνομία. Ερωτώ, δεν θα θέλαμε να έχουμε έφιππη Αστυνομία για το λεγόμενο crowd control, τον έλεγχο πλήθους, όπως έχουμε σε περιπτώσεις γηπέδων; Γιατί αυτή η πρόταση δεν συζητήθηκε καν; Όταν ελέγχεις πλήθη, η έφιππη αστυνομία έχει τεράστια σημασία. Δεν μπορεί να ελέγξεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους αν δεν έχεις τέτοιου είδους έφιππη αστυνομία. Εγώ το αναφέρω ως ένα θέμα για να δείξω ότι μία κατά τα φαινόμενα λογική εισήγηση δεν συζητήθηκε καν. Απορρίφθηκε με το που την εξέθεσε ο αρμόδιος υπουργός. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Πρέπει να μπορούμε να συζητήσουμε. Στο βάθος όλων αυτών, εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μια καχυποψία απέναντι σε θέματα δημόσιας τάξης στο δημόσιο βίο της χώρας. Λες και μας τρομάζει ο όρος δημόσια τάξη. Και όμως χωρίς ασφάλεια και δημόσια τάξη δεν μπορούμε να υπάρξουμε ως πολίτες» συμπλήρωσε.

Το θέμα της χουλιγκανικής βίας δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο μόνο και μάλιστα είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, σημείωσε ο καθηγητής και το πραγματικό ερώτημα, υπογράμμισε, είναι τι κάνουμε για να μειώσουμε την εμφάνιση αυτού του φαινομένου.

«Υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου στην Ελλάδα; Στην Αγγλία που ξέρω λίγο καλύτερα, υπήρξε από την δεκαετία του 80 μια στρατηγική επί Θάστερ ακόμη, η οποία λίγο πολύ απέδωσε. Έχουμε μείωση της χουλιγκανικής βίας. Έχουμε κάνει μια αντίστοιχη στρατηγική στην Ελλάδα; Δεν την έχω υπόψη μου. Στην Αγγλία, επί Θάτσερ, 2, 3 ήταν τα κύρια μέτρα, τα ψηφιακά εισιτήρια, όπως επίσης οι κάμερες στα γήπεδα, ξέρουμε ότι εφαρμόστηκαν. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, την απαγόρευση αλκοόλ που ήταν μεγάλο θέμα στα βρετανικά γήπεδα, αυτά λίγο πολύ απέδωσαν» ανέφερε.

Η αυστηρότητα σε με τήρηση των κανόνων επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προσέθεσε ο κ. Τσούκας, ωστόσο το ζήτημα, τόνισε, είναι η στρατηγική.

«Εγώ δεν έχω δει κάποια έκθεση στην Ελλάδα που να μελετά το φαινόμενο και να προτείνει μέτρα διαρκείας. Στην Αγγλία από τη δεκαετία του 80 θυμάμαι την επιτροπή Τέιλορ που διαμόρφωσε αντίστοιχες εισηγήσεις κλπ. Με λίγα λόγια όλα γυρνάνε στο αρχέγονο πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι η ποιότητα του κράτους. Δηλαδή πρέπει να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να διαμορφώνει στρατηγική. Θα πρέπει οι επιμέρους οντότητες οι οποίες υλοποιούν τη στρατηγική αυτή να έχουν σαφείς στόχους, να υλοποιούνται βεβαίως και να έχουν και λογοδοσία. Είναι στοιχειώδη θέματα αυτά, δεν λέω κάτι καινούργιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα πραγματικά προβλήματα, τα λύνουν οι θεσμοί, οι οποίοι δουλεύουν αθόρυβα και για να συμβεί αυτό, απαιτείται δουλειά υποδομής, η οποία δεν είναι εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Τσούκα.

«Η ΕΛΑΣ, δεν πρέπει να μηδενίζεται το έργο της. Και αν κάτι με ενοχλεί εδώ και δύο μέρες, είναι μια υποδόρια ικανοποίηση που βλέπω στα μίντια να επικρίνουν την ΕΛΑΣ. Εμένα με ενδιαφέρει να μιλάω για τους θεσμούς της χώρας μου θετικά, σκληρά επικριτικά όταν πρέπει, αλλά δίκαια όμως και εποικοδομητικά. Με νοιάζει όχι να μηδενίσω την ΕΛΑΣ, με νοιάζει να γίνει η ΕΛΑΣ καλύτερη. Άρα ένα κρατούμενο είναι αυτό. Η ίδια Μητροπολιτική Αστυνομία, που είναι από τις εξαιρετικότερες αστυνομίες του κόσμου, σκότωσε έναν άνθρωπο στο μετρό του Λονδίνου το 1997, ο οποίος ήταν αθώος. Έχουμε μια τραγική αποτυχία, ένας αθώος άνθρωπος σκοτώνεται από την αστυνομία. Έχεις τέτοια φαινόμενα, Συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Άρα, εδώ έχουμε μία τραγική ανεπάρκεια. Εν προκειμένω, εμένα με ενδιαφέρει να μετρηθεί αυτή η ανεπάρκεια. Ο κ. Οικονόμου δεν θα κριθεί στο πεδίο των χαρακτηρισμών του. Εύστοχος ο χαρακτηρισμός του, πρέπει να πω, αλλά δεν θα κριθεί από αυτό. Θα κριθεί από το κατά πόσον θα μελετήσει εις βάθος το θέμα. Για να καταλάβουμε γιατί υπήρξε αυτή η ανεπάρκεια και κυρίως τι πρέπει να γίνει. Ακόμη δεν έχουμε τα δεδομένα στα χέρια μας για να ξέρουμε γιατί αυτή η ολιγωρία. Απ’ ό,τι ξέρω, ωστόσο, βλέπουμε μια τυπικά γραφειοκρατική αντιμετώπιση».

«Ο Έλληνας έχει μάθει να ζητάει την ασφάλεια, διαμαρτύρεται όταν δεν την έχει, αλλά δεν συνειδητοποιεί ότι για να έχω δημόσια ασφάλεια πρέπει να έχω θεσμούς κατάλληλους που να προασπίζουν τη δημόσια ασφάλεια. Όταν ένας αστυνομικός λοιπόν, τον καταδιώκουν κακοποιοί και βγάζει το πιστόλι του, η κυρίαρχη αντίδραση στα ελληνικά μίντια είναι να επικρίνεται ο αστυνομικός. Έχουμε μια αντιστροφή πραγμάτων στην Ελλάδα» σημείωσε ακόμα ο κ. Τσούκας.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Μίκρυνε η λίστα για το δολοφονικό χέρι του χτύπησε τον Μιχάλη: Ένας Κροάτης, ένας Αλβανός και τρεις Έλληνες οι βασικοί ύποπτοι – Τρομακτικό το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: