Πολύ σκληρό για να πεθάνει: Η ΝΑSA έλαβε σήμα «καρδιακού παλμού» από το Voyager 2

FILE PHOTO: This NASA file image obtained 09 August 2002 shows one of the Voyager spacecraft. EPA PHOTO NASA/ljm




Η ΝASA ανακοίνωσε τo απόγευμα της Τρίτης ότι έλαβε ένα σήμα «καρδιακού παλμού» από το σκάφος Voyager 2 αφού προηγουμένως είχε χάσει επαφή με το διαστημικό αεροσκάφος που βρίσκεται δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη.

Τον περασμένο μήνα, το διαστημόπλοιο -που εξερευνά το σύμπαν από το 1977- είχε στρέψει την κεραία του έτσι ώστε αυτή να δείχνει δύο μοίρες μακριά από τη Γη, μετά από μια λανθασμένη εντολή.

Ως αποτέλεσμα, ο ανιχνευτής του σταμάτησε να λαμβάνει εντολές ή να στέλνει δεδομένα.

Ωστόσο, το απόγευμα της Τρίτης, η NASA ανακοίνωσε ότι ελήφθη ένα σήμα από το Voyager 2 κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης του ουρανού.

Το Voyager 2 απέχει περισσότερα από 19,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, όπου ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 55.346 χλμ/ώρα στον διαστρικό χώρο, τον χώρο μεταξύ των αστεριών.

Από τις 21 Ιουλίου, το διαστημικό σκάφος έπαψε να λαμβάνει εντολές ή να στέλνει δεδομένα στο Deep Space Network της NASA, δηλαδή στο πλέγμα από γιγάντιες κεραίες σε όλο τον κόσμο, ενώ το διαστημόπλοιο δεν λαμβάνει εντολές από ελεγκτές εδάφους.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για θετική κατάληξη της έρευνας καθώς η επαφή – αν και περιορισμένη – να έχει πλέον αποκατασταθεί.

Δεδομένου ότι το διαστημικό σκάφος απέχει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, αυτό το σήμα θα χρειάστηκε περίπου 18 ώρες για να φτάσει σε εμάς…

Η NASA ανακοίνωσε ότι τα σημερινά νέα επιβεβαιώνουν ότι το Voyager 2 εξακολουθεί να εκπέμπει και είναι «καλά στην υγεία του».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι το τεράστιο «πιάτο» της στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, προσπαθούσε να ανιχνεύσει τυχόν αδέσποτα σήματα από το Voyager 2.

Η ίδια κεραία βομβαρδίζει επίσης την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα εκείνο να έρθει σε επαφή με τον ανιχνευτή, δήλωσε το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Πλήρης επικοινωνία δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, ωστόσο το Voyager 2 είναι προγραμματισμένο να επαναφέρει τον προσανατολισμό του πολλές φορές κάθε χρόνο για να διατηρεί την κεραία του στραμμένη προς τη Γη. Η επόμενη επαναφορά αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με τη NΑSA «θα πρέπει να σημάνει την επανέναρξη της επικοινωνίας».

Στο μεταξύ, η NASA αναμένει ότι το διαστημόπλοιο, φορτωμένο με διάφορα επιστημονικά όργανα, θα παραμείνει στην προγραμματισμένη τροχιά του μέσα στο σύμπαν.

Το Voyager 2 όπως και το δίδυμο Voyager 1 κουβαλούν αρχείο με ήχους, εικόνες και μηνύματα της Γης που προορίζονται να μεταδώσουν μια ιστορία του κόσμου μας σε πιθανή εξωγήινη ζωή.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Earth we have a problem: Η ΝASA έχασε την επαφή με το Voyager μετά από 46 χρόνια λόγω μίας λάθος εντολής [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: