Old MacDonald Had a Farm: Μια όπερα του 18ου αιώνα πίσω από το πιο διάσημο παιδικό τραγούδι [videos]

Φωτογραφία από βίντεο στο YouTube @ Kids’ Songs, from BusSongs.com




O γερο-Μακ Ντόναλντ είναι δίχως αμφιβολία ο πιο διάσημος αγρότης της παιδικής φαντασίας.

Τα δε μικρά ή μεγάλα ζώα του αγροκτήματός του αποτελούν κλασικό πλέον στοιχείο του μουσικού ρεπερτορίου των μικρών παιδιών με άπειρες μεταφράσεις και αποδόσεις του τραγουδιού σε όλο τον κόσμο.

Μιλάμε, σε περίπτωση που δεν το θυμάστε, για αυτό το τραγούδι:

Με το πιασάρικο ρεφρέν τους, οι στίχοι του Old MacDonald Had a Farm βοηθούν τα παιδιά να μάθουν τους ήχους των ζώων και να αναπτύξουν την κατανόησή τους για τη φωνητική.

Γνωρίζατε όμως ότι η πρώτη εκδοχή του Old MacDonald πιστεύεται ότι προήλθε από μια όπερα του 18ου αιώνα;

Το 1706, μια όπερα με τίτλο The Kingdom of the Birds (γνωστή και ως Wonders of the Sun) γράφτηκε από τον Άγγλο συνθέτη Thomas d’Urfey. Αν και η ίδια η όπερα δεν γνώρισε επιτυχία, περιείχε μια μάλλον γνώριμη μελωδία που επέζησε ως και σήμερα.

Ένα χωρίο αυτής, με τίτλο In the Fields in Frost and Snow περιγράφει έναν αγρότη που μιλά με αγάπη για τη ζωή του που ζει στην ύπαιθρο και τον ήχο των αγελάδων του.

Το τραγούδι έχει ομοιότητες με το σημερινό Old MacDonald όχι μόνο στους στίχους αλλά και στη μελωδία.

Ακούστε το εδώ:

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν το τραγούδι γράφτηκε πραγματικά από τον d’Urfey. Κάποιοι πιστεύουν ότι η μελωδία προυπήρχε ως λαϊκός σκοπός προτού ο συνθέτης γράψει την όπερά του. Ωστόσο, μετά τις αρχές του 1700, όλες οι εκδόσεις του In the Fields in Frost and Snows πιστώθηκαν στον d’Urfey και το τραγούδι έγινε δημοφιλής χορευτική μελωδία.

Εκτοτε ο «αγρότης» γνώρισε άπειρες διασκευές ακόμη και σε τεχνοτροπία Μπετόβεν, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Με πληροφορίες από Classic Fm

Στο Μέμφις του Τενεσί, αρχίζει το ετήσιο προσκύνημα: Κόσμος συρρέει για να τιμήσει τα 46 χρόνια από το θάνατο του βασιλιά του Rock n’ Roll, Ελβις Πρίσλεϊ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: