Ο Σταυρίδης “βλέπει” άμεσο πόλεμο της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα: Η Συμμαχία μπορεί να υποστηρίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη ναυτιλία…

FILE PHOTO: epa03464742 (Former) Commander of US European Command (EUCOM) and NATO’s Supreme Allied Commander, Admiral James Stavridis (L) speaks during the inauguration ceremony establishing a United States Air Force detachment the 52nd Fighter Wing part of United States Air Forces in Europe at Lask Tactical Air Base, near Lodz, Poland. EPA, GRZEGORZ MICHALOWSKI POLAND OUT




Ο Τζέιμς Σταυρίδης (James Stavridis), ο Αμερικανός πρώην ναύαρχος και πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (2009-2013) επισημαίνει ότι η Μόσχα κινδυνεύει να πυροδοτήσει άμεσο πόλεμο με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό θα συμβεί, υποθέτει, αν συνεχίσει να αναχαιτίζει πλοία στα διεθνή ύδατα και να επιδιώκει να επιβάλει οικονομικό ασφυκτικό κλοιό στην Ουκρανία.

Επισήμανε στο Politico ότι κλιμακώσεις στη θάλασσα θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους εταίρους του Κιέβου να παρέμβουν για να στηρίξουν την οικονομία της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς πριν επιβιβαστεί στο Şükrü Okan, φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου, το οποίο ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ως τουρκικό. Προσεκτικά ωστόσο η επιθεώρηση έγινε στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας.

Ο Stavridis επέκρινε την τακτική ως «ισοδύναμη πειρατείας», με το Κρεμλίνο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπονομεύσει το εμπόριο μεταξύ της Ουκρανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

«Εάν η Ρωσία αρχίσει να καταλαμβάνει πλοία ή επιδιώξει να τα τρομάξει, νομίζω ότι πιθανότατα το ΝΑΤΟ θα απαντήσει υποστηρίζοντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη ναυτιλία», είπε ο Σταυρίδης. Η συμμαχία θα μπορούσε να προστατεύσει τα πλοία προς και από το λιμάνι της Οδησσού «με μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ από πάνω και πιθανώς πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σε συνοδεία».

Επισημαίνεται ότι οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν κλιμακωθεί δραματικά από τη Ρωσία και την Ουκρανία μετά την μονομερή απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία του ΟΗΕ για τα σιτηρά τον Ιούλιο.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «ενισχύει την επιτήρηση και την αναγνώριση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Ο Stavridis σημείωσε ότι υποστήριξη από τα μέλη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, θα σήμαινε ότι θα υπερτερούσαν του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία προέτρεψε τη Ρωσία να επανενταχθεί στη συμφωνία για τα σιτηρά και το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα «δεν είναι προς όφελος κανενός». Ο  Recep Tayyip Erdoğan αναμένεται να συναντηθεί με τον Putin στα τέλη του μήνα, έχοντας το εμπόριο δημητριακών πιθανότατα στην ημερήσια διάταξη.

Σημειώνεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας έπληξαν αποθήκες ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, καταστρέφοντας περίπου 60.000 τόνους τροφίμων. Η Ρωσία έχει επίσης πλήξει επανειλημμένα τα ουκρανικά λιμάνια του ποταμού Δούναβη Reni και Izmail, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας προειδοποίησε ότι «όλα τα πλοία που πλέουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας προς τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου».

Παρόλα αυτά, το Κίεβο έχει κηρύξει “προσωρινό διάδρομο” για τη θαλάσσια κυκλοφορία από τα νότια λιμάνια του, επιτρέποντας στα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι για εβδομάδες να εισέλθουν στα διεθνή ύδατα.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Υποδομών Oleksandr Kubrakov ανακοίνωσε ότι «το πρώτο εμπορικό πλοίο με σημαία Χονγκ Κονγκ, απέπλευσε, παρά την απειλή από τη Μόσχα».

ΠΗΓΗ: Politico, James Stavridis – Russia risks war with NATO in Black Sea, former top commander in Europe warns

Ή άφησε τη γλώσσα του να πάει …περίπατο ή είναι λαγός: Κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ πήρε πίσω τις δηλώσεις του για την Ουκρανία, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: