Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανησυχεί και προειδοποιεί: Η Τουρκία διευρύνει την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί νέα τετελεσμένα, είπε στους ομογενείς

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ομιλεί στο συνέδριο των Αποδήμων, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Κύπριων Διασποράς, διεξάγεται σε μία κρίσιμη φάση για το Κυπριακό. Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, διευρύνοντας στην ουσία την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς 2023, που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Προσερχόμενος στο συνέδριο τόνισε ότι “η Τουρκία επιχειρεί νέα τετελεσμένα, διευρύνοντας την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον χαιρετισμό του, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε:

Στη συνέχεια των χθεσινών διαβουλεύσεων και της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη μαζική διεθνή αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς, την ξεκάθαρη απάντηση στον κ. Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς, καθώς επίσης την αναγνώριση από μέρους τους της ψύχραιμης και σοβαρής προσέγγισής μας που στόχο είχε, πέραν από την αποτροπή των τετελεσμένων, την ειλικρινή ένδειξη των προθέσεών μας, της σοβαρότητας και ετοιμότητάς μας, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω το σημερινό βήμα, σε συνέχεια και των απαράδεκτων τουρκικών κινήσεων αλλά και της καταδικαστέας συμπεριφοράς των κατοχικών δυνάμεων έναντι των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, για να ασκήσω έντονη κριτική στην Τουρκία, και αν θέλετε, να ακολουθήσω την τακτική των κ.κ. Ερντογάν και Τατάρ.

Επιλέγω συνειδητά να μην το πράξω. Γιατί όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, και δε θα σταματήσω να το τονίζω, αλλά κυρίως να εργάζομαι σκληρά, μοναδική έγνοια και προτεραιότητά μου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, ο τερματισμός της κατοχής μέσα από την άρση του αδιεξόδου, για να πετύχουμε την πολυπόθητη απελευθέρωση, την επιδιωκόμενη λύση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τα τραγικά απότοκά της. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου προς εσάς τους Κυπρίους της Διασποράς, αλλά και προς το σύνολο του Κυπριακού λαού, και ιδιαιτέρως τη νέα γενιά του τόπου μας.

Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εργαζόμαστε εντατικά και μεθοδικά για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις.

Μια λύση που θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος. Ένα κράτος που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αμοιβαίου σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους», δήλωσε σε ομιλία του.

Γιατί η Ρωσία τήρησε την αρχικά αρνητική στάση για την επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα; Το Σ.Α. του ΟΗΕ κατονομάζει και καταδικάζει το δράστη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: