Γιατί η Ρωσία τήρησε την αρχικά αρνητική στάση για την επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα; Το Σ.Α. του ΟΗΕ κατονομάζει και καταδικάζει το δράστη

Το Συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει. Credit UN Photo, Eskinder Debebe




Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του καναλιού OMEGA (Χριστίνα Μαύρου) κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη Δευτέρα, ουδεμία προσπάθεια υπήρξε για υποβάθμιση ή αλλαγή του λεκτικού της δήλωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το λεκτικό που εγκρίθηκε, είναι το ίδιο με αυτό της περασμένης Παρασκευής, την έγκριση του οποίου είχε μπλοκάρει ο Μόσχα. Κίνηση η οποία εντάσσεται στο … ευρύτερο κλίμα που επικρατεί εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, ήθελε εν μέρει να δώσει την εντύπωση ότι είχε τον τελευταίο λόγο, όντας τελικά το τελευταίο από τα πέντε μόνιμα μέλη που έδωσε την έγκρισή του στο κείμενο δήλωσης.

Μέχρι στιγμής η Μόσχα παραμένει σταθερή στις θέσεις αρχών της για τη μορφή λύσης, τη διατήρηση της Unficyp στην Κύπρο και στους όρους εντολής της. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο… τόνος της στήριξής της.

Ενώ ήταν η πρώτη από τους πέντε που με θέρμη στήριζε τα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τώρα είναι η τελευταία που τοποθετείται.

Στο μεταξύ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την κλειστή του συνεδρία στη Νέα Υόρκη, κατονομάζει τον δράστη, καταδικάζει και προειδοποιεί για τα επεισόδια στην Πύλα, ενώ δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο για το Κυπριακό.

Επιβεβαιώνει το παράνομο των εργασιών από τ/κ πλευράς, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων, συνιστώντας παραβίαση του στάτους κβο εντός της νεκράς ζώνης, ενώ ιδιαίτερα έντονο ήταν σε ότι αφορά τις επιθέσεις σε βάρος προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

«Υπογραμμίζουν (τα μέλη του Σ.Α) ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια και την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλωσορίζουν τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής από την Τ/κ πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού».

Ειδικά το τελευταίο, θεωρείται όχι απλά ξεκάθαρη απάντηση στην επιμονή της τ/κ πλευράς για συνέχιση των εργασιών, αλλά καθιστά, σύμφωνα με διπλωματική ερμηνεία, εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όσον αφορά το Κυπριακό το Συμβούλιο Ασφαλείας επέλεξε, καθόλου τυχαία, να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα, ενόψει των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν εντός Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, σε στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δέσμευση σε βιώσιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, τονίζει χαρακτηριστικά και στη βάση της (φιλοτουρκικής) Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν επίσης την έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο».

Νέος Επίτροπος Αποδήμων ο πρέσβης Μάριος Λυσιώτης: Ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο συνέδριο της κυπριακής Ομογένειας, στη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: