O Πούτιν «σβήνει από τον χάρτη» ακόμη και τους συνεργάτες του Ναβάλνι: Σε δίκη για «εξτρεμισμό» νεαρή πρώην δημοτική σύμβουλος

File Photo Ο Αλεξέι Ναβάλνι.: EPA, MAXIM SHIPENKOV




Η δίκη μιας συμμάχου του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία κατηγορείται ότι «δημιούργησε μια εξτρεμιστική οργάνωση», άρχισε σήμερα στο Τομσκ της Σιβηρίας, με φόντο μια άνευ προηγουμένου καταστολή στη Ρωσία.

«Το δικαστήριο Σοβέτσκι του Τομσκ άρχισε να εξετάζει την υπόθεση της Ξένια Φαντέγεβα», πρώην δημοτικής συμβούλου, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Λαρίσα Μαρκίνα.

Η Ξένια Φαντέγεβα, 31 ετών, κατηγορείται ότι «δημιούργησε μια εξτρεμιστική οργάνωση» και «συμμετείχε σε οργάνωση που παραβίασε τα δικαιώματα των πολιτών».

Είναι πρώην δημοτική σύμβουλος, η οποία είχε ηγηθεί της ομάδας του Ναβάλνι στην πόλη του Τομσκ.

Ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί το 2020 στο Τομσκ, όταν είχε επισκεφθεί την πόλη για να στηρίξει προεκλογικά τους τοπικούς συνεργάτες του.

Αρρώστησε σοβαρά και μεταφέρθηκε στη συνέχεια για να νοσηλευθεί στη Γερμανία, ενώ μετά συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση όταν επέστρεψε στη Ρωσία.

Η Φαντέγεβα είχε εκλεγεί το 2020 στο δημοτικό συμβούλιο του Τομσκ μαζί με άλλους ανεξάρτητους υποψηφίους στη Σιβηρία, μια σπάνια επιτυχία της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Το 2021, οι οργανώσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ναβάλνι κηρύχθηκαν «εξτρεμιστικές» από τις αρχές, με αποτέλεσμα οι συμπαθώντες και οι συνεργάτες του αντιπολιτευόμενου να εκτεθούν στον κίνδυνο ποινικών διώξεων.

Αν και πολλοί απ’ αυτούς εγκατέλειψαν τη Ρωσία, η Ξένα Φαντέγεβα είχε αρνηθεί να εξοριστεί και συνελήφθη το Δεκέμβριο 2021 για σύσταση «εξτρεμιστικής» οργάνωσης.

Η δίκη της Φαντέγεβα πραγματοποιείται επίσης μετά την καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι για «εξτρεμισμό», κάτι που ο Ναβάλνι χαρακτήρισε απόπειρα του Κρεμλίνου να αφαιρέσει από τους Ρώσους κάθε «βούληση να αντισταθούν» κατά το 18ο μήνα της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών για εξτρεμισμό στην υπεύθυνη του γενικού επιτελείου του αντιπολιτευόμενου στην πόλη Ούφα τη κεντρικής Ρωσίας.

Η Λίλια Τσανίσεβα, μια 41χρονη ορκωτή λογίστρια, ήταν η πρώτη συνεργάτρια του Ναβάλνι που δικάσθηκε για σύσταση μιας «εξτρεμιστικής οργάνωσης».

Η Τσανίσεβα είχε εγκαταλείψει το επάγγελμά της για να ενταχθεί το 2017 στο Ταμείο Μάχης Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της διαφθοράς στην περιφέρειά της.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, σχεδόν 20.000 Ρώσοι έχουν συλληφθέι από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος διαφωνούντων σε περισσότερες από 670 ποινικές υποθέσεις.

Σχεδόν όλοι οι γνωστοί αντιπολιτευόμενοι βρίσκονται στη φυλακή, όπως οι Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά και Ίλια Γιασίν, ή εξόριστοι στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ο Σολτς προτρέπει σε νέες διπλωματικές προσπάθειες, που θα αυξήσουν την πίεση στην Ρωσία ώστε να αποσύρει τα στρατεύματά της και να κάνει δυνατή την ειρήνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: