“O Γ.Γ. του ΟΗΕ αποδίδει την ύψιστη προσοχή στην κατάσταση στο νησί, συζητήσαμε τρόπους για επανέναρξη των συνομιλιών”, δήλωσε ο απεσταλμένος του Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική κ. Miroslav Jenča. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών  (ΟΗΕ), αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής κ. Miroslav Jenča.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους ερωτηθείς τι ήταν το πιο σημαντικό που συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους, τα εξής:

“Ο Γ.Γ. των ΗΕ αποδίδει την ύψιστη προσοχή στην κατάσταση στο νησί και με τον Εξοχότατο κ. Χριστοδουλίδη συζητήσαμε τρόπους για το πώς να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, το να δούμε τη μεγάλη εικόνα, και σίγουρα ο Γ.Γ. θα αξιοποιήσει όλες τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχαν μια πολύ καλή συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν πολλά θέματα.

Στη Λευκωσία η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ που προήλθε μέσα και από την πρόσφατη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Δήλωση Τύπου για τα γεγονότα στην Πύλα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί ευθέως τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν προκειμένου να προχωρήσει το θέμα του διορισμού απεσταλμένου.

Παράλληλα η Λευκωσία εμφανίζεται ενθαρρυμένη ότι θα προκύψουν θετικές εξελίξεις στο θέμα, στηριζόμενη στα μηνύματα που λαμβάνει από διάφορες κατευθύνσεις και κυρίως τις θέσεις των «5» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν να συζητούν και διάφορα ονόματα που μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του απεσταλμένου στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ακόμα ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να προχωρήσει το Κυπριακό είναι ο διορισμός απεσταλμένου.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Γιέτζια και τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πωςq

«eίναι σημαντικό ότι είναι στην Κύπρο και θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται εκ μέρους του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έτσι ώστε να διερευνήσει συγκεκριμένα τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών». Επίσης χαρακτήρισε ως σημαντική την παρουσία Γιέτζια στο νησί καθώς αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει ο ΓΓ. Υπογραμμίζοντας, την ίδια ώρα, πως εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρξουν αποτελέσματα από τις επαφές Γιέτζια.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «η δική μας ετοιμότητα, η δική μας βούληση είναι δεδομένη, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και θεωρώ ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο διορισμός εκ μέρους του Γ.Γ. ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό, έτσι ώστε να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Εξάλλου αυτό είναι και το κάλεσμά του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όλα αυτά θα συζητήσουμε με τον Βοηθό ΓΓ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Γιέτζια θα είναι και τα γεγονότα στην Πύλα.

«Όλα αυτά που είδαμε στην Πύλα την προηγούμενη βδομάδα, τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες που στην ουσία αποσκοπούσαν στη διεύρυνση της κατοχής. Η δική μας αντίδραση, ο τρόπος που προσεγγίσαμε το θέμα, θεωρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, είναι ένδειξη και της αναγνώρισης της εποικοδομητικής μας θέσης, αλλά και της πραγματικής μας βούλησης, έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού» σημείωσε.

Απέτυχε ο Κόλιν Στιούαρτ του ΟΗΕ, στο κενό η προσπάθεια του για την Πύλα: Στην Κύπρο ο Γιέτζια, προετοιμάζει το έδαφος για τη Νέα Υόρκη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: