Ο απεσταλμένος του Γκουτέρες πήγε στην Άγκυρα: Η επίσκεψη του Γιέτζια στην Κύπρο έγινε στο πλαίσιο της δέσμευσης μας στο Κυπριακό, λέει ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ

O Βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, επισκέπτεται το ανατολικό τμήμα της υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα, όπου συναντήθηκε με ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Στην επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, μεταξύ 27 και 29 Αυγούστου αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Γιέτζια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συναντήσεις με τις εκεί τουρκικές αρχές από τις 30 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου. Ήδη έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών με τα μέρη για τη αναζήτηση κοινού εδάφους για την πορεία του Κυπριακού ζητήματος προς τα εμπρός. Ο κ. Γιέτζια θα βρίσκεται από σήμερα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου στην Τουρκία για επαφές με τις αρχές, είπε.

Μιλώντας κατά την χθεσινή απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του Βοηθού Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο κ. Γιέτζια συναντήθηκε χωριστά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, καθώς και με εκπροσώπους τους.

Σημείωσε ότι συζητήθηκαν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις επί τους εδάφους και επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο).

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Γιέτζια επισκέφθηκε τον τομέα τέσσερα της ειρηνευτικής αποστολής, όπου συναντήθηκε με τους ειρηνευτές του ΟΗΕ, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους στην υπηρεσία τους. Ο κ. Ντουζαρίκ είπε ακόμη ότι ο κ. Γιέτζια, επισκέφθηκε και την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρξε κάποια πρόοδος για τον επίμαχο δρόμο στην ουδέτερη ζώνη μετά τις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων και αν ο Γενικός Γραμματέας σχεδιάζει να συναντηθεί ξανά με Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Ντουζαρίκ απάντησε ότι θα κρατούν ενήμερους τους δημοσιογράφους για όποιες συναντήσεις μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. «Δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με αυτήν την κατάσταση απ’όσο γνωρίζω» κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Λευκωσία, Κύπρος

Λετυμπιώτης για την επίσκεψη Γιέτζια: Τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν την εποικοδομητική στάση της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: