Μία σύλληψη για την πυρκαγιά στον Αυλώνα, ελεύθεροι οι άλλοι τρεις προσαχθέντες: Καλύτερη εικόνα στην Πάρνηθα, αναζωπυρώσεις στη Δαδιά

Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Πολύ βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην Πάρνηθα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να δίνουν μάχη ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις οι οποίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζονται νοτιοδυτικά της Πάρνηθας, στο ρέμα της Γιαννούλας και στο Φρούριο της Φυλής.

Σε Έβρο και Ροδόπη, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί αντιμετωπίζονται ακόμη κι αυτή την στιγμή.

Στη Βοιωτία υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην Υλίκη, στην περιοχή της Ζάλτσας, αλλά και στο Στείρι στο Δίστομο Βοιωτίας και στο Κυριάκι.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εθελοντές πυροσβέστες, ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της αστυνομίας και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών είναι πολύ ισχυρές και επιχειρούν διαρκώς για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Φόβοι για τον Ελικώνα

Οι αναζωπυρώσεις στις πλαγιές του Ελίκωνα, παραμένουν ο μεγάλος ο φόβος των δυνάμεων πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή Κιριάκι Βοιωτίας και όσο υπάρχει το φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις.

Πριν απο λίγο κάποιες δυνάμεις πυρόσβεσης έφυγαν απο το Κιριάκι και κατευθύνονται προς το ρέμα της Κλεισούρας όπου υπάρχει ενεργή εστία καθώς η φωτιά έχει πορεία προς το Ταρσό και τα Λαζαρέικα όπου υπάρχουν όμως μόνο καμμένα.




Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αναζωπυρώσεις δεν αποτελούν απλά μόνο φόβο αλλά και στην πράξη φαίνεται οτι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνεται ακατάπαυστα σε δύο εστίες, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προέρχονται από το πύρινο μέτωπο το οποίο ξέσπασε χθες στις έξι το απόγευμα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε απόσταση πάνω από 10 χλμ. σε χαράδρα, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση σε περιοχή μεταξύ των Τ.Κ Λάκκας και Κυριακίου, η οποία σιγοκαίει εδώ και περίπου μια ώρα.

Ελεύθεροι τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες

Οι αρχές νωρίτερα προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό. Οι δύο έγιναν στον Αυλώνα και στη συνέχεια σημειώθηκαν άλλες δύο στο Μενίδι.

Όλοι αφέθησαν ελεύθεροι, εκτός από τον 45χρονο, για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό και ο οποίος συνελήφθη

Πρόκειται για 45χρονος ή κατ άλλες πληροφορίες 51χρονο πρώην δικηγόρο, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και φαίνεται να έβαζε τις φωτιές, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν φωτογραφίες που φαίνονται διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς την ίδια ώρα στην περιοχή του Αυλώνα. Πολλές είναι μάλιστα οι μαρτυρίες ανθρώπων που «φωτογραφίζουν» τον 45χρονο ως υπεύθυνο για τις εστίες, αφού κινούταν στα σημεία που ξέσπασαν φωτιές. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται πως βρισκόταν στην περιοχή.

Τραγικός απολογισμός

Περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ελλάδα από 1/1/2023 έως την Τετάρτη 23/8/2023, όπως κατέγραψε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών και δημοσίευσε στη σελίδα του το METEO/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το METEO/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:

-Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.

-Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

-Οι μέχρι σήμερα (Τετάρτη, 23.08.2023) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.

-Είναι πολύ πιθανό η χρονιά του 2023 να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 17 ετών (το 2007 παραμένει πρώτο, με περισσότερα από 2.700.000 στρέμματα).

-Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.

-Τα τελευταία 3 έτη (2021, 2022, 2023), οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Αυλώνα: Με βαμβάκι, σπινθηριστή και κιάλια πάνω του πιάστηκε ένας από τους προσαχθέντες για εμπρησμό

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: