Μάχη με τις φλόγες για δωδέκατη ημέρα στον Εβρο, συνεχείς αναζωπυρώσεις: H μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρώπης

FILE PHOTO: A firefighting aircraft operates during a wildfire at Dadia forest, Thrace, northern Greece, 24 August 2023. Greek and foreign firefighters and volunteers, along with land and air assistance, battled for a sixth day to contain and put out the large fire in the natural habitat of the Dadia Forest. EPA, DIMITRIS ALEXOUDIS




Για 12η μέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες στον Έβρο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται σε Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά, Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα στην πυρκαγιά της Ροδόπης, υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Κασσιτερά.

Λίγο μετά τις 6 χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους στην περιοχή Κοτρωνιά, καλώντας τους να μετακινηθούν προς Γιαννούλη λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή τους. Ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς δεν κινδυνεύει, οι άνεμοι ωστόσο είναι νοτιοδυτικοί και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς τα βόρεια του νομού.

Ολονύχτια «μάχη» των πυροσβεστών

Χθες το απόγευμα εστάλη ακόμα ένα μήνυμα μέσω του 112, αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η περιοχή Κοτρωνιά με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Γιαννούλη.

Εν τω μεταξύ υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών.

Μέτρα αποκατάστασης των περιοχών

Ταυτόχρονα να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθεςυπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, αρχίζουν αμέσως οι εργασίες για αντιδιαβρωτικά, και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων, με ευθύνη των Περιφερειών. Επίσης, τοποθετούνται ζωοτροφές και νερό στις πληγείσες περιοχές, για την άγρια πανίδα, ενώ ενισχύονται τα μέσα πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις.

Ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

Προβλέπεται αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση, με παράδοση από 2024. Αναλυτικά:

  • 4 Drone «σταθερής πτέρυγας»
  • 17 Drone προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος
  • 80 Drone ειδικών αναγκών
  • 13 Drone επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ)

Με σειρά συσκέψεων που έχουν στον πυρήνα τους τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας των δασών οδεύει η κυβέρνηση προς την Ολομέλεια και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

 

Η επόμενη ημέρα για τον Έβρο και την Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών».

Σε χρόνο παράλληλο διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης ημέρας στην πολιτική προστασία. Η ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι, με κορμό το πρόγραμμα «Αιγίς», η τρίτη εξέλιξη του προγράμματος ΑntiNero για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και οι αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στη ΔΕΘ.

H μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρώπης

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X» (πρώην Τwitter) η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια).

Ως μέτρο σύγκρισης, η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ηδη από τις 24 Αυγούστου, το Copernicus είχε υπολογίσει πως η πυρκαγιά που κατακαίει την Αλεξανδρούπολη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια. Μέρες μετά, η πυρκαγιά συνεχίζει να σαρώνει δασικές εκτάσεις.

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν χθες διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτουν πως η φωτιά στον Εβρο είναι η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων «παρά πολλών ετών» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Eβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα). Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οσο πάει και χειρότερα: 808.000 στρέμματα κάηκαν στον Εβρο δείχνουν οι νέες εικόνες του δορυφόρου Copernicus

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: