Είμαι ευγνώμων γι’ αυτήν την απόφαση είπε ο Ζελένσκι στον Έλληνα Πρωθυπουργό: Η Ελλάδα θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16, αλλά δεν θα δώσει μαχητικά…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Vlodymyr Zelensky (Βολοντιμίρ Ζελένσκι) (Α) υπογράφουν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η Ελλάδα θα λάβει μέρος στην εκπαίδευση πιλότων της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) σύμφωνα με το κανάλι Al Jazeera.

Επισημαίνεται ότι η προσφορά της Ελλάδας να εκπαιδεύσει πιλότους μαχητικών έρχεται αφότου η Δανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα προμηθεύσουν  τα πρώτα πολεμικά αεροσκάφη F-16 των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία – μια εξέλιξη που θεωρείται ‘κλειδί’ για την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.

«Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων μας για F-16. Είμαι ευγνώμων για αυτήν την πρόταση», δήλωσε ειδικότερα ο Zelenskiy τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποτελείται ως επί το πλείστον από αεροσκάφη F-16 και οι Έλληνες πιλότοι θεωρούνται εξαιρετικά έμπειροι στη χρήση των πολεμικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής. Ο Zelenskiy  δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων, αλλά αξιωματούχοι από έναν συνασπισμό 11 χωρών είχαν πει ότι η εκπαίδευση F-16 για τους πιλότους της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στη Δανία και τη Ρουμανία. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα και οι πρώτοι Ουκρανοί πιλότοι F-16 αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση μέχρι τις αρχές του 2024.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Zelenskiy, ο οποίος ολοκληρώνει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με προηγούμενες στάσεις στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία, είπε ότι οι υποσχεθείσες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 τον είχαν κάνει βέβαιο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να τερματίσει τη ρωσική εισβολή.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού, τυφεκίων εφόδου, εκτοξευτών ρουκετών και πυρομαχικών. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα είναι «παρούσα στην τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας, με «ιδιαίτερη έμφαση στην Οδησσό».

Αν και ιστορικά υπήρξε σύμμαχος της Ρωσίας που δεσμεύεται από παράδοση αιώνων και την κοινή ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη έχει μετατοπιστεί και καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Πέρυσι η Ελλάδα απέλασε μια ντουζίνα μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας και φιλοξενεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Τον Απρίλιο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον τότε ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Reznikov τότε είπε ότι η Ουκρανία μετά τον πόλεμο θα ζητούσε την ελληνική βοήθεια για την αποναρκοθέτηση της Αζοφικής Θάλασσας και την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων της χώρας.

ΠΗΓΗ: –Al Jazeera – Greece to train Ukrainian pilots to fly F-16 jet fighters, Zelenskiy says

Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στον Ζελένσκι: Τι συμφώνησαν για τα μαχητικά F-16 και την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της πολύπαθης Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: