Η ρομφαία του Πούτιν: Πρόωρο τέλος για τους εχθρούς του * Πρακτικές KGB με δηλητήρια, εκτελέσεις, «αυτοκτονίες» * Η λίστα θανάτων με τελευταίο τον Πριγκόζιν [videos]

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin delivers a speech during a ceremony to unveil the first phase of the Battle of Kursk memorial complex on the day of the 80th anniversary of the end of the battle in the World War Two, in the settlement of Ponyri, Kursk region, Russia, 23 August 2023. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί. Οι εικασίες για την τελική μοίρα του Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανταρσία και την πορεία προς τη Μόσχα πριν από δύο μήνες.

Ο αρχηγός της Wagner μπορεί αρχικά να επέζησε στον απόηχο της αποτυχημένης εξέγερσής του, αλλά πολλοί είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το μέλλον του.

Δύο μήνες μετά τη ματαιωμένη ανταρσία, το αεροπλάνο του αρχηγού των αιμοσταγών μισθοφόρων έπεσε και συνετρίβη έξω από τη Μόσχα με τον ίδιο να θεωρείται νεκρός.

Δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να δείχνουν εμπλοκή του Κρεμλίνου και επίσημα, η αιτία της συντριβής είναι άγνωστη. Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το αφεντικό των μισθοφόρων – κάποτε ένας από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της χώρας και μέλος του έμπιστου στενού κύκλου του Πούτιν – φαίνεται να έχει πλέον ενταχθεί σε έναν συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο Ρώσων υψηλού προφίλ που κάποτε έχασαν την εύνοια του προέδρου και πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Ο Μπιλ Μπράουντερ, πολέμιος του Πούτιν και ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία πριν εκδιωχθεί από τη χώρα το 2005, είπε σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι «ο Πούτιν ποτέ δεν συγχωρεί και ποτέ δεν ξεχνά».

Από τυχαίες πτώσεις από τα παράθυρα μέχρι απαγχονισμούς, δηλητηριάσεις και προβλήματα υγείας, η μοίρα ορισμένων από αυτούς που τόλμησαν να αμφισβητήσουν το Κρεμλίνο είναι μυριάδες.

Μπόρις Νεμτσόφ

File photo Λουλούδια και κεριά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μπόρις Νεμτσόφ δίπλα στο Κρεμλίνο EPA/YURI KOCHETKOV

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, επιφανής επικριτής  του Κρεμλίνου, ο οποίος υπήρξε αναπληρωτής πρωθυπουργός στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπό τον Μπόρις Γέλτσιν, πυροβολήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 καθώς περπατούσε με την κοπέλα του στο κέντρο της Μόσχας.

Ανώτατο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Ρωσίας/Κόμματος της Λαϊκής Ελευθερίας, μιας φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, είχε συλληφθεί πολλές φορές επειδή μιλούσε κατά της κυβέρνησης του Πούτιν.

Μετά τον θάνατό του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ίλια Γιασίν,  είπε ότι ο φίλος του εργαζόταν για μια έρευνα σχετικά με τα ρωσικά στρατεύματα και τη συμμετοχή τους στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek λίγες ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νεμτσόφ είπε ότι η Ρωσία «πνίγεται» υπό την ηγεσία του Πούτιν και μετατρέπεται γρήγορα σε  φασιστικό κράτος. «Λόγω της πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, μια χώρα με απαράμιλλες δυνατότητες βυθίζεται, μια οικονομία που συσσώρευσε ανείπωτα συναλλαγματικά αποθέματα καταρρέει», είχε πει.

Ο θάνατος του Νεμτσόφ ήρθε δύο ημέρες πριν  ηγηθεί μιας συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στη ρωσική πρωτεύουσα. Η δολοφονία του έλαβε χώρα σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο. Το 2017, επιβλήθηκαν σε πέντε Τσετσένους  μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τον θάνατό του. Πολλοί υποστηρικτές του Νεμτσόφ πιστεύουν πως είναι άμεση η εμπλοκή του καθεστώτος Πούτιν.

Μπόρις Μπερεζόφσκι

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι υπήρξε ένας έντονος χαρακτήρας  και κάποτε ισχυρός Ρώσος επιχειρηματίας που ήρθε σε ρήξη με το Κρεμλίνο και κατέφυγε στην Αγγλία.

Είχε συσσωρεύσει τον πλούτο του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, εγκαταλείποντας την προηγούμενη καριέρα του ως καθηγητής μαθηματικών στη Μόσχα και αναλυτής συστημάτων για  προσοδοφόρες επιχειρήσεις.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του προήλθε από την πώληση πολυτελών αυτοκινήτων, ο πλούτος και η πολιτική επιρροή του εκτοξεύτηκαν στα ύψη όταν επένδυσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού έχασε την εύνοια της κυβέρνησής , μετακόμισε στη Βρετανία, όπου άρχισε να πρωτοστατεί στις επικρίσεις εναντίον του Πούτιν, και μάλιστα ζήτησε πραξικόπημα για την ανατροπή του Ρώσου προέδρου.

  • Ο Μπερεζόφσκι καταδικάστηκε ερήμην για απάτη και φοροδιαφυγή από ρωσικό δικαστήριο το 2007. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει.

Ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στο πάτωμα του μπάνιου του σπιτιού του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013 με μια θηλιά στο λαιμό του.

Η βρετανική αστυνομία είπε τότε ότι δεν υπήρχαν σημάδια μάχης και υπαινίχθηκε ότι ο ολιγάρχης είχε αυτοκτονήσει.

Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι

 

Ο Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι ήταν χρηματιστής που παρείχε στοιχεία για απάτη σε βάρος Ρώσων φορολογικών υπαλλήλων. Πέθανε ξαφνικά το 2012 σε ηλικία 44 ετών ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στο Surrey, νοτιοδυτικά του Λονδίνου.

Αρχικά φάνηκε ότι είχε πεθάνει από φυσικά αίτια.

Όμως, το 2015, ειδικοί φυτοτοξικολογίας από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στο Kew είπαν στο ιατροδικαστικό δικαστήριο ότι στο στομάχι του βρέθηκαν ίχνη ενός σπάνιου φυτικού δηλητηρίου – gelsemium.

  • Δύο χρόνια αργότερα, υπήρξαν υποψίες ότι μπορεί να είχε πέσει δηλητήριο στη σούπα από οξαλίδα, ένα δημοφιλές ρωσικό πιάτο που είχε φάει λίγο πριν από το θάνατό του.

Ωστόσο, η αστυνομία είπε αργότερα ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε δηλητηριαστεί.

Τη στιγμή του θανάτου του, ο βοηθούσε σε μια υπόθεση για την αποκάλυψη μιας ρωσικής επιχείρησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Σεργκέι Μαγκνίτσκι

 

Ο Ρώσος δικηγόρος Σεργκέι Μαγκνίτσκι πέθανε σε ρωσική φυλακή το 2009.

Εργάστηκε για την Hermitage Capital, μια επενδυτική εταιρεία που διοικείται από τον γεννημένο στην Αμερική χρηματοδότη Bill Browder, και βοήθησε στην αποκάλυψη φορολογικής απάτης 230 εκατομμυρίων δολαρίων και παρείε αποδείξεις ότι Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στη διεξαγωγή της και στη συνέχεια στη συγκάλυψη της.

Λίγο αφότου δημοσιοποίησε αυτές τις αποκαλύψεις το 2008, ο Μαγκνίτσκι συνελήφθη με διάφορες  κατηγορίες φορολογικής απάτης.

Πέθανε ένα χρόνο αργότερα, ενώ ήταν ακόμη προφυλακισμένος.

Η οικογένειά του είπε ότι δεν του παρασχέθηκε κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, ενώ έρευνα της ρωσικής προεδρικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρήκε στοιχεία ότι είχε ξυλοκοπηθεί την ίδια μέρα που πέθανε.

  • Η ρωσική κυβέρνηση πάντα υποστήριζε ότι πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Στις ΗΠΑ, ο Browder ξεκίνησε μια δημόσια εκστρατεία για την απόδοση δικαιοσύνης, καλώντας το Κογκρέσο να εισαγάγει νόμο που να επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα στη Ρωσία που είναι ύποπτα για συμμετοχή στο θάνατο του Μαγκνίτσκι και σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο νόμος “Μαγκνίτσκι” ψηφίστηκε από τους νομοθέτες το 2012.

Δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου , η Μόσχα απαγόρευσε τις υιοθεσίες παιδιών από την Ρωσία από αμερικανικές οικογένειες σε  προφανή αντίποινα. Και τα δύο μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν.

Αλεξάντερ Λιτβινένκο

 

Βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο , ένας πρώην Ρώσος πράκτορας που έγινε στη συνέχεια επικριτής και πολέμιος του Κρεμλίνου, είχε δηλητηριαστεί σε ένα μπαρ ξενοδοχείου του Λονδίνου το 2006 από δύο Ρώσους πράκτορες που έβαλαν στο πράσινο τσάι του το εξαιρετικά ραδιενεργό πολώνιο-210.

  • Ο Λιτβινένκο –ο οποίος πέθανε με αργό και οδυνηρό θάνατο εβδομάδες μετά τη δηλητηρίασή του– ισχυριζόταν πάντα ότι ο Πούτιν και το Κρεμλίνο ήταν υπεύθυνοι για αυτό που του συνέβη.

«Μπορεί να καταφέρετε να φιμώσετε έναν άνθρωπο, αλλά το ουρλιαχτό διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο θα αντηχεί, κύριε Πούτιν, στα αυτιά σας για την υπόλοιπη ζωή σας», είπε λίγο πριν τον θάνατό του.

  • Η έρευνα, με επικεφαλής τον δικαστή Ρόμπερτ Όουεν, αποφάνθηκε ότι ο Πούτιν «πιθανώς ενέκρινε» τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου.

Το Κρεμλίνο πάντα αρνιόταν την κατηγορία και αρνήθηκε να εκδώσει στη Βρετανία τους δύο πράκτορες που κατηγορούνται για τη δηλητηρίαση.

Ο Λιτβινένκο είχε εργαστεί για την FSB, τη ρωσική υπηρεσία που διαδέχθηκε την διαβόητη KGB, την πρώην σοβιετική μυστική αστυνομία και υπηρεσία πληροφοριών. Ειδικεύτηκε στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η τελευταία του δουλειά στην υπηρεσία, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της διαφθοράς – μια θέση στην οποία απέκτησε πολλούς εχθρούς.

Μετά την αποχώρησή του από την FSB, ο Λιτβινέκτο κατηγόρησε τους πρώην εργοδότες του ότι ενορχήστρωσαν μια σειρά προβοκατόρικων βομβιστικών επιθέσεων σε διαμερίσματα στη Ρωσία το 1999 που άφησαν εκατοντάδες νεκρούς και τα οποία “δικαιολόγησαν” την “αναγκαιότητα” της ρωσικής εισβολής στην Τσετσενία αργότερα εκείνο το έτος.

Σύμφωνα με τη χήρα του, Μαρίνα Λιτβινένκο, είχε αρχίσει να εργάζεται για τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας αφότου πήγε στη Βρετανία ως πληροφοριοδότης το 2000.

Άννα Πολιτκόφσκαγια

Σφοδρή επικριτής του πολέμου της Ρωσίας στην Τσετσενία, δολοφονήθηκε στην είσοδο του διαμερίσματός της στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2006.

Το 2014, ένα δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε πέντε άνδρες σε φυλάκιση για τη δολοφονία.

Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι ένας άγνωστος άνδρας ζήτησε από τον Lom-Ali Gaitukayev, τον οποίο η επιτροπή βρήκε ότι ήταν εγκέφαλος της δολοφονίας, να σκοτώσει την Πολιτσκόφσκαγια με αντάλλαγμα 150.000 δολάρια λόγω των άρθρων της για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα ζητήματα, δήλωσε το δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι το έργο της σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία οδήγησε σε απειλές εναντίον της και εξόργισε τις ρωσικές αρχές.

Λίγο μετά το θάνατό της, ο Πούτιν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του Κρεμλίνου στη δολοφονία της, λέγοντας ότι ο θάνατος της «από μόνος του είναι πιο επιζήμιος για τις σημερινές αρχές τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τσετσενία… από τις δραστηριότητές της»…


Πνιγμοί, αυτοκτονίες και άλλοι ασυνήθιστοι θάνατοι

 



Ο κατάλογος των νεκρών επικριτών του Κρεμλίνου που φέρουν σημάδια εκδίκησης του καθεστώτο θα μπορούσε να γεμίσει ένα βιβλίο.

Την ίδια ημέρα που εικάζεται ότι ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε, το RIA Novosti ανέφερε επίσης τον πρόσφατο θάνατο ενός πρώην στρατηγού των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο στρατηγός Γκενάντι Λοπιρεφ,  – ο οποίος υποτίθεται ότι γνώριζε μυστικά οικονομικής διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίου χρήματος για την  κατασκευή της κατοικίας του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα – καταδικάστηκε για αδικήματα δωροδοκίας το 2017 και εξέτιε ποινή 9 ετών και 8 μηνών.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση πρόσφατα «αρρώστησε ξαφνικά» και στη συνέχεια πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Αυγούστου . Ο Λόπιρεφ πάντα υποστήριζε ότι είναι αθώος.

Το think tank, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τον θάνατο του Λόπιρεφ «ύποπτο» και είπε ότι «πηγή εκ των έσω ισχυρίστηκε ότι ο Λόπιρεφ ήταν «ο φύλακας των μυστικών» σχετικά με την κατασκευή της κατοικίας του Πούτιν στο Γκελεντζίκ, που συχνά αναφέρεται ως «Παλάτι του Πούτιν.»

Τον Μάιο, ο υφυπουργός Επιστήμης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ρωσίας, Πιοτρ Κουτσερένκο, 46 ​​ετών, πέθανε ενώ επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Κούβα, σύμφωνα με το υπουργείο.

  • Τουλάχιστον 13 Ρώσοι επιχειρηματίες υψηλού προφίλ φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αυτοκτονία ή υπό μυστηριώδεις συνθήκες τον περασμένο χρόνο, έξι από τους οποίους συνδέονται με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας, την Gazprom και τη Lukoil. 

Ο τελευταίος πήρε τη σπάνια δημόσια θέση πέρυσι, καταγγέλλοντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ρώσος μεγιστάνας των αλλαντικών που έγινε στη συνέχεια βουλευτής, ο Πάβελ Αντόφ πέθανε στην Ινδία τον Δεκέμβριο, αφού έπεσε από τον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου του, σύμφωνα με την ινδική αστυνομία.

Ο φίλος του και συνοδοιπόρος του Βλαντιμίρ Μπουντάνοφ πέθανε από ανακοπή καρδιάς δύο μέρες νωρίτερα, στα 65α γενέθλια του Αντόφ, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο Μπουντάνοφ ήταν 61 ετών και είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, είπε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι ο θάνατος του Αντόφ ήταν αυτοκτονία.

Ο Αλεξάντερ Μπουζάκοφ, επικεφαλής ενός μεγάλου ρωσικού ναυπηγείου που ειδικεύεται στην κατασκευή μη πυρηνικών υποβρυχίων, πέθανε ξαφνικά τον Δεκέμβριο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς να αναφέρουν οι αρχές αιτία θανάτου.

Ο Ανατόλι Γκερασένκο, ο πρώην πρύτανης του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας, πέθανε σε απροσδιόριστο ατύχημα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του ινστιτούτου.

Ο πρόεδρος της Lukoil Ραβίλ Μαγκάνοφ πέθανε επίσης τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού έπεσε από το παράθυρο ενός νοσοκομείου της Μόσχας, σύμφωνα με το TASS. Μια αρχική δήλωση της Lukoil ανέφερε ότι ο Μαγκάνοφ «πέθανε μετά από σοβαρή ασθένεια».

 

Ζωντανός αλλά εξουδετερωμένος

Δεν συναντούν όλοι οι πρώην “τρόφιμοι” του Κρεμλίνου που κάποια στιγμή εκπίπτουν της έυνοιάς  ένα πρόωρο τέλος. Αλλά πολλοί τελικά καθίστανται ανίκανοι να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στον Πούτιν και το καθεστώς του.

Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.  Η πιο εξέχουσα φωνή διαφωνίας στη Ρωσία του Πούτιν, ο δικηγόρος,  πολιτικός και ακτιβιστής κατά της κρατικής διαφθοράς επί χρόνια ενορχηστρώνει μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους. Ονόμασε επίσης το κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία «το κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών».

Έγινε γνωστός το 2008, όταν άρχισε να γράφει σε blog για τη διαφθορά σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Το 2011, αναδείχθηκε ως ένας από τους ηγέτες των μαζικών διαδηλώσεων κατά της νοθείας στις εκλογές.

Ο Ναβάλνι έχει συλληφθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια. Το 2019 είπε ότι πιθανότατα να είχε δηλητηριαστεί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία, αφού νοσηλεύτηκε με οξεία αλλεργική αντίδραση.

Ήταν όμως Αύγουστος του 2020 όταν παραλίγο να πεθάνει αφού δηλητηριάστηκε με μια τοξική χημική ουσία για τα νεύρα, το Novichok. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε γερμανικό νοσοκομείο για νοσηλεία.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, με τον Πούτιν μάλιστα να λέει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ότι αν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ήθελαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι θα είχαν «τελειώσει» τη δουλειά…

  • Μια έρευνα του CNN-Bellingcat ενέπλεξε την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας στο σχέδιο δηλητηρίασης.

Φυλακίστηκε ξανά κατά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου από τότε βρίσκεται στη φυλακή.

 

 

Ένας άλλος αντίπαλος του Κρεμλίνου που εξέτισε ποινή φυλάκισης ήταν ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Αποφυλακίστηκε το 2013 αφού ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα χάρης στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και απάτη.

 

 

Ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ πλήρωσε βαρύ τίμημα όταν στράφηκε εναντίον του Κρεμλίνου. Ο Σκριπάλ καταδικάστηκε στη Ρωσία για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας προτού του δοθεί καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων υψηλού προφίλ το 2010 μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

 

 

Το 2018, ο ίδιος και η κόρη του Γιούλια έμειναν για καιρό σε κρίσιμη κατάσταση αφού εκτέθηκαν στο Novichok κοντά στο σπίτι τους στη νότια Αγγλία.

Επέζησαν μετά από μια μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο, με τη Γιούλια να αποκαλύπτει εβδομάδες μετά ότι η αποκατάστασή τους ήταν «αργή και εξαιρετικά επώδυνη».

 

 

Με πληροφορίες από CNN

H Mόσχα ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το μαύρο κουτί του τζετ του Πριγκόζιν και ανασύρθηκαν οι σοροί των 10 θυμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: