Η Γαλλία εισέρχεται στον “πόλεμο” των drones: Το «AAROK», η έκπληξη του “σεφ στο Bourget” έχει αναπτυχθεί με απόλυτη μυστικότητα από την εταιρεία ETI Turgis & Gaillard

Το νέο γαλλικό drone «Aarok». Φωτογραφία από την ξατασκευάστρια εταιρεία Turgis & Gaillard




Στο νέο γαλλικό drone «Aarok» που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα περίπου του 2025 αναφέρεται αποκλειστικό άρθρο του Vincent Lamigeon που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού CHALLENGES.

Στο άρθρο επισημαίνεται, ότι το «Aarok», ένα 100% γαλλικό μαχητικό drone με άνοιγμα φτερών 22 μέτρα και περίπου 5,5 τόνους, έχει μέγεθος περίπου όσο το αμερικανικό best seller «Reaper».

Σχεδιασμένο υπό απόλυτη μυστικότητα για δύο χρόνια από τη γαλλική ETI Turgis & Gaillard, αυτό το πρωτότυπο, που αναπτύχθηκε 100% με ίδια κεφάλαια, θα εκτεθεί σε περίπτερο 500 τετραγωνικών μέτρων, λίγα μέτρα από αυτό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στόχος: να πειστούν οι υπεύθυνοι λήψης στρατιωτικών αποφάσεων να ποντάρουν σε αυτήν τη νεοεισερχόμενη εταιρεία, η οποία μπαίνει στο τμήμα της αγοράς όπου υπάρχει το «Reaper» και το μελλοντικό ευρωπαϊκό «Eurodrone».

«Με την επιφύλαξη έγκρισης από την DGA, στοχεύουμε σε μια πρώτη πτήση πριν από το τέλος του έτους και έναρξη λειτουργίας από τα μέσα του 2025», διαβεβαιώνει ο Patrick Gaillard, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά τον ουσιαστικό ρόλο των drones, η Γαλλία εξακολουθεί να υστερεί ανησυχητικά σε αυτό τον τομέα. Το «Patroler» της εταιρείας Safran, που φτάνει στις ένοπλες δυνάμεις με πέντε χρόνια καθυστέρηση, δεν είναι ακόμη οπλισμένο.

Το Eurodrone, πολύ μεγαλύτερο (11 τόνοι, 30 μέτρα άνοιγμα φτερών) που αναπτύχθηκε από την Airbus, θα είναι έτοιμο στην καλύτερη περίπτωση το 2030, με πολύ υψηλή τιμή μονάδας (114 εκατομμύρια ευρώ).

«Η Γαλλία στερείται οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλού κόστους και μαζικής παραγωγής που να μπορούν να θυσιαστούν στο πεδίο της μάχης», τονίζει ο Cédric Perrin, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας και συγγραφέας πολλών εκθέσεων για στρατιωτικά drones.

Το «Aarok» έρχεται για να καλύψει αυτή την ανάγκη. Για τον περιορισμό του κόστους, έχει προβλεφθεί ένας μόνο ισχυρός στροβιλοκινητήρας στο μπροστινό μέρος και ένα φαρδύ σύστημα προσγείωσης για να μπορεί να λειτουργεί σε μικρούς διαδρόμους με ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης σε 400 έως 500 μέτρα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα θέατρα των επιχειρήσεων.

«Θέλουμε ένα αεροπλάνο για να κάνουμε πόλεμο», επισημαίνει ο Patrick Gaillard. Η Turgis & Gaillard δεν ανακοινώνει το ακριβές κόστος του, αλλά υποδηλώνει ότι η τιμή του θα είναι “ελαφρώς υψηλότερη” από αυτή ενός τουρκικού «TB2» (5 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη Baykar, 10 εκατομμύρια στην πραγματικότητα), και πολύ κάτω από αυτή του «Reaper» (20 έως 28 εκατομμύρια).

Αυτό το χαμηλό κόστος, επτά έως οκτώ φορές χαμηλότερο από αυτό του «Eurodrone», θα μπορούσε να επιτρέψει την αγορά δεκάδων «Aarok» ώστε να επιτευχθεί η περίφημη «μάζα» που τόσο λείπει από την Πολεμική Αεροπορία.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του «Aarok» είναι ότι μπορεί να μεταφέρει 1,5 τόνο ωφέλιμο φορτίο (αρκετό για να μεταφέρει τέσσερις κατευθυνόμενες βόμβες AASM και δύο πυραύλους Hellfire), ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρουσες ικανότητες χτυπημάτων.

«Προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, αλλά είναι ένα πραγματικό μαχητικό drone, κατάλληλο για συγκρούσεις υψηλής έντασης», διαβεβαιώνει η Fanny Turgis, Πρόεδρος της Turgis & Gaillard.

Το «Aarok» μπορεί να παρέχει υποστήριξη πυρός σε στρατεύματα στο έδαφος, αλλά και να εκτελέσει αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD). «Το «Aarok» μπορεί να καταστρέψει μόνο του ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir» στα 35 χλμ», διαβεβαιώνει ο Patrick Gaillard.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του «Aarok» (24 ώρες πτήσης που μπορεί να φτάσουν και τις 30 ώρες χωρίς οπλισμό), την τιμή του και την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του (2025) θα μπορούσε να βάλει σε σκέψεις τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το «Eurodrone», του οποίου το κόστος μονάδας ισούται με αυτό ενός μαχητικού Rafale, δεν είναι πολύ ακριβό;

Οι ΗΠΑ, με την Aerovironment (κατασκευάστρια εταιρεία του drone αυτοκτονίας Switchblade) και η Τουρκία, με την εταιρεία Baykar, πέτυχαν να καταστούν πρωταθλητές των drone. Θα καταφέρει η Γαλλία να κάνει το ίδιο; Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της DGA και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Sébastien Lecornu.

Τίτλος: «Το γαλλικό μαχητικό drone «Aarok», η έκπληξη του σεφ στο Bourget»
Υπότιτλος: «Έχοντας αναπτυχθεί υπό απόλυτη μυστικότητα από την ETI Turgis & Gaillard, το «Aarok», που αποκαλύφθηκε στη Διεθνή Αεροπορική και Διαστημική Έκθεση του Παρισιού (Le Bourget), είναι ένα χαμηλού κόστους, βαρέως οπλισμένο drone μάχης, το οποίο αναμένεται να πετάξει μέχρι το τέλος του έτους».

ΠΗΓΗ: Περιοδικό CHALLENGES, Vincent Lamigeon – The French combat drone Aarok, the chef’s surprise at Le Bourget

Πανίσχυρη διακλαδική ελληνική εκπροσώπηση στην πολυεθνική άσκηση BRIGHT STAR της Αιγύπτου: Με ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: