Η «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» δείχνει το δρόμο: Ατυπο δείπνο όλων των Βαλκάνων ηγετών με παρόντες φον ντερ Λάιεν, Μισέλ -Διμερείς συναντήσεις Μητσοτάκη

FILE PHOTO Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Στο δείπνο θα μετάσχουν ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιακόβ Μιλάτοβιτς, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποριάνα Κρίστο, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

Αναφορικά με την απουσία από το δείπνο του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε πως “δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κύριος Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά μέσα από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε. Σε κάθε περίπτωση προσεκλήθη ο Πρόεδρος της Αλβανίας, ο οποίος και δεν θα παρευρεθεί.”

Ο κ. Μαρινάκης δε θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί έλευσης απόψε του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι προφανώς για λόγους ασφαλείας. ” Δεν έχω ν’ αναφέρω κάτι σε αυτό που με ρωτάτε” απάντησε

Διμερείς συναντήσεις προ του δείπνου 

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο (Borjana Krišto).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η υποστήριξη της Ελλάδας στα επόμενα βήματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Υπενθυμίζεται πως τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Αργότερα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον κ. Ciolacu.

O Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την βοήθεια της χώρας του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η συνεργασία πλαίσιο της Ε.Ε.

Αύριο, 22 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι.

Την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια. Τις δύο χώρες ενώνουν ιστορικοί δεσμοί. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη των επαφών σε υψηλό επίπεδο με αυτή τη σημαντική χώρα και προσβλέπουμε να αναβαθμιστεί η σχέση μας σε στρατηγικού χαρακτήρα.

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Κρίστο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης: Ερχεται και ο Ζελένσκι για το δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: