H «τρελή ιδέα» του Πούτιν, ο αποδεκατισμός του στρατού του κι ένας «πόλεμος ήδη χαμένος»: Με τα λόγια αιχμάλωτου Ρώσου ταγματάρχη [videos]

O Ρώσος ταγματάρχης Γιούρι Τόμοφ όπως εμφανίζεται στο βίντεο ανάκρισής του. Screenshot via YouTube@Kanal13/




Kυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνει έναν Ρώσο διοικητή, ο οποίος φέρεται να συνελήφθη πρόσφατα από την Ουκρανία.

Μιλά για μεγάλες απώλειες στρατευμάτων που υπέστη το τάγμα του στον πόλεμο, κατά τη διάρκεια μιας μακράς ανάκρισης.

Ο άνδρας αυτοσυστήνεται στο βίντεο ως Ρώσος Ταγματάρχης Γιούρι Τόμοφ, διοικητής του 1822ου τάγματος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαφανίστηκε – με 16 ακόμη άνδρες – από τις γραμμές των Ρώσων κατά τη διάρκεια επιδρομής της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πλευρά του ποταμού Δνείπερου. Η περιοχή έχει καταληφθεί από τις πρώτες ημέρες της εισβολής του Πούτιν στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2022.

  • Το ουκρανικό κανάλι Telegram “Nikolaevsky Vanyok”, το οποίο έχει 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές, δημοσίευσε ένα βίντεο διάρκειας 14 λεπτών από την ανάκρισή του .

Παράλληλα, με εκτενή ανάρτηση αναφέρει ότι ο Τόμοφ  μίλησε για ρωσικές απώλειες, για τις προοπτικές της Ρωσίας στον πόλεμο και για την έλλειψη εκπαίδευσης που παρέχεται για στρατεύματα.

Στο βίντεο, ο διοικητής του τάγματος λέει ότι κατατάχθηκε όταν ο Πούτιν διέταξε «μερική επιστράτευση» τον Σεπτέμβριο του 2022 και ότι βρίσκεται στην Ουκρανία από τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Πρόσθεσε ότι υπηρέτησε ως αρχηγός του επιτελείου της μονάδας πριν από τον διορισμό του ως διοικητής.

Ο Τόμοφ υπολογίζει τις απώλειες της μονάδας του περίπου στο 30% της ισχύος της. Προσθέτει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «έπαθαν κατάθλιψη» σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αρνούνταν  να εκτελέσουν τα καθήκοντα που τους ανατίθεντο.

  • «Είναι αδύνατο να διεξάγουμε πολεμικές επιχειρήσεις με τέτοιο προσωπικό», λέει αιχμάλωτος διοικητής.

 

Ο Τόμοφ προσθέτει ότι, πριν τη σύλληψή του στην Ουκρανία, θεωρούσε τους στρατιώτες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων  «ναζί» και οπαδούς των «φασιστικών ιδεών» και ότι είχε μεταδώσει στα στρατεύματά του αυτή την αφήγηση που προωθούσε ο Πούτιν και η προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Είπε ότι αργότερα συνειδητοποίησε ότι έκανε λάθος και όλα αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν όπως τα φανταζόταν.

“Αυτό το συμπέρασμα βγήκε μετά τη σύλληψή μου στην Ουκρανία. Συνάντησα [Ουκρανούς] ανθρώπους και μίλησα μαζί τους”, είπε ο Τόμοφ.

Προσθέτει ότι συνειδητοποίησε πως ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν είναι ένας σκληρός πόλεμος κατοχής  που δεν δείχνει οίκτο για τον ειρηνικό πληθυσμό, τη ζωή και την υγεία των πολιτών τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος ταγματάρχης εμφανίζεται στο βίντεο να μην είναι σε θέση να πει γιατί τα στρατεύματα της Μόσχας σκοτώνουν αμάχους, προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο ερώτημα.

“Δεν καταλαβαίνω πώς η κοσμοθεωρία των ανθρώπων έχει αλλάξει ριζικά για να ευχαριστήσει τις τρελές ιδέες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Γιατί οι άνθρωποι που ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά άρχισαν να σκοτώνουν άλλους. Τα ιδανικά του προέδρου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα“, είπε ο Tomov.

Όταν ο άνθρωπος που απευθύνει ερωτήσεις στον διοικητή του λέει ότι φοβάται περισσότερο τη ρωσική ηγεσία παρά να πεθάνει στο ουκρανικό έδαφος, ο Τόμοφ εμφανίζεται να απευθύνει έκκληση προς τους Ρώσους στρατιωτικούς και τους συναδέλφους του.

“Θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους τους αξιωματικούς των μαχητών, σε όλους τους συμπολεμιστές μου, ζητώντας τους να σταματήσουν αυτόν τον άσκοπο αιματηρό πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος. Αυτός ο πόλεμος θα χαθεί και δεν θα φέρει τίποτα καλό στα σπίτια μας”, η είπε ο Ρώσος διοικητής.

«Είναι απαραίτητο να επιστρέψετε στις στρατιωτικές σας μονάδες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να αποκαταστήσετε την τάξη στη χώρα σας όπως έκανε ο Θεός», πρόσθεσε ο Τομόφ.

Ο αγνοούμενος Τόμοφ

Προ καιρού, ρωσικά φιλοστρατιωτικά κανάλια ανέφεραν ότι ο Τόμοφ συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Ουκρανίας στην περιοχή της Χερσώνας. Αργότερα, εμφανίστηκε ένα σύντομο μη επαληθευμένο βίντεο που φαινόταν να τον δείχνει να σχεδιάζει σε έναν χάρτη.

Το κανάλι Trinadtsatyi και άλλοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ και προπαγανδιστές του Κρεμλίνου ανέφεραν την εξέλιξη. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι 16 Ρώσοι στρατιώτες και δύο αξιωματικοί εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ουκρανικής επιδρομής , συμπεριλαμβανομένου ενός “Ταγματάρχη Τόμοφ” που συνόδευε τα στρατεύματα για να ελέγξουν τις εν λόγω θέσεις.

Τον έψαξαν μέρες αλλά τον βρήκαν τελικά… αιχμάλωτο από τους Ουκρανούς. Αυτό που κάνει περίεργο το γεγονός είναι ότι ο Ταγματάρχης Τόμοφ συνελήφθη αιχμάλωτος όχι στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, που ελέγχεται από τους Ρώσους, αλλά στην αριστερή όχθη. Ένα μέρος, σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα, που οι Ουκρανοί δεν θα έφταναν ποτέ…..

«Εάν ο Τόμοβ έρθει σε επαφή, θα του ζητήσω συγγνώμη, θα του ευχηθώ καλή υγεία και θα βάλω ένα μπουκάλι καλό κονιάκ», έγραφε μια ανάρτηση εκείνη την εποχή. “Αλλά η ομάδα δεν έφτασε στο σημείο ελέγχου. Αυτή την ώρα, από τα δεκαέξι άτομα, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ .”

Με πληροφορίες από Newsweek

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Πολωνίας: Δυο συλλήψεις Ρώσων για κατασκοπεία * Διένεμαν προπαγανδιστικό υλικό της Wagner [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: