Γιατί Burger King και McDonald’s κόβουν τις ντομάτες από τα μενού τους στην Ινδία

Photo by Valeria Boltneva via Pexels




Οι ντομάτες είναι πλέον …εκτός μενού στην Ινδία, καθώς το Burger King γίνεται η τελευταία αλυσίδα γρήγορου φαγητού που επηρεάζεται από τις αυξανόμενες τιμές βασικών γαστρονομικών προϊόντων.

Τον περασμένο μήνα, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι πολλά από τα εστιατόριά της σε όλη τη χώρα θα αφαιρούσαν προσωρινά την ντομάτα από τα burger τους, επικαλούμενη προβλήματα ποιότητας και ελλείψεις εφοδιασμού.

Τώρα, τα ινδικά καταστήματα Burger King λένε ότι «δεν θα μπορούν να προσθέτουν ντομάτες».

Η Burger King διαβεβαίωσε τους πελάτες ότι οι ντομάτες θα επιστρέψουν σύντομα, λέγοντας ότι η έλλειψή τους οφείλεται «σε απρόβλεπτες συνθήκες που αφορούν στην ποιότητα και την προσφορά των καλλιεργειών τομάτας».

Δεν ήταν σαφές εάν η αφαίρεση της ντομάτας θα ίσχυε για όλα ή μόνο ορισμένα από τα καταστήματά της.

Η απόφαση του Burger King έρχεται αφού η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το τρέχον οικονομικό έτος στο 5,4% από 5,1% νωρίτερα, επικαλούμενη την αύξηση των τιμών ορισμένων τροφίμων στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου.

«Στο μέλλον, η άνοδος των τιμών των λαχανικών, με επικεφαλής τις ντομάτες, θα ασκήσει σημαντικές ανοδικές πιέσεις στη βραχυπρόθεσμη τροχιά του πληθωρισμού», έγραψε σε ανακοίνωσή της.

Την περασμένη εβδομάδα, η Subway ανακοίνωσε ότι τα ινδικά της καταστήματα θα χρεώνουν 30 ρουπίες (0,40 $) επιπλέον για μια φέτα τυρί στα περισσότερα σάντουιτς, ανέφερε το Reuters.

Όσο για τις ντομάτες, η ινδική κουζίνα είναι αδιανόητη χωρίς τις πανταχού παρούσες ντομάτες.

Αλλά το αγαπημένο αυτό συστατικό (και) στην Ινδία είναι όλο και πιο απρόσιτο.

Το κόστος της ντομάτας στην Ινδία έχει εκτοξευθεί περισσότερο από 400% τους τελευταίους μήνες λόγω προβλημάτων στις καλλιέργειες μετά από καύσωνες και έντονες βροχοπτώσεις

Ένα κιλό ντομάτας στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα κόστιζε 107 ρουπίες (1,29 δολάρια): Μεγάλο άλμα από τις 27 ρουπίες (0,33 δολάρια) που ήταν η τιμή τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Καταναλωτικών Υποθέσεων.

Μόνο λίγες περιοχές στο νότο της Ινδίας έχουν κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια τομάτας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως τυχόν «κλιματικά ζητήματα» σε αυτές τις περιοχές μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο στην προσφορά φρέσκου προϊόντος.

Αυτό το καλοκαίρι, η Ινδία χώρα δοκιμ’αστηκε τόσο από άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις όσο και από κύματα καύσωνα, υπογραμμίζοντας πώς το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου είναι ένα από τα πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από CNN

«Χτύπημα» 48 εκατ. ευρώ σε κύκλωμα εικονικών τιμολογίων από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: