Ασύλητος επί 3.000 χρόνια: Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Ιερέα της Pacopampa στο Περού * Από τους πρώτους ιερείς – ηγέτες στις Άνδεις [videos]

Άποψη του τάφου του Ιερέα της Pacopampa στο βόρειο Περού. Screenshot via YouTube@Zee News English/https://www.youtube.com/watch?v=sWL0T__rPBU




Ένας ασύλητος επί 3.000 χρόνια τάφος ήρθε στο φως στη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο Περού και ανήκει στον ιερέα της Pacopampa.

Το όνομα  αποδόθηκε στον ιερέα – ένοικο του τάφου από το όνομα της περιοχής στην οποία βρέθηκε από τους αρχαιολόγους.

Οι επιστήμονες με τα συνεργεία τους έσκαψαν μέσα από έξι στρώματα τέφρας αναμεμειγμένα με μαύρο χώμα  για να φτάσουν στον σκελετό, ο οποίος συνοδευόταν από δύο σφραγίδες και άλλες ιερές προσφορές και κτερίσματα

Οι σφραγίδες υποδηλώνουν την παρουσία αρχαίας τελετουργικής βαφής της σορού η οποία χρησιμοποιούνταν για επιφανείς νεκρούς,  ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού του Περού.

Ο επικεφαλής του προγράμματος Yuji Seki είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το μεγάλο μέγεθος του τάφου, σχεδόν 2 μέτρα πλάτος και 1 μέτρο βάθος, ήταν “πολύ περίεργο”, όπως και η στάση του σώματος.

«Ο νεκρός θάφτηκε μπρούμυτα  με το μισό σώμα του να προεξέχει και τα πόδια του σταυρωμένα» είπε ο αρχαιολόγος τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότατα ο «ιερέα της Pacopampa  ήταν ένας ηγέτης στην εποχή του».

«Το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί είναι ένας από τους πρώτους ιερείς που άρχισε να ελέγχει τους ναούς στις βόρειες Άνδεις της χώρας», είπε ο Seki στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

 

Η τοποθεσία Pacopampa, 900 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περιλαμβάνει εννέα μνημειώδη τελετουργικά κτίρια από λαξευμένη και στιλβωμένη πέτρα.

Υπολογίζεται ότι χρονολογούνται από περίπου 700 έως 600 χρόνια π.Χ.

Η ανασκαφή είναι μια κοινή προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Εθνολογίας στην Ιαπωνία και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος του Περού.

Mε πληροφορίες από BBC

Βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών ομιλεί για “προσβλητική γελοιότητα”: Απαράδεκτη η άρνηση του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: