FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην Αίγυπτο, Πέμπτη 03 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ
Άρθρο στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The New Arab αναφέρεται στη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο μέσα σε ένα άδειο κτίριο του Υπουργείου Κληροδοτημάτων (Ministry of Endowments) στο Κάιρο, καθώς οι ακτιβιστές έσπευσαν να κάνουν λόγο για «αντικανονική ενέργεια».
Οι εισαγγελείς εξέτασαν το κτίριο, τις κάμερες παρακολούθησης και ανέκριναν το προσωπικό ασφαλείας του κτιρίου και αρκετούς αξιωματούχους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η φωτιά ξέσπασε αρχικά μέσα σε ένα δωμάτιο με διακομιστές υπολογιστών στον πρώτο όροφο και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα γραφεία το απόγευμα του Σαββάτου 5 Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας.
Η φωτιά κατέστρεψε παλιά αρχεία προσωπικού, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα επίσημες πηγές. Οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι του υπουργείου είχαν μεταφερθεί στο κτίριο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα στα περίχωρα του Καΐρου τον περασμένο μήνα.
Ταυτόχρονα, όλα τα επίσημα έγγραφα είχαν επίσης μεταφερθεί στη νέα έδρα ή ψηφιοποιήθηκαν.
Εν τω μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί μια «μια θεωρία συνωμοσίας» πίσω από το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι η πυρκαγιά «δεν ήταν τυχαία, αλλά μάλλον προσχεδιασμένη για να κρύψει την αλήθεια πίσω από την ιδιοκτησία της Αιγύπτου σε ακίνητα στην Ελλάδα».
Την Πέμπτη, ακριβώς δύο ημέρες πριν την πυρκαγιά, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel–Fattah al–Sisi δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ελ Αλαμέιν (New Alamen).
Σύμφωνα με πηγές κοντά στην προεδρία, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον Sisi να αγνοήσει ένα ανεπίλυτο ζήτημα σχετικά με τη διεκδικούμενη ιδιοκτησία της Αιγύπτου σε ακίνητα σε νησιά στην Ελλάδα καθώς και σε άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
Οι ιδιοκτησίες της Αιγύπτου στην Ελλάδα χρονολογούνται από τον Khedive Muhammad Ali Pasha της Αιγύπτου, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο τον 18ο αιώνα.
Η πηγή αρνήθηκε να κατονομαστεί και ισχυρίστηκε ότι «τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα δικαιώματα της Αιγύπτου στο νησί και άλλες περιουσίες μπορεί να καταστράφηκαν επίτηδες στη φωτιά».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE