Το τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ερντογάν έγινε από το Air Force One: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας με τα F-16, αλλά ΔΕΝ υπάρχει ακόμα συμφωνία για τα δύο θέματα…

FILE PHOTO: epa10728330 United States President Joe Biden holds a bilateral meeting with Prime Minister Ulf Kristersson of Sweden in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 05 July 2023. EPA, CHRIS KLEPONIS, POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, όπου έφτασε χθες το βράδυ, και σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον βασιλιά Κάρολο.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε συζητήσεις με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας για μία συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την αγορά των μαχητικών F-16. Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται και οι ανησυχίες της Ελλάδας και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal ο κ. Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι αν δεν γίνει δεκτή η ένταξη της Σουηδίας θα απομονωθείς στο Βίλνιους και ότι απ’ εκεί και πέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με τον ΝΑΤΟ θα περνούν μέσα από την Ελλάδα.

Σημειώνουμε ότι στις 3.35 μ.μ. (ώρα Λονδίνου) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναχωρήσει για τη Λιθουανία, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Πηγές του Λευκού Οίκου έλεγαν ότι με τα σημερινά δεδομένα, είναι απίθανο η Δυτική Συμμαχία να υποδεχθεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος της, λόγω των επίμονων αντιρρήσεων από την Τουρκία,, αλλά και την Ουγγαρία, η οποία την ακολουθεί πιστά.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης για τη Βρετανία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε στο τηλέφωνο με τον Τούρκο ομόλογό του, τον ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση, την τελευταία στιγμή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος από την Άγκυρα και να συμφωνήσει στην ένταξη της Σουηδίας – μια διαδικασία που πρέπει να είναι ομόφωνη μεταξύ όλων των σημερινών μελών του ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω πόσο κοντά, πόσο μακριά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πιστεύουμε ότι η Σουηδία πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής (VOA) ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στο αεροπλάνο Air Force One κατά τη διαδρομή προς το Λονδίνο. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος για να γίνει αυτό».

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε και τα εξής, που δείχνουν ότι προωθείται συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας με αντάλλαγμα την πώληση των F-16:

“Αυτό που θα πω είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σταθερά ξεκάθαρος ότι πιστεύει ότι για τη Συμμαχία και για τη διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, η προώθηση αυτής της πώλησης έχει νόημα, είναι προς το συμφέρον μας. Πιστεύει επίσης ότι το να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ είναι πολύ προς το συμφέρον μας και πρέπει να κάνουμε και τα δύο αυτά πράγματα (σ.σ.: εννοεί την ένταξη της Σουηδίας και την πώληση των F-16 στην Τουρκία).

Και το να κάνουμε και τα δύο αυτά πράγματα θα έδινε πραγματική ώθηση στο ΝΑΤΟ και στη διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Αυτό λοιπόν κοινοποίησε σήμερα (χθες) στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό πιστεύει. Και αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία κατευθυνόμαστε στο Βίλνιους”, τόνισε ο κ. Σάλιβαν αποκαλύπτοντας το αμερικανικό παιγνίδι.

Σε μια ανακοίνωση για το τηλεφώνημα, η Τουρκική Προεδρία δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο για να υποστηρίξει την αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκική Προεδρία κατηγόρησε τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι στις κουρδικές ανταρτικές οργανώσεις, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες. Μετά από τουρκικά αιτήματα, η Σουηδία έχει θεσπίσει μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου νόμου κατά της τρομοκρατίας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε αρχικά τη Φινλανδία ότι έκανε το ίδιο, αλλά ενέκρινε την αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

Ο κ. Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν συζήτησαν και για την πώληση των F-16, ένα θέμα που παραμένει κομβικό σημείο για την Άγκυρα παρά τις δημόσιες αρνήσεις της.

Στην ανακοίνωση της, η Τουρκική Προεδρία σημείωσε ότι ο Ερντογάν είπε ότι «θα ήταν λάθος να συσχετιστεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση των αεροσκαφών F-16», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για την υποστήριξή του στην Άγκυρα και στην επιθυμία της να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη.

Βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο έχει την εξουσία να εγκρίνει μεγάλες πωλήσεις όπλων, επιμένουν ότι η Άγκυρα πρέπει πρώτα να αποσύρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας προτού προχωρήσει η συμφωνία. Η Ουγγαρία αντιτίθεται επίσης στην προσφορά της Σουηδίας, αλλά είπε ότι θα την εγκρίνει εάν η Τουρκία συναινέσει.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, έχει θέσει όρους για να συμφωνήσει στην πώληση, που περιλαμβάνουν και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Εάν ο Ερντογάν δεχθεί τους όρους του, ειδικά τον τερματισμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο, ο κ. Μενέντεζ θα επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

  • Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΣΑΛΙΒΑΝ: Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ βρισκόμασταν σε αυτήν την πτήση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ω!

ΣΑΛΙΒΑΝ: Ήταν μια συνομιλία 45 λεπτών. Μίλησαν για μια σειρά ζητημάτων σχετικά με την επερχόμενη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της πραγματικά ισχυρής και σθεναρής υποστήριξης της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πολύ συγκεκριμένης στρατιωτικής υποστήριξης, για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Μίλησαν επίσης για την ένταξη της Σουηδίας και συμφώνησαν ότι οι δυο τους θαέχουν την ευκαιρία να καθίσουν μαζί στο Βίλνιους. Επομένως, θα έχουμε περισσότερα να πούμε για το τι θα συμβεί σε σχέση με αυτήν τη συνάντηση αφού επεξεργαστούμε τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα και τα παρόμοια.

Τέλος, αφού ολοκληρώσει την επίσκεψη του στο Βίλνιους, ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Ελσίνκι, για μια συνάντηση με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών. Και αυτή θα είναι πραγματικά μια ευκαιρία να δούμε την ευρύτερη στρατηγική εικόνα, πολύ πέρα από τη σκανδιναβική ή ακόμα και την ευρωατλαντική περιοχή, επειδή αυτές οι χώρες είναι παίκτες σε σημαντικά οικονομικά, τεχνολογικά και θέματα ασφάλειας παγκοσμίως, και μερικές από τις καλύτερες και οι περισσότεροι σταθεροί συνεργάτες.

Ο Πρόεδρος ανυπομονεί πραγματικά να έχει αυτή την ευκαιρία με όλους τους ηγέτες της Σκανδιναβίας και μια ξεχωριστή ευκαιρία να καθίσει με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας. Θα λάβει μέρος και σε μία συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας  και θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε όλες τις υπέροχες ερωτήσεις σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τζέικ, συγκεκριμένα για το F-16- — ειδικά για τη συνομιλία μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Ερντογάν, μπορείτε να εξηγήσετε λίγο περισσότερο πόσο κοντά βρίσκονται στην επίτευξη συμφωνίας για τη Σουηδία; Και το θέμα των F-16 συζητήθηκε συγκεκριμένα; Αν μπορείς να το χαρακτηρίσεις.

ΣΑΛΙΒΑΝ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησαν για τα F-16. Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη μακροχρόνια και αρκετά δημόσια δέσμευση και υποστήριξή του για την παροχή F-16 στην Τουρκία. Επομένως, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τη θέση του Προέδρου επ’ αυτού.

Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω πόσο κοντά, πόσο μακριά (είμαστε). Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πιστεύουμε ότι η Σουηδία πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος για να γίνει αυτό, και τώρα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί καθώς κατευθυνόμαστε προς το Βίλνιους. Είτε θα συμβεί στο Βίλνιους είτε θα συμβεί στο διάστημα που ακολουθεί, αυτό μένει να καθοριστεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ — μόνο στα F-16. Πριν από σήμερα, υποθέτω, είχατε προσπαθήσει πραγματικά να διακρίνετε ότι δεν ήταν ένα πλεονέκτημα για τα F-16 — (η ένταξη) στο ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε επίσης πει ότι δεν είχαν σχέση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, σε μια συνέντευξη στο CNN, ήταν ίσως λίγο πιο ειλικρινής σχετικά με τα δύο ζητήματα που συνδέονται. Και αναρωτιέμαι αν αυτό οφείλεται στο ότι κάτι έχει αλλάξει ή ήταν απλώς πιο ειλικρινής από ό,τι είναι συνήθως οι άνθρωποι.

Και ξεχωριστά, ξέρω, είχατε συνομιλίες με ανθρώπους στο Καπιτώλιο. Ο γερουσιαστής Ρομπερτ Μενέντεζ (Menendez) υπήρξε ηγετικό πρόσωπο της αντιπολίτευσης σε αυτή τη συμφωνία. Καταφέρατε να μεταφέρετε στον Πρόεδρο Ερντογάν — ή ο Πρόεδρος ήταν σε θέση να μεταφέρει στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι τώρα έχετε την υποστήριξη του Κογκρέσου για να προχωρήσετε στα F-16;

ΣΑΛΙΒΑΝ: Είμαι — Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω την υποστήριξη του Κογκρέσου. Αυτό που θα πω είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σταθερά ξεκάθαρος ότι πιστεύει ότι για τη Συμμαχία και για τη διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, η προώθηση αυτής της πώλησης έχει νόημα, είναι προς το συμφέρον μας. Πιστεύει επίσης ότι το να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ είναι πολύ προς το συμφέρον μας και πρέπει να κάνουμε και τα δύο αυτά πράγματα.

Και το να κάνουμε και τα δύο αυτά πράγματα θα έδινε πραγματική ώθηση στο ΝΑΤΟ και στη διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Αυτό λοιπόν κοινοποίησε σήμερα (χθες) στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό πιστεύει. Και αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία κατευθυνόμαστε στο Βίλνιους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και αν μπορούσα να δοκιμάσω ένα ακόμη ερώτημα για το τηλεφώνημα στον Ερντογάν. Ξέρω ότι δεν θέλετε να χαρακτηρίσετε πού είναι οι συνομιλίες — πότε η Σουηδία μπορεί να λάβει την έγκριση ή όχι. Είναι όμως ο Πρόεδρος πιο αισιόδοξος σήμερα από ό,τι χθες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας έως — έως το τέλος της συνόδου κορυφής;

ΣΑΛΙΒΑΝ: Οπότε ο Πρόεδρος — δεν θα χαρακτήριζα το επίπεδο ελπίδας του χθες ή σήμερα, γιατί — δεν είναι στο παιχνίδι προβλέψεων για αυτό. Είναι στο «Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Αν καταφέρουμε να το κάνουμε από το Βίλνιους, θαυμάσια». Αυτό μπορεί να συμβεί μπορεί και όχι.

Εάν συμβεί μετά το Βίλνιους — είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί. Είμαστε βέβαιοι ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στη Συμμαχία. Δεν το θεωρούμε αυτό ως κάτι που είναι θεμελιωδώς αμφίβολο. Αυτό είναι θέμα συγχρονισμού. Οσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Μπάιντεν με Ερντογάν: “Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να καλωσορίσει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, το συντομότερο δυνατό”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: