To «μετέωρο βήμα» της Τζόρτζια Μελόνι: Η αποτυχία μεσολάβησης για το μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο απομόνωσης από τους πρώην ακραίους συμμάχους της

H Τζόρτζια Μελόνι προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. EPA/OLIVIER MATTHYS




Η Τζόρτζια Μελόνι επέστρεψε από τις Βρυξέλλες απογοητευμένη. Αυτή είναι η διαπίστωση των Ιταλών σχολιαστών μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το μεταναστετυτικό.

Η προσπάθειά της Μελόνι για διαμεσολάβηση με την Ουγγαρία και την Πολωνία απέτυχε.

Η ίδια βέβαια ερωτηθείσα σχετικά, δεν κατέκρινε την στάση του Όρμπαν και του Μοραβιέτσκι και απάντησε μάλιστα ότι «δεν νιώθει ποτέ απογοητευμένη από όποιον υπερασπίζεται τα σύνορά του».

Στην πραγματικότητα, όμως, η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η αποστολή της Μελόνι την ερχόμενη Τετάρτη στην Βαρσοβία με στόχο έναν συμβιβασμό στο μεταναστευτικό είναι πιθανό να αποτύχει.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση δεν πρόκειται να μπει σε ισχύ στην καλύτερη των περιπτώσεων πριν από την ερχόμενη άνοιξη. Κι αυτό διότι χρειάζεται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κάτι που σημαίνει ότι ο ιταλικός νότος θα παραμείνει υπό μεγάλη πίεση όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο με συνεχείς αφίξεις από την Βόρεια Αφρική.

Μέσα σε μια νύχτα στη Λαμπεντούζα έφτασαν και πάλι πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το δίλημμα  

Με τα νέα δεδομένα της Συνόδου των Βρυξελλών η Τζόρτζια Μελόνι αντιμετωπίζει και ένα επιπλέον πρόβλημα.

Όπως παρατηρεί η La Repubblica, ήλπιζε να μπορέσει να πείσει τους συμμάχους της στο ευρωπαϊκό κόμμα των συντηρητικών να στηρίξουν την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είναι σαφές, όμως, ότι η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη δεν θα συναινέσουν ποτέ. Τι θα κάνει η Μελόνι; Αν συμπορευθεί με τον Μακρόν και τον Σολτς, θα χάσει τους παλιούς της ομοϊδεάτες.

Αλλά αν παραμείνει διαρκώς στην «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» κινδυνεύει να απομονωθεί.

Κάτι που δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της, διότι η Ιταλία έχει επείγουσα ανάγκη από συμμάχους.

Πρώτα απ΄ όλα για τη μερική αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και με την ελπίδα να επιτευχθεί «εποικοδομητικός συμβιβασμός» με μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Στον πάγο οι διπλωματικές σχέσεις Βουκουρεστίου- Μόσχας: Φεύγουν από τη Ρουμανία σαράντα διπλωμάτες και εργαζόμενοι της Ρωσικής πρεσβείας

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: