Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Σαρωνίδα: Σπίτια παραδομένα στις φλόγες, εκκενώσεις οικισμών, μάχη στα Δερβενοχώρια

Καμμένο σπίτι στην Ανάβυσσο: Photo: Hellas Journal




Τέσσερα ενεργά μέτωπα καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική χωρίς τη συνδρομή πλέον των εναερίων μέσων που πραγματοποιούν τις τελευταίες τους ρίψεις.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, εκκενώθηκαν οικισμοί, καθώς και μία κατασκήνωση με περισσότερα από 1.000 παιδιά και ένα γηροκομείο.

Στις 8 η ώρα το βράδυ εμαίνοντο τέσσερις μεγάλες δασικές πυρκαγιές: Σε Νέο Κουβαρά, Δερβενοχώρια, Καλλιθέα Λουτρακίου και Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά «η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο ‘’Όλυμπος” ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό».




Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες. Έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό.




Μάλιστα, όπως προσέθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, για την πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το λιμενικό σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.




Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε 2 ώρες μετά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας επιχειρούν 94 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου. Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς ‘Αγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες. Εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών, Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη στη συνέχεια από ‘Αγιο Χαράλαμπο και στο τρίτο μήνυμα από Ίσθμια, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία. «Κι εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλείς προορισμούς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.




Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά 135 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν, 8 αεροσκάφη 5 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ κι ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

 

Πέφτουν οι άνεμοι αλλά…

Σταδιακή εξασθένηση παρουσιάζουν οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Κορινθίας, και Βοιωτίας σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η μέση ένταση των ανέμων στις 6 μ.μ. φτάνει τα 4-5 Μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας.

Καμμένο σπίτι στην Ανάβυσσο: Photo: Hellas Journal

Για το διάστημα 6-8 μ.μ. το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπει μικρή περαιτέρω πτώση της έντασης των ανέμων.

Καμμένο σπίτι στην Ανάβυσσο: Photo: Hellas Journal

 

Οι ριπές ανέμων από βόρειες διευθύνσεις στην περιοχή της Νότιας Αττικής στη μεγάλη πυρκαγιά του Κουβαρά προβλέπονται να μην ξεπεράσουν τα 60 km/h, ενώ αρκετά πιο ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στις πυρκαγιές της Κορινθίας στο Λουτράκι και της Βοιωτίας στο Καπαρέλλι.

Διακοπή κυκλοφορίας

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην Αθηνών – Σουνίου λόγω της φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα στον Κουβαρά Αττικής. Η κίνηση ήταν τεράστια μετά το 112 που εστάλη για προληπτική εκκένωση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

Λόγω της φωτιάς, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Λαυρίου από τη Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Photo: Hellas Journal

Έκλεισαν και η Λεωφόρος Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσό, η λεωφόρος Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά, η λεωφόρος Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι, η λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και η λεωφόρος Καλύβίων στο ρεύμα προς Σούνιο και η Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και λεωφόρος Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

 

Η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων

Με εναέρια μέσα και τις ομάδες «Δευκαλίων» και «Ξενοκράτης» συμμετείχαν οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Στεφάνη Δερβενοχωρίων και Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στον Κουβαρά διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και τρία CL-415, δύο ομάδες «Δευκαλίων» – 22 άτομα συνολικά – καθώς και μια ομάδα «Ξενοκράτη» οκτώ ατόμων.

Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου, διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-415, δύο CL-215, ένα PZL, δύο ελικόπτερα Chinook, δύο προωθητές γαιών μια ομάδα «Ξενοκράτης» οκτώ ατόμων, καθώς και μια ομάδα «Δευκαλίων» έντεκα ατόμων.

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο PZL.

Στην Στεφάνη Δερβενοχωρίων διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-415 και τρία CL-215 καθώς και δύο προωθητές γαιών.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Δερβενοχώρια: Εως τον κόλπο της Ελευσίνας ορατοί οι καπνοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: