Τι έπαθαν ξαφνικά οι Εγγλέζοι; Δείχνουν στον Τατάρ την Κυπριακή Δημοκρατία όταν απαιτεί πτήσεις από την κατεχόμενη Κύπρο προς Βρετανία

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ομιλεί μαζί με Τουρκοκύπριους, στο Λονδίνο. Φωτογραφία από το κατοχικό καθεστώς που μοιράστηκε με τους ακολούθους του ο Ερσίν Τατάρ.




Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και το κατοχικό καθεστώς ήλπιζαν ότι με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο μεγάλος τους στόχος για την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από τα κατεχόμενα προς τα βρετανικά αεροδρόμια.

Εσχάτως μπήκαν στο παιχνίδι και Βρετανοί που διαμένουν στα κατεχόμενα. Πλην όμως η απάντηση που έρχεται από το Λονδίνο, μέσω του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ, είναι πως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα υπάρξουν απευθείας πτήσεις και στην καλύτερη περίπτωση εκείνο που μπορούν να πετύχουν είναι να δεχθούν την πρόταση του τέως πρόέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε στο Λονδίνο, επιχείρησε για άλλη μια φορά να περάσει το μήνυμα της δήθεν αδικίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων κάνοντας και πάλι λόγο για δήθεν «άδικα εμπάργκο». Και βεβαίως αποκρύβοντας το ότι όλα οφείλονται στα γεγονότα της άνανδρης εισβολής του 1974 και την συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του νησιού.

Ο Τατάρ προσπάθησε να περάσει τη θέση του για απευθείας πτήσεις δια της πλαγίας παρουσιάζοντας το ως πράξη που θα ανακουφίσει τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι διαμένουν στη Βρετανία και τους Βρετανούς που διαμένουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Το κατοχικό καθεστώς ήλπιζε ότι με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα άλλαζε η βρετανική στάση έναντι των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ «η Βρετανία πρέπει να ακούσει τις (δήθεν) ‘δίκαιες απαιτήσεις’ των Τουρκοκυπρίων και την “κυριαρχία’ του τουρκοκυπριακού “λαού”».

Τόσο ο Ερσίν Τατάρ όσο και πολλοί στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος είναι της άποψης ότι η Βρετανία ήταν αρνητική στην πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων λόγω των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι μετά το Brexit θα άλλαζαν τα δεδομένα.

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, φρόντισε να κόψει τον βήχα στον Τατάρ κα τον περίγυρό του ξεκαθαρίζοντας πως η αλλαγή πολιτική της Βρετανίας για απευθείας πτήσεις εξαρτάται εν πολλοίς από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Today (πηγή ΓΤΠ) ο Ιρφάν Σιντίκ και απαντώντας στο εάν μπορούν να υπάρξουν απευθείας πτήσεις χωρίς την επίλυση του Κυπριακού απάντησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιχειρήσει από μόνο του και επεσήμανε τη «Σύμβαση του Σικάγο», σύμφωνα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, ελέγχει τον εναέριο χώρο του και τον καθορισμό των αεροδρομίων και ως εκ τούτου χρειάζεται συμφωνία για απευθείας πτήσεις πριν από τη λύση.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκείνο που θα μπορούσαν να πετύχουν οι Τουρκοκύπριοι και το κατοχικό καθεστώς είναι να αποδεχθούν κάτι το οποίο είχαν, στο πρόσφατο παρελθόν, απορρίψει.

Και εκείνο που ο Βρετανός διπλωμάτης υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημα των Τουρκοκυπρίων για απευθείας πτήσεις με τη Βρετανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι αποδοχή της πρότασης του Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Ιρφάν Σιντίκ η πρόταση του τέως Προέδρου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσέφερε ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου την Τύμπου και του λιμανιού Αμμοχώστου.

Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας φτάνει σήμερα στην Κύπρο: Θα πάει στο Προεδρικό, στο υπουργείο Άμυνας και στα Φυλακισμένα Μνήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: