Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν με επικίνδυνους ελιγμούς αμερικανικά drones πάνω από τη Συρία: Βίντεο της US Air Force

Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσιοποίησε η αμερικανική πολεμική αεροπορία με την παρενόχληση των drones της από ρωσικά αεροσκάφη. Screenshot via YouTube@The Guardian News




Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε βίντεο που λέει ότι δείχνει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν επικίνδυνα κοντά σε πολλά αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Συρία χθες Τετάρτη, εξαπολύοντας φωτοβολίδες και αναγκάζοντας τα MQ-9 Reaper να κάνουν ελιγμούς αποφυγής.

Το επιτελείο της πολεμικής αεροπορίας ανέφερε σε ανακοινωθέν: «Αυτά τα γεγονότα αντιπροσωπεύουν ένα νέο επίπεδο αντιεπαγγελματικής και ανασφαλούς δράσης από πλευράς των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων  που επιχειρούν στη Συρία».

Το βίντεο περιλαμβάνει μια σειρά από κλιπ που δείχνουν ένα ρωσικό μαχητικό SU-35 να πλησιάζει σε ένα Reaper και αργότερα μια σειρά από φωτοβολίδες αλεξίπτωτου να κινούνται στην πορεία πτήσης ενός drone.

Ο υποστράτηγος Άλεξ Γκρίνκεγουιτς, διοικητής της 9ης Αεροπορικής Δύναμης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι ένας από τους Ρώσους πιλότους έφερε το αεροσκάφος του μπροστά από ένα drone και δέσμευσε τον μετακαυστήρα του SU-35, κάτι που όπως είπε, μείωσε την ικανότητα του χειριστή του drone να λειτουργεί με ασφάλεια το αεροσκάφος. Ο μετακαυστήρας δημιουργεί μια έκρηξη πίδακα που μπορεί ενδεχομένως να βλάψει τα ηλεκτρονικά του Reaper.

Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσιοποίησε το BBC https://www.bbc.com/news/av/world-us-canada-66119404

Ο Γκρίνκεγουιτς είπε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη «άρχισαν να παρενοχλούν τα drones» ενώ τρία από αυτά επιχειρούσαν πάνω από τη Συρία μετά τις 10.30 τοπική ώρα, σε μια αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εμπλέκονταν σε μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ενώ αλληλεπιδρούσαν με αμερικανικά αεροσκάφη στη Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες απειλούν την ασφάλεια των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων.

«Προτρέπουμε τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία να σταματήσουν αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά και να τηρήσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς που αναμένεται από μια επαγγελματική αεροπορία, ώστε να μπορέσουμε να επαναλάβουμε την εστίασή μας στη διαρκή ήττα του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Στρατηγός Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε  ότι η παραβίαση από τη Ρωσία των συνεχιζόμενων προσπαθειών εκκαθάρισης του εναέριου χώρου πάνω από τη Συρία «αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή εσφαλμένου υπολογισμού».

Περίπου 900 ένοπλοι των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να συνεργαστούν με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που πολεμούν εκεί τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση drone και δεν είναι σαφές πού σημειώθηκαν τα επεισόδια στη Συρία.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Η κρυφή διαπραγμάτευση Πούτιν με Πριγκόζιν: Δεν είναι εδώ λέει ο Λουκασένκο, είναι στην Αγία Πετρούπολη – Εντυπωσιακό ντου στο «λημέρι» του από την FSB [video, εικόνες]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: