Πάνω από 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Τι καταγγέλλει ο ΟΗΕ

FILE PHOTO: Residents walk past destroyed Russian military machinery on the street, in Bucha, the town which was retaken by the Ukrainian army, northwest of Kyiv, Ukraine, 06 April 2022. EPA, ROMAN PILIPEY




Τις απώλειες των ζωών αμάχων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατήγγειλε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθώς ο πόλεμος ξεπέρασε την πεντακοσιοστή ημέρα του.

Πάνω από 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί αφότου εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022, ανέφερε η επιστολή επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία σε ανακοίνωσή της χθες Παρασκευή.

Στελέχη του ΟΗΕ έχουν επισημαίνει πως ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ πιο βαρύς.

«Σήμερα, ξεπερνάμε άλλο ένα δυσοίωνο ορόσημο στον πόλεμο, στον οποίο οι άμαχοι οι ουκρανοί άμαχοι συνεχίζουν να πληρώνουν φρικιαστικό τίμημα», ανέφερε ο Νόελ Καλχούν, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε την 500ή ημέρα του πολέμου.

Μολονότι φέτος ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερος από αυτόν του 2022, άρχισε να αυξάνεται ξανά τον Μάιο και τον Ιούνιο, σημειώνουν παρατηρητές.

Την 27η Ιουνίου δεκατρείς άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα στην Κραματόρσκ (ανατολικά).

Μακριά από τα μέτωπα, στην πόλη Λβιβ (δυτικά), τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν προχθές Πέμπτη το πρωί, σε βομβαρδισμό που ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον πολιτικών υποδομών από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η UNESCO τόνισε εξάλλου πως η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη σε περιοχή προστατευόμενη από τη Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και ότι προκάλεσε ζημιές σε ιστορικό κτίριο.

Οι πόλεις Μπούτσα (βόρεια, σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Κίεβο) και η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) μετατράπηκαν σε σύμβολα φρικαλεοτήτων την περασμένη χρονιά, με τη Ρωσία να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Γιατί ο Πριγκόζιν είναι ακόμη ελεύθερος; Ο Πούτιν φοβάται πως τα όπλα των σκοτεινών Ρώσων πρακτόρων αντί για το αφεντικό της Wagner μπορεί να στοχεύσουν τον ίδιο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: