Όπως στρώνουν, έτσι θα κοιμηθούν στην Αθήνα: Μυωπικές αναλύσεις βλέπουν τάση διαφοροποίησης του Ερντογάν από τις διαχρονικές του θέσεις

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with President Mahmoud Abbas of Palestine, who is in Türkiye for an official visit, and Head of Hamas Political Bureau Ismail Haniyeh at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Έκανε μια τοποθέτηση ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ξεκίνησε η συζήτηση, οι αναλύσεις και η προσπάθεια να αναζητηθούν «αποτυπώματα», που αναδεικνύουν, δήθεν, διαφοροποίηση του Ερντογάν από τις θέσεις του.

Ευσεβοποθισμοί. Τι είπε, όμως, ακριβώς  ο Ερντογάν σε σχέση με το Κυπριακό;

  • «Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το νησί της Κύπρου να αποκτήσει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, και θα το ξανακάνουμε εάν χρειαστεί.
  • Ωστόσο, οι απέναντί μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν την κατάσταση επί του εδάφους αντί να επιμένουν σε επιβολές» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Και τι σημαίνει επί της ουσίας όλα όσα είπε σε σχέση με την Κύπρο; Είναι προφανές για κάποιον που παρακολουθεί τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος της κατοχικής δύναμης, αλλά και συνεργάτες του, ότι ξεκάθαρα δείχνουν μια οδό, που προκρίνεται από την Άγκυρα.

Για την κατοχική πλευρά η λύση περνά μέσα από την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό εννοεί ο Ερντογάν όταν κάνει λόγο για αναγνώριση των «πραγματικοτήτων επί του εδάφους». Των κατοχικών δεδομένων.

Αυτό εν πολλοίς ζητά ο Ερντογάν και κάποιοι, φευ, τα όσα δηλώνει τα εκλαμβάνουν ως διαφοροποίηση! Η κατοχική Τουρκία όχι μόνο δεν κάνει πίσω στο θέμα της Κύπρου, αλλά αντίθετα σκληρύνει τη στάση και πρωτίστως επιχειρεί να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.

Τετελεσμένα, τα οποία διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της στο νησί, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης, Ερσίν Τατάρ, πιστό φερέφωνο του Ερντογάν το είπε χθες όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε:

  • «Είναι σημαντική για τους Τουρκοκύπριους «η κυριαρχία και η διεθνής τους υπόσταση» και ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο αυτή θα αποτελεί συνεργασία ‘’δύο κρατών’’».

Αυτοί που ενθουσιάζονται με τις δηλώσεις Ερντογάν ή προσπαθούν να δουν διαφοροποίηση το κάνουν επειδή προφανώς έχει αναφερθεί στο αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν, το οποίο το 2004 απορρίφθηκε συντριπτικά από τους Ελληνοκύπριους. Γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται το… φαινόμενο.

Πρέπει, συνεπώς, να αναλύονται σωστά τα όσα λέγονται και πράττονται από τουρκικής πλευράς, καθώς διαφορετικά είτε θα πέσουμε στην παγίδα να συζητούμε την τουρκική ατζέντα είτε θα ξαναδούμε το ίδιο τουρκικό έργο.

Να αξιοποιεί η Άγκυρα τις εντυπώσεις και να μείνει σε εμάς το άλυτο Κυπριακό. Γιατί να λυθεί με τέτοιους όρους δεν τίθεται θέμα. Το θέμα είναι να μην φορτωθούμε και την ευθύνη!!!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η αβάστακτη μοναξιά της Κύπρου και η πολύ ενοχλητική αθηναϊκή ελίτ: Τα παραμύθια και οι αφελείς, κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, περιορισμένης εμβέλειας για την Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: