Οπενχάιμερ, η ταινία: Ο θρίαμβος και η τραγωδία ενός βαθιά Αμερικανού ήρωα [video]

Στιγμιότυπο από το trailer της ταινίας




Σαν χίλια ηφαίστεια έτοιμα να σου ριχθούν: Ετσι περιγράφει το ΒΒC την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν για τον Οπενχάιμερ.

Όμως οι εκρήξεις φωτιάς που γεμίζουν την οθόνη σε όλο το έργο δεν είναι οι μόνες φλογερές εικόνες στην υπέροχη ταινία του Νόλαν που αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που δημιούργησε συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της ατομικής βόμβας και πάλεψε για το υπόλοιπο της ζωής του με τις θανατηφόρες συνέπειες αυτού.

Κύκλοι που διασχίζουν το άδειο σκοτάδι ή νήματα φωτός που απεικονίζουν τους φόβους και τους επιστημονικούς στροβίλους που απασχολεί το μυαλό του Οπενχάιμερ. Αυτές οι έντεχνες εικόνες είναι όμως σποραδικές καθώς η ταινία δεν χάνει ποτέ την αίσθηση της ιστορίας και του δράματος. Το Oppenheimer είναι το πιο ώριμο έργο του Nolan σχολιάζει το ΒΒC καθώς συνδυάζει το Ιnception με το Tenet.

Ο Cillian Murphy, παίζοντας με τα παγωμένα μπλε μάτια του, κυριαρχεί στην ταινία, υποδυόμενος τον Robert Oppenheimer με μία άι εσωτερική συγκράτηση που ταιριάζει απόλυτα σε αυτόν τον χαρισματικό αλλά ψυχρό χαρακτήρα.

Η ιστορία μάς μεταφέρει από τα φοιτητικά χρόνια του Οπενχάιμερ στην Ευρώπη, στην εποχή που υπήρξε καθηγητής στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1930, και στη συνέχεια στο διαβόητο Manhattan Project, το άκρως απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την κατασκευή πυρηνικών όπλων βόμβα για να τερματίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Νόλαν βάσισε την ταινία του στην εξαιρετική βιογραφία American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J Robert Oppenheimer των συγγραφέων Kai Bird και Martin J Sherwin και αποτυπώνει ό,τι ακριβώς υποδηλώνει ο τίτλος: Εναν τραγικό και βαθιά Αμερικανό ήρωα που βοήθησε στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου και έγινε θύμα της πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Η ταινία ρέει ως μια μάχη σώμα με σώμα μεταξύ του Οπενχάιμερ και του εχθρού του, Λιούις Στράους (Robert Downey Jr), του επικεφαλής τότε της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της ταινίας είναι γυρισμένο από τη σκοπιά του Oppenheimer: Με έντονα χρώματα και αμεσότητα παρά το φορμά της ευρείας οθόνης. Αντίθετα, ασπρόμαυρες ενότητες, εσκεμμένα κλειστοφοβικές, δείχνουν την προοπτική του Στράους.

Η ταινία δεν έχει ιδιαίτερη αγωνία -ευτυχώς για ορισμένουςτηλεθεατές- να εξηγήσει την επιστήμη πίσω από την ανακάλυψη της πυρηνικής βόμβας, ακόμη και όταν ερευνητές φυσικοί συγκεντρώνονται γύρω από τον Οπενχάιμερ για να τη συζητήσουν.

Ομως στο Λος Άλαμος, η ένταση αυξάνεται καθώς η όλη ιστορία οδεύει προς την πρωτη δοκιμή στην απέραντη έρημο.

Και όταν συμβαίνει η έκρηξη -ο Οπενχάιμερ παρακολουθεί σε μια παράγκα από κάποια απόσταση, άλλοι είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος προστατεύοντας τα μάτια τους- η φωτιά φαίνεται να βρυχάται στην οθόνη, ακολουθούμενη από μια ξαφνική σιωπή καθώς το soundtrack τελειώνει. Αυτή η συγκλονιστική, καθηλωτική σκηνή από μόνη της δικαιολογεί τα γυρίσματα στη μορφή Imax που αγαπά τόσο πολύ ο Nolan (και αυτό δείχνει κάθε γραμμή και πόρους στα πρόσωπα των ηθοποιών).

Mε πληροφορίες από ΒΒC

8 άγριες ιστορίες για τον Oppenheimer: Οι τύψεις του για τη βόμβα, οι καβγάδες με τον Τρούμαν και τον Αϊνστάιν, η κατάθλιψη, τα αρχαία σανσκριτικά, ο κομμουνισμός και το κυνήγι από το FBI [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: