Ο βοηθός του Γκουτέρες στην Κύπρο για την προετοιμασία κοινής συνάντησης Χριστοδουλίδη και Τατάρ στην έδρα του ΟΗΕ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ersin Tatar το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ). Σταύρος Ιωαννίδης / ΡΙΟ




Μια συνέχεια στη χθεσινή, μετά από μήνες, συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό Ερσίν Τατάρ στην Κύπρο θα ήταν μια θετική εξέλιξη για το Κυπριακό, εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους.

Αυτό εκτιμάται ότι θα επιδιώξει και βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γέτζια, ο οποίος αναμένεται στο νησί τέλη Αυγούστου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε από χθες έτοιμος να δώσει συνέχεια στις συναντήσεις με τον Ερσίν Τατάρ, αλλά η προσέγγιση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Όπωε γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο της Κύπρου

Η χθεσινή συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό. Και γι’ αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε στον Ερσίν Τατάρ, κατά την επίσκεψή τους στο ανθρωπολογικό εργαστήρι, όπως απευθυνθούν από κοινού προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να μια κοινή συνάντηση. Αν και ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε θετικός ως προς την πραγματοποίηση συνάντησης δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με την ιδέα να απευθυνθούν από κοινού στον ΓΓ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε εκ νέου την πρότασή του για να βρεθούν κοινωνικά, στο πλαίσιο ενός δείπνου εργασίας, προκειμένου να έχουν ένα ελεύθερο διάλογο. Και επ’ αυτού υπήρξε θετική προσέγγιση από πλευράς Ερσίν Τατάρ χωρίς ουσιαστική απάντηση. Στα τέλη Αυγούστου θα βρεθεί στο νησί ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Η αποστολή Γιέτζια έχει να κάνει με την προετοιμασία της μετάβασης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβρη και τις συναντήσεις που θα έχουν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάρκεια της εδώ παρουσίας το Μ. Γιέτζια αναμένεται ότι θα καταβληθεί μια προσπάθεια για να συναντηθούν οι τρεις.

Στις δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σχολίασε και τα όσα προηγουμένως είπε ο Ερσίν Τατάρ στη διάρκεια της επίσκεψής τους στη ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι δεν πήγε στο ανθρωπολογικό εργαστήρι για να συζητήσει αυτό το θέμα και πρόσθεσε: «Δεν ανέμενα να ακούσω κάτι διαφορετικό, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις θέσεις του κ. Τατάρ, αλλά την ίδια στιγμή αυτό δεν με αποθαρρύνει από το να πράξω ό,τι χρειάζεται ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Ερωτηθείς αν υπό το φως του σημερινού κλίματος εκτιμά ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης θα υπάρξει κάτι για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι γνωρίζει τις δυσκολίες, και τις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον μας, «όμως, δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση ότι θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μας, αντίθετα τις εντατικοποιούμε. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα συγκροτηθεί διαπραγματευτική ομάδα στήριξης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν τη Νέα Υόρκη να υπάρξει συγκρότηση αυτής της ομάδας. Πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση και με το Εθνικό Συμβούλιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουν και το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ επιστρέφοντας στα κατεχόμενα παραχώρησε συνέντευξη στον Μπαϊράκ στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η διαδικασία για την ομοσπονδία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εδώ και 60 χρόνια και υποστήριξε πως πρόθεση της «άλλης πλευράς» είναι «να μας εντάξει στην ΚΔ».

Η ένταξη των Τ/κ σαν κοινότητα στην ΕΕ, όπου μέλος δεν είναι η Τουρκία, συνέχισε, θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκοίλιες. Επανέλαβε ότι ε/κ θέση είναι και το ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’. «Εάν θέλουν μια συμφωνία μαζί μας δεν θα είναι μεταξύ κοινοτήτων ή αυτοί ως ΚΔ κι εμείς ως κοινότητα γιατί τότε η μια κοινότητα θα είναι υπεράνω της άλλης που θα γίνει μειονότητα. Θα είναι στη βάση της ισότητας και τί είναι αυτό; Η αποδοχή δύο κυριαρχιών. Τότε μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο μια διαρκής, βιώσιμη, δίκαιη και ρεαλιστική λύση» είπε.

Ερωτηθείς για τις διπλωματικές κινήσεις ενόψει της Νέας Υόρκης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκεί γίνονται και επίσημες συναντήσεις και ανεπίσημες και πως μπορεί να γίνουν συναντήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Πολλές συναντήσεις, συνέχισε, δεν δημοσιοποιούνται γιατί δημιουργούνται προβλήματα σε αξιωματούχους της ΕΕ. Ανέφερε δε ότι συνήθως γίνονται συναντήσεις του εκάστοτε Τ/κ ηγέτη με τις τουρκόφωνες, ισλαμικές χώρες που είναι φιλικές προς την Τουρκία.

Πηγή Φιλελεύθερος 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ελπίζει σε κοινή συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον κατοχικό ηγέτη: Θετικός ο Τατάρ για κοινό “τετ-α-τετ” το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: