Ο πλανήτης βιώνει τις ιστορικά θερμότερες ημέρες του: Δύο απανωτά παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που θα σπάσουν ξανά και ξανά…

epa09619061 A French winemaker places anti-frost candles in a vineyard as temperatures dropped below zero degrees for eight days in row in Chablis, Burgundy, France, 14 April 2021. The intense frost, the worst in decades, threatened to devastate this year’s wine crop. One of the techniques wine growers turned to was to light so-called anti-frost candles or burning bales of hay to keep the vines warm overnight. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON *** Local Caption *** 57273465




Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια αρνητικά ιστορική εβδομάδα. Είναι η εβδομάδα εντός της οποίας σημειώθηκε η πιο θερμή παγκόσμια θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί ποτέ.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα, προερχόμενα από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου. Ήταν η υψηλότερη από την έναρξη των καταγεγραμμένων αρχείων.

Σήμερα Τρίτη, η παγκόσμια θερμοκρασία σκαρφάλωσε ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στους 17,18 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών Κελσίου είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2016.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ρεκόρ αυτό μπορεί να σπάσει αρκετές φορές φέτος.

Ο Robert Rohde, επιστήμονας του Berkeley Earth εκτιμά ότι ο κόσμος «μπορεί να δει μερικές ακόμη θερμότερες μέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες».

Το παγκόσμιο αυτό ρεκόρ είναι μόνον ένα προοίμιο. Αλλά είναι άλλη μια ένδειξη του πόσο γρήγορα θερμαίνεται ο κόσμος.

«Δεν είναι ένα ρεκόρ για να γιορτάσουμε και δεν θα παραμείνει ρεκόρ για πολύ, καθώς το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο είναι ακόμα μπροστά μας και το Ελ Νίνιο αναπτύσσεται», αναφέρει η Φριντρίκε Οτο, ανώτερη λέκτορας της επιστήμης του κλίματος στο Grantham Institute for Climate Change and Environment του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φέτος έχει ήδη καταρριφθεί ρεκόρ θερμότητας σε όλο τον κόσμο, με καταστροφικές συνέπειες.

Στις ΗΠΑ, το Τέξας και τον υπόλοιπο Νότο επικράτησε ένα άγριο κύμα καύσωνα στα τέλη Ιουνίου, με τριψήφιες θερμοκρασίες (Φάρενάιτ) και ακραία υγρασία. Οι ακραίες θερμοκρασίες στο Μεξικό έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 112 ανθρώπους από τον Μάρτιο.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκότωσε το έντονο κύμα καύσωνα στην Ινδία στην πολιτεία Μπιχάρ.

Η Κίνα, επίσης, έχει καταγράψει πολλά κύματα καύσωνα και κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ζεστών ημερών με μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία που ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου σε ρεκόρ συνεχιζόμενων ημερών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον θερμότερο Ιούνιο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1884, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, το Met Office. Η μέση θερμοκρασία για τον μήνα ήταν 15,8 βαθμοί Κελσίου (60,4 Φαρενάιτ), σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου.

Ο ξηρός καιρός έχει αποξηράνει καλλιέργειες στο Ελ Σαλβαδόρ καθώς και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια.

«Το Ελ Νίνιο είναι εδώ και ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για πιο ακραία ζέστη, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ»
«Μαζί με τη φυσική μεταβλητότητα των συνθηκών, η θέρμανση της ατμόσφαιρας της Γης λόγω ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής έχει αυξήσει την πιθανότητα να φτάσουμε σε υψηλές θερμοκρασίες», εκτιμά ο Paul Davies, επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office.

Καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι τα κύματα καύσωνα που σπάνε ρεκόρ πρόκειται να γίνουν πιο συχνά και πιο ακραία.

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας είναι άλλο ένα καμπανάκι αφύπνισης, δηλώνει η Ότο στο CNN. «Απλώς δείχνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, όχι μετά από δεκαετίες, αλλά τώρα. Αυτή η μέρα είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά για πολλούς ανθρώπους και οικοσυστήματα σημαίνει μια απώλεια ζωής και βιοπορισμού»

Με πληροφορίες από CNN

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που έζησε ποτέ ο πλανήτης καταγράφηκε στις 3 Ιουλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: