Μαρτυρία για την μοιραία ρίψη στην Κάρυστο: Δεν βλέπαμε τα δέντρα πίσω από τους καπνούς λέει ο πιλότος του δεύτερου Καναντέρ

Πυροσβεστικό ελικόπτερο ρίχνει νερό στο σημείο όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά μετά την πτώση του καναντέρ κατά την διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Πλατανιστό Ευβοίας, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Tις τεράστιες δυσκολίες της κατάσβεσης στην περιοχή όπου επισυνέβη η τραγωδία με το Canadair αναδεικνύει η συγκλονιστική, έστω και εκ μεταφοράς, μαρτυρία του ταξιάρχου εν αποστρατεία Μάμα Κρασσά.

Ο γιος του κ. Κρασσά είναι ο κυβερνήτης του δεύτερου πυροσβεστικού αεροσκάφους που επιχειρούσε στην ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το Canadair αφαιρώντας τη ζωή από τους πιλότους μας Χρήστο Μουλά και Περικλή Στεφανίδη ενώ επιχειρούσαν χθες στη φωτιά στην Κάρυστο.

Ο ταξίαρχος Κρασσάς μίλησε στην τηλεόραση του Open και μεταξύ άλλων μετέφερε αυτό που του είπε ο γιος του: Οτι από τους καπνούς δεν μπορούσαν να δουν τα δέντρα.

Χειριστής και ο ίδιος επί τρεις δεκαετίες των αεροσκαφών Canadair, περιέγραψε τα εξής αντλημένα από την τεράστια εμπειρία του: «Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο.

Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ό,τι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (για να σωθούν).

Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση».




«O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι ‘«ούτε εγώ, καθώς έπεφτα, είδα το δέντρο πίσω από την φωτιά».

Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή».

Ο ταξίαρχος εν αποστρατεία τονίζει πως «όσο παλιό και αν είναι ένα αεροπλάνο, όταν είναι ελεγμένο, όταν είναι συντηρημένο, πετάει και αποδίδει όπως ακριβώς όταν είναι καινούριο. Το πρόβλημα τους είναι πως κατά τη χρήση τους παρουσιάζει συχνά βλάβες, όπως ένα αυτοκίνητο».

To δέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας ποτίζεται με το αίμα των ηρώων: Toυς 13 έφθασαν οι νεκροί πιλότοι των Canadair, τι οδήγησε στη τραγωδία της Καρύστου [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: