Καιρίδης στο POLITICO: Ζητάμε από την Ε.Ε. μια νέα «επιχείρηση Σοφία» για να σταματούν τα σαπιοκάραβα των μεταναστών πριν φύγουν από την Λιβύη

FILE PHOTO: Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, κάνει δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο πριν την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ορκισθούν τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Η Ελλάδα θέλει η ΕΕ να σταματήσει τα σκάφη μεταναστών πριν καν φτάσουν στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο νέος υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καϊρίδης καλεί την ΕΕ να επαναλάβει την “επιχείρηση Σοφία” με στόχο να σταματήσει τους μετανάστες πριν φύγουν από τη Λιβύη, ένα κοινό σημείο αναχώρησης για τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ευρώπη.

Η έκκληση έρχεται καθώς η ελληνική κυβέρνηση αντικρούει τους ισχυρισμούς περί αμέλειας μετά από ναυάγιο που σκότωσε εκατοντάδες μετανάστες που κατευθύνονταν προς την Ευρώπη από τη Λιβύη, επισημαίνει το POLITICO.

Οι επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι η προσπάθεια της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκήσει το σκάφος προκάλεσε την ανατροπή του και διάφορα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο για ώρες προτού επέμβει η ακτοφυλακή.

  • «Αυτές οι τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν αν δεν σταματήσουμε τις αναχωρήσεις από τη Λιβύη και άλλα μέρη mε πλοία που δεν είναι αξιόπλοα», είπε ο κ. Καϊρίδης. «Θα υπάρξουν, δυστυχώς, περιπτώσεις όπου θα είναι απλώς αδύνατο να σώσουμε πάντα ανθρώπινες ζωές».

Μια λύση για να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες, υποστήριξε ο κ.Καιρίδης, είναι να συνεχίσει η ΕΕ την «Επιχείρηση Σοφία», μια ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία της ΕΕ που σχεδιάστηκε για να διαλύσει οδούς λαθρεμπορίου στη Μεσόγειο, η οποία μπήκε επισήμως στο ράφι το 2020.

«Υποστηρίζουμε την έναρξη μιας «Επιχείρησης Sophia-plus» για τη διάλυση των οδών λαθρεμπορίας μεταναστών από τη Λιβύη», δήλωσε ο κ.Καιρίδης στο POLITICO κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

  • «Τα πλοία της ΕΕ θα σταθμεύουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης με τη συμφωνία της τοπικής κυβέρνησης, την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί», πρόσθεσε. 

Η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει πώς πρέπει να αντιδράσει . Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την Πέμπτη ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους μετανάστες. Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες φοβούνται ότι αυτό θα ενθαρρύνει μόνο τις αναχωρήσεις μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική και θα τροφοδοτήσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών ανθρώπων.

Η Γιόχανσον αρνήθηκε να υποστηρίξει αυτήν την προσέγγιση κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ακρόασης την Τετάρτη.

Ωστόσο, η ελληνική πρόταση είναι ελαφρώς διαφορετική από την πρόταση της Ευρωβουλής. Ουσιαστικά θα στόχευε στο να εμποδίσει την αναχώρηση των σκαφών, στη διαδικασία διάλυσης των διαδρομών λαθρεμπορίου μέσω της Μεσογείου.

Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η Λιβύη ήταν παραδοσιακά απρόθυμη να αφήσει πλοία της ΕΕ να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα για τέτοιες προσπάθειες και ότι τα κέντρα κράτησής της παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών. 

Ο κ. Καιρίδης υπερασπίστηκε επίσης την ελληνική ακτοφυλακή έναντι της κριτικής ότι αγνόησε πολλαπλές προσφορές βοήθειας από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ Frontex.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες μετανάστες τα τελευταία χρόνια και ανέβαλε κάθε κρίση για τις πρόσφατες ενέργειές της σε μια συνεχιζόμενη εθνική έρευνα. 

  • «Αν κάποιος κριθεί ένοχος, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε. «Αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να υποκύψουμε στην πολιτική πίεση».

Ο κ.Καιρίδης αντέκρουσε τις μαρτυρίες επιζώντων που κατηγορούσαν τις ελληνικές αρχές ότι ρυμούλκησαν το μεταναστευτικό πλοίο και τελικά προκάλεσαν την ανατροπή του. Επισήμανε ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν αποτελούν σίγουρη απόδειξη» και ότι η τράτα δεν θα μπορούσε να ρυμουλκηθεί χωρίς τη συγκατάθεση των επιβαινόντων.

Η τραγωδία αύξησε την πίεση στον επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, να τερματίσει τις επιχειρήσεις του οργανισμού στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης συνεργασίας της χώρας.

Αλλά ο κ. Καιρίδης προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «εντελώς αντιπαραγωγική», καθώς το έργο του οργανισμού «είναι υψίστης σημασίας για να σωθούν περισσότερες ζωές».

Εξάλλου, ο υπουργός υπερασπίστηκε την ελληνική κυβέρνηση έναντι των κατηγοριών ότι ακολουθεί μια σκληρή προσέγγιση στη μετανάστευση, όπως και οι Ούγγροι και Πολωνοί ακροδεξιοί ηγέτες Viktor Orbán και Mateusz Morawiecki.

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι Όρμπαν», είπε ο Καιρίδης. «Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν θέλουν την Frontex και έχουν καταψηφίσει το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου» — μια αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ για αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζεται και αναδιανέμει τους μετανάστες.

«Ήμασταν ο καθοριστικός παράγοντας για να υπάρξει η συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο κ.Καιρίδης είπε ότι η ακροδεξιά και η άκρα αριστερά απλώς εργαλειοποιούν τη μετανάστευση για να «καταστρέψουν το πολιτικό κέντρο, που ενσαρκώνουν ο [Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ] Μακρόν και ο Μητσοτάκης».

Με πληροφορίες από POLITICO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: