Οι Ταλιμπάν κλείνουν τώρα κομμωτήρια και στούντιο ομορφιάς για τις γυναίκες

Αφγανές με πλακάτ διεκδικώντα ςτα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και την εργασία. EPA/STRINGER




Οι Ταλιμπάν διέταξαν να κλείσουν τα κομμωτήρια και τα στούντιο ομορφιάς/αισθητικήςστο Αφγανιστάν σε μία ακόμη επίδειξη ισλαμιστικού σκοταδισμού.

Εκπρόσωπος του «Υπουργείου Ηθών» είπε στο BBC ότι οι εν λόγω είχαν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να συμμορφωθούν, αρχής γενομένης από την 2α Ιουλίου.

Οι ελευθερίες των γυναικών συρρικνώνονται σταθερά από τότε που το κτηνώδες καθεστώς των Ταλιμπάν ανακατέλαβε την εξουσία το 2021.

Απαγόρευσαν σε έφηβες και γυναίκες από τις σχολικές τάξεις, τα γυμναστήρια και τα πάρκα, ενώ πιο πρόσφατα τους απαγόρευσαν να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη…

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης αποφασίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ντυμένες με τρόπο που να αποκαλύπτει μόνο τα μάτια τους και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή εάν διανύουν απόσταση μεγαλύτερη των 72 χιλιομέτρων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν κλείνουν τα στούντιο αισθητικής, καθώς ανάλογη κίνηση είχαν κάνει και το την τελευταία φορά που είχαν την εξουσία μεταξύ 1996 και 2001.

Αλλά οι επιχειρήσεις αυτές άνοιξαν ξανά μετά την διεθνή εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα το 2001.

Αντιδρώντας στη νέα απόφαση, μια Αφγανή που μίλησε ανώνυμα είπε στο BBC: «Οι Ταλιμπάν αφαιρούν τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα από τις Αφγανές γυναίκες.

«Υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Με αυτή την απόφαση στερούν πλέον από τις γυναίκες και το να εξυπηρετήσουν μια άλλη γυναίκα. Όταν έμαθα τα νέα, σοκαρίστηκα εντελώς.

«Φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν κανένα πολιτικό σχέδιο εκτός από το να εστιάζουν στα σώματα των γυναικών. Προσπαθούν να εξαλείψουν τις γυναίκες από κάθε επίπεδο δημόσιας ζωής».

Τα στούντιο ομορφιάς και αισθητικής είχαν παραμείνει ανοικτά ακόμη και μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια -μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Αλλά οι βιτρίνες των καταστημάτων συχνά καλύπτονταν και οι εικόνες γυναικών έξω από τα σαλόνια βάφονταν με σπρέι για να μην φαίνονται τα πρόσωπά τους.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει βεβαίως εξηγήσει τι ήταν αυτό που οδήγησε την απαγόρευση.

Μια άλλη Αφγανή που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι φίλοι της επιβεβαίωσαν το κλείσιμο των κομμωτηρίων στην Καμπούλ και αλλού. «Είναι όλο και πιο σοκαριστικά τα νέα για τις Αφγανές γυναίκες», είπε στο BBC. «Βγήκα έξω και είδα ότι όλα τα στούντιο στην περιοχή μου ήταν κλειστά».

Με πληροφορίες από BBC

Καμιά διάθεση από την Τουρκία για υποχώρηση: Δεν θα επηρεαστούμε από τις «πιέσεις» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέει ο Φιντάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: