Islamist President Recep Tayyip Erdoğan spoke at the Graduation Ceremony of Police Vocational Colleges in Ankara. Photo via Turkish Presidency
Η νίκη του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στις εκλογές του Μαΐου οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη συγκρουσιακή εξωτερική πολιτική που ασκεί, αναφέρει ο Florian Stark στο άρθρο του στην Welt με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Σημειώνει ότι η πλειοψηφία των Τούρκων της Γερμανίας θεωρεί τον Erdogan εγγυητή μιας ισχυρής Τουρκίας, που προκαλεί αναστάτωση στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές του θέσεις.
Η Συνθήκη της Λωζάννης συνιστά ένα εργαλείο για αυτή την πολιτική, σημειώνει ο F. Stark, ο οποίος παρατηρεί ότι η Συνθήκη εξελίχθηκε σε ένα είδος «συντάγματος» για την Τουρκική Δημοκρατία και ότι ακύρωσε την υπαγορευμένη από τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ειρήνη της Συνθήκης των Σεβρών.
Λόγος γίνεται για τη Μικρασιατική Καταστροφή που προηγήθηκε της Συνθήκης της Λωζάννης και για την πλεονεκτική θέση στην οποία βρέθηκε η Τουρκία κατά τη διαπραγμάτευση της Συνθήκης, αλλά και για την «ανταλλαγή πληθυσμών» που προβλέφθηκε και η οποία πήρε «τερατώδεις» διαστάσεις, όπως σχολιάζεται.
Έως και 1,5 εκατομμύριο Ελληνορθόδοξοι που ζούσαν στην Τουρκία και περίπου 500.000 μουσουλμάνοι που ζούσαν σε ελληνικό έδαφος αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, με τον ιστορικό Giles Milton να κάνει λόγο για μια «εθνοκάθαρση άνευ προηγουμένου».
Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτέλεσε θεμέλιο της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας, σημειώνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, που προσθέτει ότι με τον τρόπο που χειρίζεται ο σημερινός Πρόεδρος Erdogan τη Συνθήκη της Λωζάνης, καταφέρνει να ικανοποιήσει τους συντηρητικούς υποστηρικτές του: το δημοσίευμα αναφέρεται στις επανειλημμένες απειλές του Τούρκου Προέδρου για αναθεώρηση -ακόμα και με στρατιωτικά μέσα- του καθεστώτος των νήσων του Αιγαίου.
«Στη Λωζάννη υπήρξε δέσμευση να δοθούν στην Ελλάδα η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και τα Δωδεκάνησα με τη Ρόδο και την Κω, υπό τον όρο όμως να μην εξοπλιστούν στρατιωτικά. Κατά τη διάρκεια ωστόσο της διένεξης στην Κύπρο το 1974, όταν τουρκικά στρατεύματα έφτασαν στο μεγάλο νησί και εγκαθίδρυσαν στον βορρά την -διεθνώς μη αναγνωρισμένη- Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, η Αθήνα εγκατέστησε στρατεύματα στο Ανατολικό Αιγαίο για την αυτοάμυνά της, όπως επιχειρηματολογεί, παραπέμποντας στη συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Όπως σχολιάζεται, οι Τούρκοι εθνικιστές θεωρούν ότι αυτό συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και ο Erdogan χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα για να προβληθεί ως ισχυρός πολιτικός, θέλοντας παράλληλα να αποσπάσει την προσοχή από την καταστροφική οικονομική του πολιτική.
Και οι Κούρδοι όμως ασκούν δριμεία κριτική στη Συνθήκη της Λωζάνης, μια και στη Συνθήκη των Σεβρών υπήρχε η προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους, προοπτική που δεν ετέθη ξανά επί τάπητος μετά τη νίκη του Kemal, καταλήγει το δημοσίευμα.
Τίτλος: «‘Εθνοκάθαρση άνευ προηγουμένου’»
Υπότιτλος: «Με τη νίκη της επί των Ελλήνων η Τουρκία κατάφερε στη Συνθήκη της Λωζάνης τον Ιούλιο του 2023 να διορθώσει την υπαγορευμένη ειρήνη των Μεγάλων Δυνάμεων. Στο μεταξύ αυτό το ‘σύνταγμα’ τίθεται υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τον Πρόεδρο Erdogan».
ΠΗΓΗ: Welt, Florian Stark
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE